• Οικονομία

    Moody’s και έναρξη επιστροφής ΧΑ στις αναπτυγμένες αγορές τα 2 στοιχήματα του 2024

    Γιάννος Κοντόπουλος, CEO EΕλληνικά Χρηματιστήρια (ΕXAE)

    Γιάννος Κοντόπουλος, CEO EΕλληνικά Χρηματιστήρια (ΕXAE)


    H αναβάθμιση από τη Moody’s στην επενδυτική βαθμίδα και η ένταξη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας φέτος στον προθάλαμο (watchlist) για την ανάκτηση του Developed Market Status εντός του 2025 είναι τα δύο μεγάλα φετινά στοιχήματα για την ελληνική αγορά.

    Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες που βαίνει πλέον προς ολοκλήρωση μετά και την επιτυχημένη διάθεση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και η εισαγωγή του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στη χώρα στο τα τελευταία 15 χρόνια, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, στρώνουν το δρόμο για την επαναφορά της ελληνικής αγοράς από την κατάσταση αναδυόμενων σε ανεπτυγμένη αγορά.

    Μια κίνηση που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των ελληνικών μετοχών στην κανονικότητα προσελκύοντας σταδιακά μεγαλύτερους και πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές. Σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί εντός του 2025, ωστόσο θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό ορόσημο, λίγους μήνες νωρίτερα π.χ. έως το καλοκαίρι ή έστω φθινόπωρο του 2024 να δοθεί το πρώτο σήμα πως αγορά διαθέτει πλέον, το βάθος και τη ρευστότητα για να μπει στο watch list προς ένταξη στο Developed Market Status.

    Τι εξετάζουν

    Ο MSCI,  ο FTSE και άλλοι φορείς  που αξιολογούν τα Χρηματιστήρια εξετάζουν μια σειρά από δείκτες, ένας από τους οποίους είναι προφανώς το βάθος και η ρευστότητα ενός χρηματιστηρίου και το πόσες μεγάλες εταιρείες διαπραγματεύονται.

    Με την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου πλέον στη γειτονιά των 100 δισ. ευρώ και την αγορά να διαθέτει μια κρίσιμη μάζα εισηγμένων με κεφαλαιοποίηση άνω των 2 δισ. ευρώ, τα στοιχεία σωρεύονται προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στις αναπτυγμένες αγορές μετά από μια δεκαετία. Αυτό σημαίνει ότι τους προσεχείς μήνες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη η περαιτέρω βελτίωση σε μια σειρά από δείκτες που αξιολογούνται προκειμένου να κινηθούν τα γρανάζια της αναβάθμισης.

    Το πρώτο έχει να κάνει με τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας και την προοπτική. Η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια υπεραποδίδει έναντι της ευρωζώνης ενώ ταυτόχρονα έχει ανοδική δυναμική στην οικονομία για την προσεχή τριετία αφού πρακτικά κάθεται» πάνω σε μια ισχυρή δεξαμενή πόρων που στο καλό σενάριο μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης σύγκλισης και στο αρνητικό (εάν πχ. έχουμε επιδείνωση στο εξωτερικό περιβάλλον) ως ασπίδα. Τα υπόλοιπα πεδία που πρέπει να επιτευχθεί βελτίωση είναι η ελεύθερη διασπορά, η εμπορευσιμότητα αλλά και περαιτέρω ενδυνάμωση της προσβασιμότητας καθώς και παραμέτρων όπως ο δανεισμός τίτλων και οι ανοιχτές πωλήσεις.

    Περισσότερα κεφάλαια

    Σε κάθε περίπτωση η είσοδος στο καθεστώς των αναπτυγμένων αγορών, φέρνει την Ελλάδα όπως έχει επισημανθεί στο παρελθόν από την κατάσταση του να είναι «ένα μεγάλο ψάρι σε μικρή πισίνα» στο να είναι «ένα μικρό ψάρι σε μια μεγάλη θάλασσα» καθώς τα κεφάλαια στα οποία απευθύνονται οι ανεπτυγμένες αγορές είναι πολλαπλάσια εκείνων που βλέπουν αναδυόμενες. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς ξένων αναλυτών μιλούμε για μια δεξαμενή  άνω των 50 τρισ. δολαρίων.

    Το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική οικονομία έχει μετατοπιστεί στη 15η Μαρτίου και στην αναμενόμενη αξιολόγηση από την Moody’s με τη φημολογία να εντείνεται στην αγορά πως ίσως προκύψει μια θετική κίνηση.

    Ενδεχόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τώρα και από την Moody’s, που είναι το τελευταίο «οχηρό» μεταξύ των διεθνών οίκων αξιολόγησης καθώς είναι ο μοναδικός οίκος που μας διατηρεί εκτός επενδυτικής βαθμίδας. Εφόσον ξεκλειδώσει η αναβάθμιση, είτε στην επικείμενη αξιολόγηση ή το φθινόπωρο ανοίγει ο δρόμος για πρόσθετη ζήτηση για τοποθετήσεις σε ελληνικά κεφάλαια της τάξης των 8-10 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    HSBC για Πειραιώς: Ισχυρή αναβάθμιση στην τιμή στόχο στα 6 ευρώ με 50% περιθώριο ανόδου
    Χρηματιστήριο: Ποιες «εφεδρείες» έδωσαν την έβδομη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα
    Στο 6,7% ο πληθωρισμός τροφίμων τον Φεβρουάριο – Ανατιμήσεις 63% στο ελαιόλαδο και 12,3% στα φρούτα
     



    ΣΧΟΛΙΑ