• Οικονομία

    Κίνα: Απρόσμενη συρρίκνωση της δραστηριότητας των εργοστασίων τον Ιούλιο, σε χαμηλά 3 μηνών

    • NewsRoom
    Εργάτης με μάσκα σε γραμμή παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων σε εργοστάσιο στην Κίνα

    REUTERS/Aly Song


    Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Ιούλιο, έπειτα από την ανάκαμψη που είχε καταγραφεί μετά το τέλος των lockdowns τον Ιούνιο, καθώς οι νέες εξάρσεις της Covid-19 αλλά και οι φόβοι για μια πιθανή παγκόσμια ύφεση επιβάρυναν τη ζήτηση.

    Ο επίσημος δείκτης της μεταποιητικής βιομηχανίας (PMI) υποχώρησε στο 49,0 τον Ιούλιο από 50,2 τον Ιούνιο, κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη, ανακοίνωσε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (NBS).

    Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν βελτίωση στο 50,4.

    «Το επίπεδο της οικονομικής ευημερίας στην Κίνα έχει πέσει, τα θεμέλια για την ανάκαμψη χρειάζεται ακόμα ενοποίηση», δήλωσε ο ανώτερος στατιστικολόγος της NBS, Zhao Qinghe σε δήλωση στον ιστότοπο του προεδρείου. «Η συνεχιζόμενη συρρίκνωση στις βιομηχανίες πετρελαίου, άνθρακα και τήξης μετάλλων ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες που οδήγησαν τον PMI στη μεταποίηση του Ιουλίου«, πρόσθεσε..

    Η ένδειξη ήταν η χαμηλότερη των τελευταίων τριών μηνών, με τους επιμέρους δείκτες για την παραγωγή, τις νέες παραγγελίες και την απασχόληση να συρρικνώνονται.

    Οι Κινέζοι κατασκευαστές συνεχίζουν να παλεύουν με τις υψηλές τιμές των πρώτων υλών, οι οποίες συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους, καθώς οι προοπτικές των εξαγωγών παραμένουν θολές από φόβους για παγκόσμια ύφεση.

    Ο επίσημος μη μεταποιητικός PMI τον Ιούλιο μειώθηκε στο 53,8 από 54,7 τον Ιούνιο. Ο επίσημος σύνθετος PMI, ο οποίος περιλαμβάνει τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, υποχώρησε στο 52,5 από 54,1.

    Διαβάστε επίσης:

    Κλιμακώνεται η κόντρα ΗΠΑ – Κίνας στην αγορά των τσιπ

    ΔΝΤ: Αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη – Στο 3,2% το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ