• Οικονομία

    Barrick Gold: «Φρένο στα σχέδια καθαρής ενέργειας λόγω μεγάλης έλλειψης χαλκού»


    Στον απόηχο μιας έκθεσης για τα κέρδη της Street Beating, ο διευθύνων σύμβουλος της Barrick Gold, Mark Bristow, δήλωσε ότι οι παγκόσμιες προμήθειες χαλκού δεν επαρκούν επί του παρόντος για να συμβαδίσουν με την αυξανόμενη μακροπρόθεσμη ζήτηση, ειδικά με ένα επιθετικό σχέδιο για την κατασκευή υποδομών καθαρής ενέργειας, που απαιτούν πολύ βιομηχανικό μέταλλο.

    «Δεν έχουμε αρκετό χαλκό», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής της Barrick Gold (NYSE:GOLD). «Απλώς δεν έχουμε τον χαλκό για να υποστηρίξουμε το όραμα να είμαστε ένας πιο πράσινος πλανήτης στο μέλλον».

     Η έλλειψη χαλκού βάζει φρένο στα μελλοντικά σχέδια

    Ο Μπρίστοου αναγνώρισε ότι η τιμή του χαλκού έχει ξεπεράσει το υψηλότερο όριο που είχαν φτάσει νωρίτερα μέσα στο έτος, υποχωρώντας περίπου 30% από το ανώτατο όριο των 52 εβδομάδων. Ωστόσο, υποστήριξε ότι οι αγορές εμπορευμάτων πάντα τιμολογούν σε βραχυπρόθεσμους παράγοντες, αντί να υπολογίζουν πλήρως τις μακροπρόθεσμες τάσεις. «Έχετε δει την τιμή του χαλκού να μειώνεται επειδή είναι πάντα βραχυπρόθεσμη και αυτό που πρέπει να κάνουμε ως ανθρακωρύχοι είναι να φανούμε μακροπρόθεσμα», είπε.

    Για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Barrick Gold είπε ότι «πρέπει να πάμε και να ψάξουμε» για περισσότερα αποθέματα χαλκού, αλλά προειδοποίησε ότι η διαδικασία θα ξεδιπλωθεί σε μεγάλο χρονοδιάγραμμα. «Χρειάζεται χρόνος για να τεθούν σε παραγωγή ορυχεία χαλκού», είπε.

    Οι δηλώσεις του Bristow ακολούθησαν τη δημοσιοποίηση των καλύτερων από τα αναμενόμενα τριμηνιαία αποτελέσματα για το GOLD. Τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν από πέρυσι, εν μέρει χάρη στην αυξημένη παραγωγή χαλκού, η οποία εκτινάχθηκε 25%. Η παραγωγή χρυσού ήταν περίπου σταθερή σε σχέση με το περσινό επίπεδο.

    Ασταθής χρονιά για τους ανθρακωρύχους

    Οι ανθρακωρύχοι χαλκού είχαν μια ασταθή χρονιά το 2022, λόγω της αλλαγής των διαθέσεων στις αγορές εμπορευμάτων. Ο κλάδος παρουσίασε σημαντικά κέρδη στις αρχές του έτους, αλλά έχει υποχωρήσει πρόσφατα εν μέσω της πτώσης των τιμών του χαλκού.

    Το Freeport-McMoRan (FCX) και το Southern Copper (SCCO) έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 20% για το 2022 συνολικά. Το Rio Tinto (RIO) έχει κρατήσει καλύτερα από τους ομολόγους του, αν και έχει επίσης πτώση 8%.

    Εν τω μεταξύ, ο GOLD κατέγραψε υποχώρηση 15% από έτος μέχρι σήμερα. Αυτό όχι μόνο ξεπερνά τους ανταγωνιστές της εξόρυξης χαλκού FCX και SCCO, αλλά έχει προηγηθεί και σε έναν αριθμό κορυφαίων ανταγωνιστών στον τομέα του χρυσού.

    Τι γίνεται με την τιμή του χρυσού

    Με τις μετοχές του χρυσού να παρουσιάζουν παρόμοια μεταβλητότητα με εκείνες που ευθυγραμμίζονται με τον χαλκό, η Newmont (NEM) παρουσιάζει επί του παρόντος απώλεια 27% από το έτος μέχρι την ημερομηνία.

    Η AngloGold Ashanti (AU) έχει υποχωρήσει 25%, ενώ η Agnico Eagle Mines (AEM) έχει υποχωρήσει 16%. Η Gold Fields (GFI) είναι η καλύτερη επίδοση σε αυτόν τον όμιλο, σημειώνοντας πτώση 12% μέχρι στιγμής φέτος.

    Διαβάστε επίσης

    FED Νέας Υόρκης: Μειωμένες σε σχέση με τον Ιούνιο οι προβλέψεις των καταναλωτών για τον ετήσιο πληθωρισμό

    Deloitte: Ανήσυχη η Ευρώπη για το οικονομικό κλίμα

    Enel: Νέες δοκιμές καινοτόμων λύσεων για ανάπτυξη πράσινου υδρογόνου



    ΣΧΟΛΙΑ