• Οικονομία

    Νέα επιδείνωση στην οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης-Έπεσε στο 48,2 ο PMI

    • NewsRoom
    Ζήτημα ημερών ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, λέει διοικητής κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης


    Για τρίτο διαδοχικό μήνα η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε με αρκετές εταιρείες να περιορίζουν την παραγωγή.

    Ο δείκτης flash composite των διαχειριστών αγορών της S&P Global για την Ευρωζώνη υποχώρησε σε 48,2 μονάδες, από 48,9 τον Αύγουστο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

    Κάτω από το όριο του 50, η μέτρηση καταγράφει επιβράδυνση.

    Ο δείκτης PMI, που αποτυπώνει την οικονομική δραστηριότητα, έχει πέσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 2013, εξαιρουμένης της περιόδου της πανδημίας,  με την ύφεση να παρουσιάζει σημάδια επιτάχυνσης στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι νέες παραγγελίες μειώνονται υπό τη πίεση της ανόδου των τιμών και του αυξανόμενου κόστους ενέργειας, αναφέρει ο Chris Williamson, οικονομολόγος της S&P Global.

    Οι πρώτες μετρήσεις καταγράφουν συρρίκνωση κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο, ένας ρυθμός που θα είναι πολύ πιο ταχύς κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους, σύμφωνα με την έκθεση.

    «Μια ύφεση στην Ευρωζώνη είναι στο τραπέζι», είπε ο Williamson. «Η Γερμανία αντιμετωπίζει τις πιο δύσκολές συνθήκες με την οικονομία της να επιδεινώνεται με ρυθμό που δεν έχει καταγραφεί ξανά εκτός από την περίοδο της πανδημίας.

    Στα θετικά είναι ότι η έκθεση καταγράφει μερική αποσυμφόρηση στα σημεία εφοδιασμού, όμως το ενεργειακό κόστος συνεχίζει να δημιουργεί πιέσεις.

    «Η ισορροπία την οποία προσπαθούν να διατηρήσουν οι κεντρικές τράπεζες μειώνοντας τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσουν ύφεση, φαίνεται όλο και πιο δύσκολη», ανέφερε ο Williamson.

    Διαβάστε επίσης:

    Πιέσεις στα ομόλογα από το «μπαράζ» αυξήσεων στα επιτόκια των Κεντρικών Τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ