• Οικονομία

    Moody’s: Πιστωτικά θετική η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα

    • NewsRoom
    Moody's

    Moody’s


    Η μείωση της φορολογίας, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και η παροχή επιπλέον κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων, καθιστά την ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας «φιλική» προς τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

    Μάλιστα, ο οίκος χαρακτηρίζει την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα ως «πιστωτικά θετική».

    Η έλλειψη επενδύσεων αποτελεί βασική πρόκληση για τις προοπτικές της ανάπτυξης της Ελλάδας, τονίζει ο οίκος. Αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με μέτριους ρυθμούς κοντά στο 2% στην καλύτερη περίπτωση τα επόμενα χρόνια, εκτός εάν η αύξηση των επενδύσεων επιταχυνθεί σημαντικά.

    Σε σύγκριση με άλλες χώρες της ευρωζώνης που βγήκαν από την ύφεση και την κρίση, η πορεία των επενδύσεων της Ελλάδας ήταν πολύ πιο αδύναμη. Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου στην Πορτογαλία και την Κύπρο έχει ανακάμψει σε επίπεδα προ της κρίσης και κατά 80% περίπου στην Ισπανία. Στην Ελλάδα, είναι κάτω από το ένα τρίτο του επιπέδου πριν από την κρίση.

    Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ –η οποία και έχει μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο– έχει πολύ καλές πιθανότητες να μπορέσει να εφαρμόσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

    Η ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη θα βοηθήσει επίσης και τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, ωστόσο η  συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και η δημοσιονομική πειθαρχία θα είναι κρίσιμοι παράγοντες στη διατήρηση της στήριξης της ευρωζώνης προς την Ελλάδα καθώς και της επιμνημόσυνης της αγοράς, ενισχύοντας έτσι το πιστωτικό προφίλ της χώρας.

    Με την προγραμματισμένη αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου να είναι στις 23 Αυγούστου, η Moody’s ξεκαθαρίζει ότι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για τον βαθμό που θα πάρει τελικά η χώρα.

    Εκτός από τη μεγάλη φορολογική επιβάρυνση, υπάρχουν και άλλα εμπόδια στις επενδύσεις, όπως η αναποτελεσματική γραφειοκρατία καθώς και οι μακρές και δυσκίνητες νομικές διαδικασίες και το ρυθμιστικό περιβάλλον. Παράλληλα, οι θεσμικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση θα πρέπει να συνοδεύονται από αλλαγές στη συμπεριφορά του ευρύτερου πληθυσμού, ειδικά σε ό,τι αφορά την φορολογική συμμόρφωση και τη γενικότερη κουλτούρα πληρωμών, τα οποία παραμένουν σχετικά αδύναμα.

    Επίσης, όπως τονίζει η Moody’s, οι εκτιμήσεις για χαμηλή ανάπτυξη στη χώρα αντικατοπτρίζουν κυρίως τις αρνητικές δημογραφικές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, λόγω του κύματος μετανάστευσης κατά τη διάρκεια της κρίσης.

    Η βασική ηλικιακή ομάδα των 25-34 ετών μειώθηκε κατά 380.000 (5,6% του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας) μεταξύ του 2010 και του 2018, κυρίως λόγω της μετανάστευσης. Οι περισσότεροι που έφυγαν από την χώρα είχαν υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης και πιθανότατα θα χρειαστούν παραπάνω ενέργειες από τη μείωση των φόρων έτσι ώστε να έχουν κίνητρο να επιστρέψουν.

    Όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, η Moody’s αναμένει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα στοχεύσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στον προσεχή προϋπολογισμό για το 2020, καθώς ζητούμενο παραμένει να εδραιωθεί η δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας.

    Ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους είναι πιθανόν να είναι κάπως ασθενέστερος, με τη Moody’s να εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα κινηθεί γύρω στο 3% του ΑΕΠ και ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι σχεδόν ισοσκελισμένος.

    Πάντως, η Moody’s θεωρεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα βρει αρκετούς υποστηρικτές στην Ευρωζώνη για το οικονομικό της πρόγραμμα, καθώς οι Ευρωπαίοι είχαν ανέκαθεν ταχθεί υπέρ της μείωσης των φόρων και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Αυτό, όμως, επαναλαμβάνει η Moody’s, δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει «χαλάρωση» στη δημοσιονομική πειθαρχία, την ώρα που το δημόσιο χρέος της χώρας αγγίζει το 180% του ΑΕΠ (ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο) και για να μειωθεί, θα πρέπει να γίνουν πολλά.



    ΣΧΟΛΙΑ