• Οικονομία

    Μειώνονται οι χρεώσεις στο IRIS – Πιέσεις να πέσουν οι προμήθειες των τραπεζών και στα POS

    Χάρης Θεοχάρης, Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

    Χάρης Θεοχάρης, Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


    Πιο φθηνές έχουν γίνει οι συναλλαγές μέσω IRIS για τους επαγγελματίες, ένα σύστημα πληρωμών που έχει γίνει υποχρεωτικό (π.χ. σε γιατρούς, δικηγόρους, εστίαση κ.α.) από τις αρχές του έτους. Οι τράπεζες καθιερώνουν ανταγωνιστικές χρεώσεις, καθώς μέγιστο ύψος προμήθειας από 1% έχει περιοριστεί σε 0,5%.

    Ωστόσο, αυτές οι προμήθειες καθιστούν ακριβότερη τη χρήση των POS. Κυρίως για μικρές συναλλαγές της τάξεως των 10-30 ευρώ, αλλά και σε τομείς που το ποσοστό κέρδους δεν είναι υψηλό, όπως για παράδειγμα σε λαϊκές αγορές και περίπτερα με τσιγάρα.

    Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή αναφορά του υφυπουργού οικονομικών Χάρη Θεοχάρη στη Βουλή ότι «η διάθεση όλων των παικτών της αγοράς είναι ν’ ανταποκριθούν στις παραινέσεις και στην πίεση που ασκούμε. Αν χρειαστεί θα νομοθετήσουμε, σας διαβεβαιώ ότι η βούληση του Υπουργού είναι τέτοια, ώστε να μην αφεθεί αυτό το ζήτημα στην τύχη του».

    Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθούν οι χρεώσεις για συναλλαγές ύψους 10-12 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να μειώσουν ακόμα και στο μισό το δικό τους σκέλος των προμηθειών στις συναλλαγές χαμηλής σχετικά αξίας, από το 0,20% στο 0,10%.

    Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να έχει αποσπάσει ήδη το θετικό «νεύμα» των τραπεζών για την μείωση των προμηθειών, ενώ απομένει η απάντηση και από τους acquirers. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, μόνο τότε θα παρέμβει το οικονομικό επιτελείο βάζοντας πλαφόν στις προμήθειες, κάτι που δεν θεωρείται πιθανό, αφού εκτιμάται πως θα υπάρξει άμεσα θετική εξέλιξη.

    Όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στις επιχειρήσεις να διασυνδέσουν τις ταμειακές με τα POS έως το τέλος Απριλίου, ειδάλλως απειλούνται με βαριά πρόστιμα που φτάνει έως τα 1.500 ευρώ. Μέχρι σήμερα πάντως έχουν δια συνδεθεί πάνω από 100.000 POS.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέα πλατφόρμα για το ΚΕΑΟ – Επιλογή της καλύτερης ρύθμισης οφειλών

    Daniel: Παράταση για 6 μήνες στην αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες

    ΑΑΔΕ: Απλήρωτοι φόροι 6,2 δισ. το 2023 – Πάνω από 2 εκατ. οφειλέτες απειλούνται με κατασχέσεις



    ΣΧΟΛΙΑ