• Οικονομία

    Νέα επιστολή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο mononews για τους διαγωνισμούς για ακίνητα σε Αθήνα και Πάτρα

    Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

    Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου


    Σε περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με την ακύρωση των διαγωνισμών του υπουργείου Παιδείας για ακίνητα σε Αθήνα και Πάτρα, προχωρά με νέα επιστολή του προς το mononews.gr ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Ιωάννης Καλαβρουζιώτης.

    Η επιστολή

    Ακολουθεί ενημέρωση ως την αγορά δυο ακινήτων από το Ε.Α.Π. σε Αθήνα και Πάτρα μέσω Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων:

    Α) Διαγωνισμός για αγορά ακινήτου στην Αθήνα:

    Το Ίδρυμα ακολούθησε τις προβλεπόμενες διαδικαστικές ενέργειες για την αγορά ακινήτου στην Αθήνα μέσω Π.Δ.Ε, τα δε αποτελέσματα κατακυρώθηκαν σε εταιρεία που συμμετείχε στη διαγωνιστική διαδικασία με προσύμφωνο, η οποία και δεν προσκόμισε μέχρι και τις 15-01-2023 το συμβόλαιο αγοράς από την δική της καθ΄ υπόσχεση πωλήτρια, σε συμμόρφωση με τις υπ’ αριθμ. 570/2022 και 822/2022 Πράξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία. όπως προβλέπεται από το Π.Δ. 715/1979.

    Επειδή από την δημοσίευση της διακήρυξης μεσολάβησε χρονικό διάστημα 18 περίπου μηνών, μεταβλήθηκαν ουσιωδώς οι ακαδημαϊκές ανάγκες του Ιδρύματος και ο αντίστοιχος σχεδιασμός του σε κτηριολογικό επίπεδο, με αποτέλεσμα η Δ.Ε., κάνοντας χρήση αντίστοιχου όρου της διακήρυξης, να ματαιώσει αζημίως για το ίδρυμα την διαγωνιστική διαδικασία για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αποφασίζοντας συγχρόνως την υποβολή νέου τεχνικού δελτίου στο πλαίσιο του Π.Δ.Ε. για τον αυτό σκοπό.

    Β) Διαγωνισμός για αγορά ακινήτου στην Πάτρα:

    Ομοίως, το Ίδρυμα ακολούθησε τα προβλεπόμενα για την αγορά ακινήτου στην πόλη των Πατρών μέσω της αυτής πηγής χρηματοδότησης.
    Μετά την απόφαση περί καταλληλότητας του κτηρίου, ακολούθησε η από το νόμο προβλεπόμενη διαδικασία για την εκτίμηση της αξίας του, την κρίση δε των εκτιμητών προσέβαλε με νόμω και ουσία αβάσιμη ένστασή του ο συμμετέχον οικονομικός φορέας.

    Εν συνεχεία κλήθηκε να παρατείνει την οικονομική του προσφορά και την εγγυητική επιστολή συμμετοχής,, ώστε να ακολουθήσει η προβλεπόμενη μειοδοτική διαδικασία συμφωνώ με το ως άνω Π.Δ.. Ο συμμετέχων αρνήθηκε με αποτέλεσμα, κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής αγοράς, να είναι αδύνατη η πρόοδος της διαδικασίας, γιατί είχε λήξει η προσφορά του και η εγγυητική επιστολή συμμετοχής του και η όλη διαγωνιστική διαδικασία να κηρυχθεί άγονος. Στη συνέχεια, η Δ.Ε. στις 16-3-2023 αποφάσισε τη δημοσίευση νέας Διακήρυξης, μέσω της αυτής χρηματοδότησης, για την αγορά ενός ακινήτου στην πόλη των Πατρών.

    Με τιμή

    Ιωάννης Κ. Καλαβρουζιώτης
    Καθηγητής-Πρόεδρος Δ.Ε. ΕΑΠ

    Διαβάστε επίσης:

    Η πρώτη επιστολή του ΕΑΠ προς το mononews



    ΣΧΟΛΙΑ