• Οικονομία

    Μετά από 10 χρόνια η Ελλάδα ξαναβγάζει 15ετές ομόλογο. Τα μηνύματα που εκπέμπει η νέα έξοδος στις αγορές

    Κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού – Στο 6,1% η ανάπτυξη φέτος

    Χρήστος Σταϊκούρας-Υπουργός Οικονομικών


    Για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια και τρεις μήνες, η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με μια ομολογιακή έκδοση μακράς διάρκειας, όπως είναι αυτή της 15ετίας.

    Γεγονός το οποίο έρχεται να καταδείξει πρωτίστως, τα σταθερά βήματα που κάνει η χώρα για την επιστροφή της στην κανονικότητα. Συνδυαστικά και με την «πλοηγούμενη» ανάταξη της οικονομίας. Δηλαδή τους δύο βασικούς κρίκους στην αλυσίδα των πυκνών πρωτοβουλιών της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Η αμέσως προηγούμενη φορά που η Ελλάδα προχώρησε στην έκδοση 15ετούς ομολόγου ήταν στις αρχές Νοεμβρίου του 2009. Τότε, είχαν αντληθεί 7 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,30%,  σε περίοδο κατά την οποία δεν είχε αποκαλυφθεί ακόμη η δημοσιονομική τραγωδία της χώρας.

    Η προγραμματισμένη για σήμερα νέα έξοδος στις αγορές με 15ετές ομόλογο, γίνεται στον θετικό απόηχο της αναβάθμισης   που  συντελέστηκε από τον οίκο Fitch. Οδηγώντας το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα «ΒΒ» από «BB-» και με θετική μάλιστα προοπτική. Και σε απόσταση μόλις δύο «βαθμών» από το να ξαναμπούν τα κρατικά ομόλογα σε επενδυτική κατηγορία, ασφαλούς διαβάθμισης.

    Πέρα από τα ηχηρά μηνύματα της ορθολογικής πορείας που ακολουθεί η χώρα, η σημερινή ομολογιακή έκδοση έχει κι έναν εμβληματικό χαρακτήρα. Με την έννοια ότι η λήξη του ομολόγου τοποθετείται στο 2035. Ξεπερνά δηλαδή το «κομβικό» 2032,  καθώς τουλάχιστον μέχρι τότε, θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  ότι είναι διασφαλισμένη η βιωσιμότητα του  ελληνικού χρέους. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι αγορές καλούνται σήμερα να δώσουν τη δική τους «ψήφο εμπιστοσύνης» για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας να σταθεί στα πόδια της και χωρίς τα «δεκανίκια» των μέτρων μακροχρόνιας προστασίας…

    Τυπικά και καθώς τα ταμειακά αποθέματα  αγγίζουν τα 32 δισ. ευρώ, η χώρα δεν έχει άμεσες ανάγκες δανεισμού για την εφετινή χρονιά. Άλλωστε το 2019 ήταν… πλεονασματικό, αφού από τις τέσσερις εξόδους στις αγορές (με 5ετές ομόλογο, 7ετές, 10ετές και επανέκδοση του 10ετούς τίτλου) αντλήθηκαν 9 δις ευρώ εν συνόλω. Ήτοι 2 δισ. περισσότερα από τις χρηματοδοτικές ανάγκες.

     Τα «ντεσού» της νέας έκδοσης

    Από την πλευρά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχουν γίνει δύο σενάρια για το 2020, με βάση τα οποία προβλέπεται να αντληθούν από 4 έως 8 δισ. ευρώ, ανάλογα με το αν θα υπάρξει μείωση του όγκου των εντόκων γραμματίων ή πιθανές, πρόωρες αποπληρωμές χρέους.

    Πηγές της αγοράς θεωρούν ότι η σημερινή έκδοση της 15ετίας μπορεί να έχει ως βάση εκκίνησης την άντληση 1,5 δις ευρώ. Κάτι που αφήνει ανοικτό το πεδίο της διεύρυνσης της κεφαλαιακής ενίσχυσης. Ανάλογα με ποιοτικά χαρακτηριστικά της ζήτησης, όπως αυτά θα εκδηλωθούν από τους τελικούς επενδυτές.

    Όλα αυτά βεβαίως άρρηκτα συνδεδεμένα με το επιτόκιο, το οποίο από την πλευρά του Δημοσίου θα θεωρηθεί επιτυχία, από τη στιγμή που θα κινηθεί κάτω από το 2%. Η συγκυρία δείχνει ευνοϊκή, αφού χθες εκφράστηκε σημαντική ζήτηση για ομόλογα διεθνώς, ως «αντίβαρο» στο… ιογενές «σύνδρομο» της Κίνας που πλήττει τις μετοχικές αξίες διεθνώς.

     Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση της ελληνικής 10ετίας διαμορφώθηκε χθες στο 1,18%. Την ίδια στιγμή το 14ετές ομόλογο με λήξη το 2033 είχε απόδοση 1,61%, ενώ απόδοση 1,92%  είχε το ομόλογο λήξεως του 2037.

    Αν και σήμερα οι τάσεις στις αγορές των ομολόγων παραμείνουν οι ίδιες, τότε το βιβλίο προσφορών είναι πιθανό να ανοίξει με τιμή εκκίνησης για το 15ετές, αισθητά πιο κάτω από το 2%.

    Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή έξοδος στις αγορές είναι η τρίτη κατά σειράν στη μέχρι τώρα επτάμηνη θητεία που μετρά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τον περσινό Ιούλιο η χώρα άντλησε 2,5 δις ευρώ με επιτοκιακό «κουπόνι» 1,875% και ετησιοποιημένη απόδοση στο 1,90%. Ακολούθησε τον περσινό Οκτώβριο η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, από το οποίο αντλήθηκαν 1,5 δις ευρώ, με απόδοση στο 1,5%.



    ΣΧΟΛΙΑ