• Οικονομία

    Υπερκαλύπτεται ο στόχος εγγραφών στο νέο Επικουρικό

    Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου

    Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου


    Την σχεδόν βέβαιη υπερκάλυψη του στόχου εγγραφής 60.000 νέων ασφαλισμένων στα μητρώα του νεοσύστατου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, θα παρουσιάσει αύριο σε σχετική εκδήλωση ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί περίπου 51.000 νέοι ασφαλισμένοι, εκ των οποίων η  συντριπτική πλειοψηφία αφορά μισθωτούς και περίπου 700 είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι. Εντός φθινοπώρου το σύνολο των ασφαλισμένων του ΤΕΚΑ θα μπορεί να δει ηλεκτρονικά ακόμη και στο κινητό του τις ασφαλιστικές εισφορές, μετά την εκκαθάριση των ΑΠΔ που έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις.

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου, η μεταρρύθμιση στο επικουρικό σύστημα ασφάλισης ήταν απαραίτητη για τέσσερις βασικούς λόγους:

    α) την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος που επιτυγχάνεται με την διασπορά κινδύνου,

    β) την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και την καταπολέμηση της μαύρης, αδήλωτης εργασίας,

    γ) την σώρευση κεφαλαίου εθνικής αποταμίευσης που, σε σημαντικό ποσοστό, θα αξιοποιηθεί προς όφελος της οικονομίας,

    δ) την παροχή υψηλότερων επικουρικών συντάξεων στη νέα γενιά στο μέλλον.

    «Όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ πήραν έγκαιρα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της δημογραφικής γήρανσης στο ασφαλιστικό σύστημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ενίσχυσαν επίσης τον κεφαλαιοποιητικό πυλώνα του συστήματος τους. Η Ελλάδα τώρα μπαίνει σε αυτή την τροχιά με την σταδιακή μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης από διανεμητική σε κεφαλαιοποιητική με την λειτουργία του ΤΕΚΑ από την 1/1/2022», έχει πολλάκις επισημάνει ο κ. Τσακλόγλου.

    Στο νέο Ταμείο οι επιχειρήσεις- εργοδότες θα πρέπει να καταβάλλουν εγκαίρως τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς η όποια καθυστέρηση στην καταβολή των εισφορών θα στερεί από τον ασφαλισμένο τις αποδόσεις των επενδύσεων. Οι εισφορές του ΤΕΚΑ δεν ρυθμίζονται, εισπράττονται κατά προτεραιότητα και η εξόφληση τους είναι υποχρεωτική από τους εργοδότες σε περίπτωση απόλυσης εργαζόμενου, διαφορετικά η απόλυση κρίνεται άκυρη.

    Έλεγχος καταβολής εισφορών

    Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εισπράττουν τις ασφαλιστικές εισφορές που δηλώνονται από τις ΑΠΔ για τους πρώτους μήνες του 2022. Στη συνέχεια μετά την αποκατάσταση της υποβολής των ΑΠΔ, πραγματοποιείται έλεγχος των δηλωθέντων και καταβληθέντων ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών προς το ΤΕΚΑ. Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις- εργοδότες θα πρέπει να αποδίδουν τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων από την 1η Ιανουαρίου του 2022 ταυτόχρονα με την υποβολή των ΑΠΔ, προκειμένου να πιστώνονται στους ατομικούς τους κεφαλοποιητικούς λογαριασμούς. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, καθώς δεν προβλέπεται η ενεργοποίηση ρύθμισης οφειλών προς το ΤΕΚΑ. Η δημιουργία κεφαλαιοποιητικού συστήματος προβλέπει τη δημιουργία αποθεματικού για την μελλοντική πραγματοποίηση επενδύσεων.

    Οι εισφορές των ασφαλισμένων θα επενδύονται σε ευρέως διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια μετοχικών, ομολογιακών και καταθετικών επενδυτικών προϊόντων.  Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΚΑ, το οποίο φέρει και την τελική ευθύνη των επενδύσεων, συνεπικουρούμενο από την Επενδυτική Επιτροπή του Ταμείου θα χαράσσει την στρατηγική των επενδύσεών του.  Το ΤΕΚΑ θα αναπτύξει εσωτερικά, μέσω της Διεύθυνσης Επενδύσεων του Ταμείου, ισχυρή επενδυτική ομάδα διαχείρισης από άρτια καταρτισμένους επαγγελματίες διαχειριστές, η οποία σε συνεργασία με εξωτερικούς διαχειριστές θα υλοποιεί την καθορισμένη επενδυτική στρατηγική με τον βέλτιστο τρόπο για το συμφέρον των ασφαλισμένων.

    Κατηγορίες ασφαλισμένων

    Από την 1η Ιανουαρίου 2022 οι ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

    Α) Ασφαλισμένοι που εξακολουθούν να υπάγονται στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ – παλαιό επικουρικό.

    Για αυτούς τους ασφαλισμένους δεν αλλάζει τίποτα. Εξακολουθούν να υπάγονται στον κλάδο επικουρικής του e-ΕΦΚΑ, τα ασφαλιστικά τους στοιχεία για όλους του κλάδους ασφάλισης και οι αναλογούσες εισφορές απεικονίζονται στην ΑΠΔ e-ΕΦΚΑ, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Οι εισφορές αποδίδονται στον e-ΕΦΚΑ μέσω της 30ψήφιας ταυτότητα πληρωμής (ΤΠΤΕ) e-ΕΦΚΑ.

    Β) Ασφαλισμένοι που υπάγονται στο ΤΕΚΑ για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης – νέο επικουρικό.

    Για αυτήν την κατηγορία ασφαλισμένων, απαιτείται διαφορετική διαχείριση. Θα πρέπει να υποβληθούν δύο ΑΠΔ για την ίδια μισθολογική περίοδο:

    -Η ΑΠΔ e-ΕΦΚΑ, στην οποία επιλέγεται/χρησιμοποιείται κωδικοποίηση που δεν περιλαμβάνει τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης

    – Η ΑΠΔ ΤΕΚΑ, για την απεικόνιση της ασφάλισης του επικουρικού κλάδου (με τις ίδιες ωστόσο λειτουργικότητες με την ΑΠΔ e-ΕΦΚΑ).

    Οι εισφορές υπέρ e-ΕΦΚΑ αποδίδονται στον e-ΕΦΚΑ μέσω της ΤΠΤΕ e-ΕΦΚΑ, ενώ οι εισφορές υπέρ ΤΕΚΑ αποδίδονται μέσω νέας ΤΠΤΕ ΤΕΚΑ.

    Η υποβολή της ΑΠΔ ΤΕΚΑ (κανονικής ή συμπληρωματικής) θα πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, μέσω της εφαρμογής «Ηλεκτρονική Υποβολή ΑΠΔ ΤΕΚΑ». Η είσοδος στην εφαρμογή θα πραγματοποιείται με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης που αποδίδονται στους εργοδότες κατά την πιστοποίησή τους στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για Εργοδότες του e-ΕΦΚΑ.

    Από 1/1/2022 όλοι όσοι μπαίνουν στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά (ανεξαρτήτως ηλικίας), θα υπάγονται στο ΤΕΚΑ για την επικουρική ασφάλισή τους, εφόσον απασχολούνται σε κλάδο για τον οποίο υπάρχει υποχρεωτικότητα επικουρικής ασφάλισης.  Αφορά, δηλαδή, μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μηχανικούς και δικηγόρους.

    Από 1/1/2023 θα υπάρχει δυνατότητα να υπαχθούν προαιρετικά στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ:

    -Ασφαλισμένοι στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ (πρώην ΕΤΕΑΕΠ) που έχουν γεννηθεί από 1/1/1987 και μετά και οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν από τον προαναφερόμενο Κλάδο στο ΤΕΚΑ.  Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της για υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ μέχρι τις 31.12.2023.

    -Εργαζόμενοι που απασχολούνται σε κλάδους για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση (π.χ.  ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί) και οι οποίοι διατηρούν το δικαίωμα ένταξης στο ΤΕΚΑ μέχρι  να συμπληρώσουν το 35ο έτος της ηλικίας τους.

    Το ύψος των εισφορών δεν διαφοροποιείται από εκείνο του ισχύοντος συστήματος, διαμορφώνεται δηλαδή σε ποσοστό 3,25% για τον εργοδότη και 3,25% για τον εργαζόμενο μέχρι και τον Μάιο του 2022, και σε 3% για τον καθένα εφεξής και θα πιστώνονται στους ατομικούς λογαριασμούς των ασφαλισμένων.

    Διαβάστε επίσης

    Άρθρο παρέμβαση: O καθηγητής κ. Πάνος Τσακλόγλου, η άγρια Δύση, οι ερωτήσεις για τους φοροφυγάδες και οι λιπόθυμοι φοιτητές

     



    ΣΧΟΛΙΑ