• Οικονομία

    Τι απαντά το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο mononews για τους διαγωνισμούς για ακίνητα σε Αθήνα και Πάτρα

    • NewsRoom
    Ιωάννης Κ. Καλαβρουζιώτης, Καθηγητής-Πρόεδρος Δ.Ε. ΕΑΠ

    Ιωάννης Κ. Καλαβρουζιώτης, Καθηγητής-Πρόεδρος Δ.Ε. ΕΑΠ


    Την απάντησή του στα δημοσιεύματα του mononews.gr, σχετικά με την ακύρωση των διαγωνισμών του υπουργείου Παιδείας για ακίνητα σε Αθήνα και Πάτρα, δίνει με επιστολή του ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Ιωάννης Καλαβρουζιώτης.

    Η επιστολή

    Σε συνέχεια της δημοσίευσής σας την Παρασκευή 17.3 σχετικά με την αγορά δύο ακινήτων από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο σε Αθήνα και Πάτρα μέσω Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, θα ήθελα για λογαριασμό του Ιδρύματος να σας ενημερώσω για τα εξής ζητώντας την δημοσίευση του παρόντος στη στήλη σας προς αποκατάσταση της αλήθειας:

    Α) Διαγωνισμός για αγορά ακινήτου στην Αθήνα:

    Το Ίδρυμα ακολούθησε τις προβλεπόμενες διαδικαστικές ενέργειες για την αγορά ακινήτου στην Αθήνα μέσω Π.Δ.Ε, τα δε αποτελέσματα κατακυρώθηκαν σε εταιρεία που συμμετείχε στη διαγωνιστική διαδικασία με προσύμφωνο, η οποία όμως δεν προσκόμισε, έως ότου όφειλε, το συμβόλαιο αγοράς από την δική της καθ’ υπόσχεση πωλήτρια, ώστε να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία. Κατ΄ αποτέλεσμα, η Διοικούσα Επιτροπή, κάνοντας χρήση αντίστοιχου όρου της διακήρυξης, ματαίωσε αζημίως για το ίδρυμα την διαγωνιστική διαδικασία για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αποφασίζοντας συγχρόνως την υποβολή νέου τεχνικού δελτίου στο πλαίσιο του Π.Δ.Ε. για τον αυτό σκοπό.

    Β) Διαγωνισμός για αγορά ακινήτου στην Πάτρα:

    Ομοίως, το Ίδρυμα ακολούθησε τα προβλεπόμενα για την αγορά ακινήτου στην πόλη των Πατρών μέσω της αυτής πηγής χρηματοδότησης. Μετά την απόφαση περί καταλληλότητας του κτηρίου, ακολούθησε η από το νόμο προβλεπόμενη διαδικασία για την εκτίμηση της αξίας του, την κρίση δε των εκτιμητών προσέβαλε με νόμω και ουσία αβάσιμη ένστασή του ο συμμετέχων οικονομικός φορέας. Εν συνεχεία κλήθηκε να παρατείνει την οικονομική του προσφορά και την εγγυητική επιστολή συμμετοχής, ώστε να ακολουθήσει η προβλεπόμενη μειοδοτική διαδικασία. Ο συμμετέχων αρνήθηκε, με αποτέλεσμα, κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής αγοράς, να είναι αδύνατη η πρόοδος της διαδικασίας, γιατί είχε λήξει η προσφορά του και η εγγυητική επιστολή συμμετοχής του και η όλη διαγωνιστική διαδικασία να κηρυχθεί άγονος. Στη συνέχεια, η Διοικούσα Επιτροπή αποφάσισε τη δημοσίευση νέας Διακήρυξης, μέσω της αυτής χρηματοδότησης, για την αγορά ενός ακινήτου στην πόλη των Πατρών.

    Θα αναμένουμε τη δημοσίευση της απάντησης αυτής, προς αποκατάσταση της αλήθειας.

    Με τιμή

    Ιωάννης Κ. Καλαβρουζιώτης

    Καθηγητής-Πρόεδρος Δ.Ε. ΕΑΠ



    ΣΧΟΛΙΑ