Οικονομία

Μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο – Παραγραφή χρεών στην 10ετία και 24 δόσεις για ασφαλιστικές οφειλές

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης


Με την κατάθεση «μίνι» ασφαλιστικού νομοσχεδίου το Σεπτέμβριο θα προωθηθούν οι δυο σημαντικές παρεμβάσεις για εκατοντάδες οφειλέτες που αφορούν στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων σε 24 δόσεις και στην παραγραφή τους στην 10ετία. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός Αυγούστου, προκειμένου τον επόμενο μήνα να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Οι ρυθμίσεις αφορούν στην υιοθέτηση ίδιου καθεστώτος ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών με αυτό που ισχύει σήμερα για τις οφειλές στην εφορία, με την πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών από 12 δόσεις που είναι σήμερα να διαμορφώνεται σε 24, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα φτάνει και τις 48 και την παραγραφή οφειλών προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών εφόσον έχει παρέλθει 10ετία και όχι 20ετία που ισχύει σήμερα.

Ακόμη στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται ρυθμιστικές διατάξεις για την λειτουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, για το Μετοχικό Ταμείο, ενώ παραμένει ανοικτό εάν θα ενταχθεί τελικά διάταξη που θα ρυθμίζει την πρόωρη συνταξιοδότηση δημοσιών υπαλλήλων μετά την απόφαση του ΝΣΚ ή άλλες ευνοϊκές ασφαλιστικές ρυθμιστικές διατάξεις.

Στις ρυθμίσεις οφειλών αναφέρθηκε πρόσφατα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή επισημαίνοντας ότι εξορθολογίζεται η διαδικασία παραγραφής και πλέον θα γίνεται στη δεκαετία, στη συνέχεια στην πενταετία μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματικές τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου.

10ετής παραγραφή

Η νέα διάταξη θα ρυθμίζει οριζόντια και αναδρομικά το ζήτημα της παραγραφής ασφαλιστικών οφειλών στην 10ετία. Μελετάται στην παραγραφή να εντάσσονται οφειλές που δεν έχουν βεβαιωθεί εγκαίρως από το αρμόδιο ασφαλιστικό Ταμείο εντός 10ετίας ή/και δεν έχουν ασκηθεί εγκαίρως διακοπτικά της παραγραφής μέτρα, όπως είναι τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (πλειστηριασμοί κλπ). Βασικό ζητούμενο είναι να έχει παρέλθει 10ετία πριν την βεβαίωση της οφειλής ή στη συνέχεια μέχρι την ενεργοποίηση των αναγκαστικών μέτρων. Η νέα ρύθμιση θα αφορά την περίοδο 2006 – 2012.

Η σχετική παρέμβαση έρχεται σε συνέχεια απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε πως ο κανόνας της 20ετούς παραγραφής αξιώσεων του e-ΕΦΚΑ κατά ασφαλισμένων και εργοδοτών για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, που έθετε ο νόμος Κατρούγκαλου, είναι αντισυνταγματικός.

Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι η όλη διαδικασία αφορά οφειλές ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ, ένα σημαντικό μέρος των οποίων θα παραγραφεί. Επισημαίνουν, δε, ότι δεν πρόκειται για οφειλές που δημιουργήθηκαν πρόσφατα, καθώς πλέον ο καταλογισμός των οφειλών στα περισσότερα πρώην Ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ γίνεται μέσα σε λίγους μήνες από τη δημιουργία τους και σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνούν τη 10ετία. Και ξεκαθαρίζουν ότι ακόμη και για τους μη μισθωτούς, δεν θα χαθεί ασφαλιστικός χρόνος, εφόσον πληρωθούν οι οφειλές.

Η νομοθετική διάταξη ανοίγει τον δρόμο της συνταξιοδότησης, σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και απασχολούμενους,  που λόγω των αυξημένων χρεών προς τον ΕΦΚΑ, παραμένουν  εγκλωβισμένοι.  Δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες (κυρίως ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ) θα δουν τα χρέη τους προς το Ενιαίο Ταμείο να ελαφρύνουν έως και 50%. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι έχουν την ευκαιρία συνταξιοδότησης, χάρη στην ελάφρυνση των οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ, αρκεί, βεβαίως να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Πέραν, βεβαίως της επάρκειας του πληρωμένου χρόνου ασφάλισης και των ηλικιακών κριτηρίων, η σημαντικότερη προϋπόθεση είναι η εξής: το συνολικό χρέος της δεκαετίας, όπου όπως αναφέρθηκε δεν περιλαμβάνει βεβαιωμένες οφειλές και συνθέτεται από ένα μείγμα πρόσθετων τελών, επιβαρύνσεων, οφειλών από αναγνώριση πλασματικών ετών κτλ., να μην ξεπερνά τις 20.000 ευρώ για τους επιχειρηματίες και τις 6.000 για τους αγρότες. Η περίοδος της δεκαετίας, από το 2027 και μετά θα μειωθεί στα 5 έτη.

Η διάταξη δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τον ασφαλιστικό χρόνο μισθωτών, των οποίων οι εργοδότες δεν έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές, υπό την προϋπόθεση ότι ο ασφαλιστικός χρόνος έχει καταγραφεί μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ).

Ακόμη θα υπάρχει και πρόβλεψη για τους ασφαλισμένους με ενεργές ρυθμίσεις οφειλών για τις οποίες καταβάλλουν δόσεις, ώστε το ποσό που θα παραγραφεί, να αφαιρεθεί και από τη ρύθμιση.

Αύξηση δόσεων πάγιας ρύθμισης

Μέχρι σήμερα οι οφειλέτες στον e-ΕΦΚΑ, είχαν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις  ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές σε έως 12 δόσεις. Με την διάταξη που προωθείται οι δόσεις θα διπλασιαστούν σε 24, εφαρμόζοντας το ίδιο καθεστώς που ισχύει για τις οφειλές στην εφορία.

Εκτός από τις 24 δόσεις θα προβλέπονται και 48 δόσεις μόνο στην περίπτωση που η οφειλή καταλογίστηκε από τη διοίκηση μετά από καταγγελία η επιτόπιο έλεγχο. Η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία θα δώσει «ανάσα» σε περίπου 200.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ με «φρέσκα» χρέη.

Η ρύθμιση είναι έντοκη και το επιτόκιο κυμαίνεται από 4,95% αν οι δόσεις δεν ξεπερνούν τις 12 και φτάνει ακόμη και στο 5,95% αν οι δόσεις φτάνουν έως τις 24. Αυτό ισχύει για να έχουν κίνητρο οι οφειλέτες να πληρώνουν το χρέος σε όσο το δυνατόν μικρότερο αριθμό δόσεων.

Ο διπλασιασμός των δόσεων θα ωφελήσει: α) περίπου 95.000 οφειλέτες, οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ στο α’ τρίμηνο του 2022 ήταν ενταγμένοι στις 12 δόσεις, καθώς θα τους μειώσει το ποσό της μηνιαίας δόσης, και β) περίπου 90.000 οι οποίοι έχασαν την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων το α’ τρίμηνο του 2022.

Πρόωρη συνταξιοδότηση δημοσίων υπαλλήλων

Άγνωστο παραμένει εάν θα ενταχθεί τελικά στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ρύθμιση σχετικά με την πρόωρη συνταξιοδότηση δημοσιών υπαλλήλων, ειδικά για όσους έσπευσαν να υποβάλλουν αίτηση για τη λήψη μειωμένης σύνταξης, όπως δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί.

Στην γνωμοδότησή του, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους τάσσεται υπέρ της  κατάργησης της δυνατότητας πρόωρης συνταξιοδότησης για όσους δημοσίους υπαλλήλους είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2010, 2011 ή το 2012 και  συμπληρώνουν το όριο ηλικίας (55 ο , 56ο και 58 ο ) μετά την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν την υιοθέτηση λύσης που θα επιτρέπει την συνταξιοδότηση για όσους έχουν υποβάλλει αίτηση, ή επιθυμούν να υποβάλλουν εντός του τρέχοντος έτους, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν στα 56 ή στα 58 κατά περίπτωση. Από το 2023 και εφεξής θα κλείσει όμως η πόρτα εξόδου. Σημειώνεται ότι το θέμα αφορά μόνο την πρόωρη συνταξιοδότηση με 25ετία στο 56ο ή 58ο έτος και δεν επηρεάζει την «έξοδο» με 35ετία, συμπληρωμένη μέχρι 31/12/21, προ του 62ου έτους.

Διαβάστε επίσης:

Υπερκαλύπτεται ο στόχος εγγραφών στο νέο Επικουρικό

Υπουργείο Εργασίας: Το ΝΑΤ και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων εντάσσονται στο 1555

Πρόσληψη 6.500 μακροχρόνια ανέργων άνω των 55 ετών σε δημόσιους φορείςΣΧΟΛΙΑ