Οικονομία

Moody’s: To νέο νομοσχέδιο των ΗΠΑ μειώνει πληθωρισμό και έλλειμμα

  • NewsRoom
Moody's

Moody’s


Η Moody’s αναλύει το νέο νομοσχέδιο των ΗΠΑ λέγοντας ότι θα μειώσει τον πληθωρισμό, αλλά και το έλλειμμα.  Ένα σαρωτικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Γερουσία των ΗΠΑ την Κυριακή και αποσκοπεί στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, στη μείωση των τιμών των φαρμάκων και στην αύξηση ορισμένων εταιρικών φόρων.

Η νομοθεσία, γνωστή ως Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού, ωστόσο, δεν θα μειώσει τον πληθωρισμό “το ερχόμενο ή το επόμενο έτος”, δήλωσε ο Μαντχαβί Μποκίλ, ανώτερος αντιπρόεδρος της Moody’s Investors Service. “Πιστεύουμε ότι αυτή η πράξη θα έχει αντίκτυπο (στη μείωση του πληθωρισμού) καθώς αυξάνει την παραγωγικότητα”, είπε, προσθέτοντας ότι ο ορίζοντας της ήταν δύο έως τρία χρόνια.

Τι αναφέρουν οι γερουσιαστές

Η Γερουσία ενέκρινε την Κυριακή το νομοσχέδιο των 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια σημαντική νίκη για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στέλνοντας το μέτρο στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση, πιθανότατα την Παρασκευή. Αναμένεται να το περάσει και να το στείλουν στον Λευκό Οίκο ώστε να το υπογράψει ο Μπάιντεν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν θα αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, το κατήγγειλαν ως μια λίστα επιθυμιών αριστερών δαπανών που σκοτώνει τις θέσεις εργασίας και θα μπορούσε να υπονομεύσει την ανάπτυξη όταν η οικονομία κινδυνεύει να πέσει σε ύφεση. Ο Μποκίλ είπε ότι στο άμεσο βραχυπρόθεσμο μέλλον ο πληθωρισμός θα αντιμετωπιστεί από την Federal Reserve καθώς αυξάνει τα επιτόκια.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι μια βασική δυναμική που παρακολουθείται στενά από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed καθώς αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια για να συγκρατήσουν τις πιέσεις των τιμών σε υψηλά τεσσάρων δεκαετιών. Αν και ο βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος της νομοθεσίας στον πληθωρισμό θα είναι μέτριος, το νομοσχέδιο εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, δήλωσε στο Reuters η Γουέντι Έντελμπεργκ, ανώτερη συνεργάτης οικονομικών μελετών στο think tank της Ουάσιγκτον, το Brookings Institution τη Δευτέρα.

Πως θα επηρεάσει η νομοθεσία το έλλειμμα

Ερωτηθείς για το πώς θα επηρεάσει η νομοθεσία το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ο Μπόκιλ είπε: “Η εξοικονόμηση από την πλευρά του Medicare καθώς και οι φορολογικές αλλαγές θα υπεραντισταθμίσουν το επιπλέον κόστος”. Η νομοθεσία στοχεύει στη μείωση του κόστους συνταγογραφούμενων φαρμάκων επιτρέποντας στο Medicare, το κυβερνητικό σχέδιο υγειονομικής περίθαλψης για ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες, να διαπραγματεύεται τις τιμές σε περιορισμένο αριθμό φαρμάκων.

Η Έντελμπεργκ είπε επίσης ότι το νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε “μεγαλύτερα εταιρικά φορολογικά έσοδα από ό,τι θα βλέπαμε διαφορετικά”, τα οποία θα αντισταθμίσουν το κόστος και θα ελέγξουν το έλλειμμα.

Ο Μπόκιλ είπε επίσης ότι το νομοσχέδιο για τις δαπάνες ήταν συμπληρωματικό ενός άλλου νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Κογκρέσο, το οποίο στόχευε να επιδοτήσει τη βιομηχανία ημιαγωγών των ΗΠΑ και να ενισχύσει τις προσπάθειες να γίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες πιο ανταγωνιστικές απέναντι στην Κίνα. “Κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, επομένως ο νόμος για τα τσιπ θα βοηθήσει επίσης στην άμβλυνση ορισμένων από τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας”, είπε.

Διαβάστε επίσης

Barrick Gold: «Φρένο στα σχέδια καθαρής ενέργειας λόγω μεγάλης έλλειψης χαλκού»

FED Νέας Υόρκης: Μειωμένες σε σχέση με τον Ιούνιο οι προβλέψεις των καταναλωτών για τον ετήσιο πληθωρισμό

Deloitte: Ανήσυχη η Ευρώπη για το οικονομικό κλίμαΣΧΟΛΙΑ