• Οικονομία

    FED Νέας Υόρκης: Μειωμένες σε σχέση με τον Ιούνιο οι προβλέψεις των καταναλωτών για τον ετήσιο πληθωρισμό

    • NewsRoom


    Σημαντική μείωση καταγράφουν οι προοπτικές των καταναλωτών για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ με βάση τη μηνιαία έρευνα της FED Νέας Υόρκης για τον Ιούλιο.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, οι καταναλωτές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί με ρυθμό 6,2% το επόμενο έτος και ποσοστό 3,2% για τα επόμενα τρία χρόνια. Στην ανάλογη έρευνα του Ιουνίου, τα ποσοστά κυμαίνονταν στο  6,8% και 3,6% αντίστοιχα.

    Έως τον Ιούνιο, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 10,4% σε ετήσια βάση, ενώ αναμένεται πως θα ανεβούν 6,7% τους επόμενους 12 μήνες. Ωστόσο, η συγκεκριμένη τιμή είναι μικρότερη κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη πρόβλεψη του Ιουνίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση από την αρχή καταγραφής των ερευνών, το 2013.

    Οι ερωτηθέντες βλέπουν τις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 60% το περασμένο έτος, να αυξάνονται με ρυθμό μόλις 1,5% το επόμενο έτος, μια διολίσθηση 4,2 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την πρόβλεψη του Ιουνίου, η δεύτερη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στην ιστορία της έρευνας.

    Τέλος, οι τιμές των κατοικιών αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,5% από 4,4 τον Ιούνιο, το χαμηλότερο προβλεπόμενο κέρδος από τον Νοέμβριο του 2020.

    Οι πενταετείς προσδοκίες για τον πληθωρισμό υποχώρησαν επίσης, υποχωρώντας κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,3%.

    Η έρευνα της Fed Νέας Υόρκης έδειξε επίσης ότι η συνολική αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών για το επόμενο έτος αναμένεται να μειωθεί στο 6,9%. Πρόκειται για έναν αριθμό που παραμένει ιδιαίτερα υψηλός, αλλά πολύ πιο κάτω από το 9% του περασμένου Μαΐου. Η μηνιαία πτώση 1,5 ποσοστιαίας μονάδας είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της έρευνας.

    Οι καταναλωτές έγιναν ελαφρώς πιο αισιόδοξοι για τις τιμές των μετοχών, με το 34,3% να αναμένει τώρα υψηλότερες τιμές τους επόμενους 12 μήνες.

    Διαβάστε επίσης:

    Wall Street: Άνοδος 1,3% για τον Nasdaq στο άνοιγμα – Σημαντικά κέρδη για Tesla, Meta και Netflix

    Γερμανία: Ανησυχία για το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης της κρίσης από εξτρεμιστικές δυνάμεις



    ΣΧΟΛΙΑ