• Οικονομία

    Βαριά πτώση για το πετρέλαιο άνω του 4% λόγω της Κίνας

    • NewsRoom

    FILE PHOTO: A 3D printed oil pump jack is seen in front of displayed stock graph in this illustration picture, April 14, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration


    Με βουτιά ξεκίνησε η εβδομάδα για το πετρέλαιο λόγω της απρόσμενης συρρίκνωσης της δραστηριότητας των εργοστασίων της Κίνας τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης κατέγραψε πτώση 93,89 δολάρια το βαρέλι και πτώση 4,8%.

    Ακόμη, οι ΗΠΑ κατέγραψαν απώλειες στα στρατηγικά αποθέματα του πετρελαίου. Τα αποθέματα υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο που έχουν βρεθεί από τον Μάιο του 1985, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας.

    Ο παράγοντας Κίνα επηρέασε το πετρέλαιο

    Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Ιούλιο, έπειτα από την ανάκαμψη που είχε καταγραφεί μετά το τέλος των lockdowns τον Ιούνιο, καθώς οι νέες εξάρσεις της Covid-19 αλλά και οι φόβοι για μια πιθανή παγκόσμια ύφεση επιβάρυναν τη ζήτηση.

    Ο επίσημος δείκτης της μεταποιητικής βιομηχανίας (PMI) υποχώρησε στο 49,0 τον Ιούλιο από 50,2 τον Ιούνιο, κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη, ανακοίνωσε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (NBS).

    Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν βελτίωση στο 50,4. «Το επίπεδο της οικονομικής ευημερίας στην Κίνα έχει πέσει, τα θεμέλια για την ανάκαμψη χρειάζεται ακόμα ενοποίηση», δήλωσε ο ανώτερος στατιστικολόγος της NBS, Zhao Qinghe σε δήλωση στον ιστότοπο του προεδρείου. «Η συνεχιζόμενη συρρίκνωση στις βιομηχανίες πετρελαίου, άνθρακα και τήξης μετάλλων ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες που οδήγησαν τον PMI στη μεταποίηση του Ιουλίου«, πρόσθεσε..

    Πτώση και στα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ

    Μεγάλη πτώση σημείωσαν τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα κατά 4,6 εκατομμύρια βαρέλια. Τα αποθέματα υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο που έχουν βρεθεί από τον Μάιο του 1985, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας.

    Συγκεκριμένα, την εβδομάδα που έληξε στις 29 Ιουλίου η ποσότητα του αργού στα στρατηγικά αποθέματα των Ηνωμένων Πολιτειών διαμορφώθηκε στα 469,9 εκατ. βαρέλια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενεργοποίησε τον Μάρτιο σχέδιο απελευθέρωσης 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα από τα αποθέματα για διάστημα έξι μηνών, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις υψηλές τιμές των καυσίμων που τροφοδοτούν σε μεγάλο βαθμό την εκτίναξη του πληθωρισμού.

    Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η αγορά αναμένει την συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ αυτήν την εβδομάδα χωρίς να υπάρχουν προσδοκίες αύξησης της παραγωγής πάνω από τον τρέχοντα προγραμματισμό.

    Διαβάστε επίσης

    «Βουτιά» στα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ

    Κίνα: Απρόσμενη συρρίκνωση της δραστηριότητας των εργοστασίων τον Ιούλιο, σε χαμηλά 3 μηνών



    ΣΧΟΛΙΑ