• Οικονομία

    Fitch: Σε τροχιά υπεραπόδοσης στα δημόσια οικονομικά

    Το λογότυπο της Fitch Ratings

    Fitch Ratings


    Την προοπτική συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, οι οποίες στήριξαν την ανάπτυξη αλλά και τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.

    Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα εκτιμά πως η έκβαση της αναμέτρησης και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που εξασφάλισε η ΝΔ περιορίζει κινδύνους που απορρέουν από την πολιτική αστάθεια και επιτρέπουν την συνέχιση των πολιτικών.

    Μεταξύ αυτών είναι η προσπάθεια για ταχεία αποκλιμάκωση του χρέους αλλά και άλλων μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να τονωθούν οι επενδύσεις.

    Το πρόγραμμα σταθερότητας στοχεύει στην περαιτέρω βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, με πρωτογενή πλεονάσματα να συμβάλλουν στον περιορισμό του λόγου χρέους προς το ΑΕΠ.

    Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι δημοσιονομικής υποαπόδοσης είναι σε μεγάλο βαθμό περιορισμένοι δεδομένης της απουσίας σημαντικής επιβράδυνσης των εσόδων και πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 2,4 δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο.

    Σε συνδυασμό με την μείωση των εσωτερικών πολιτικών κινδύνων, τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν περιθώρια για περαιτέρω υπεραπόδοση.

    Η Fitch προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί στο 1% του ΑΕΠ φέτος και στο 2% το 2024, από 0,1% το 2022. Με στήριξη και από το ΤΑΑ θα μπορέσει επίσης να διατηρηθεί η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο επίπεδο πρόβλεψης του Fitch στο 2,0%-2,5% το 2023-2026, υψηλότερα από την ευρωζώνη, ενώ η δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να υπερβεί αυτές τις προβλέψεις.

    Το δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί στο 162,2% το 2023 και στο 154,4% το 2024, υποχώρηση 50 ποσοστιαίων μονάδων από το υψηλό του 206% το 2020, αν και παραμένει κατά πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο της κατηγορίας «ΒΒ».

    Μακροπρόθεσμα, η μείωση του χρέους μπορεί να γίνει πιο δύσκολη λόγω των πιέσεων των κοινωνικών δαπανών ενώ θα μπορούσαν να αυξηθούν οι δαπάνες για τόκους όσο θα αυξάνεται η αναζήτηση χρηματοδότησης από την αγορά.

    Παράλληλα βαθμός δυσκολίας εντοπίζεται σε μεταρρυθμίσεις σε πιο «ευαίσθητους» τομείς όπως η υγεία.

    Διαβάστε επίσης

    JPMorgan: H Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα τέλη του 2023 – Τι προτείνει για τα ελληνικά ομόλογα

    Societe Generale: H επενδυτική βαθμίδα θα έχει περιορισμένη επίδραση στα ελληνικά ομόλογα

    Morgan Stanley: Προβλέπει νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed κατά 25 μ.β. τον Ιούλιο



    ΣΧΟΛΙΑ