• Οικονομία

    Μέχρι τέλος του έτους τα εκκαθαριστικά σημειώματα στους συνταξιούχους

    • Αργυρώ Μαυρούλη

    O υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης


    Νέα παράταση παίρνει η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τους συνταξιούχους, καθώς η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα επικεντρωθεί στην απονομή των αυξήσεων και την έκδοση των συντάξεων χηρείας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», τα ειδοποιητήρια με την αναγραφή της «προσωπικής» διαφοράς πριν και μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου θα αποσταλούν μετά την ολοκλήρωση του υπολογισμού και την απόδοση των αναδρομικών ποσών για το σύνολο των συντάξεων χηρείας.

    Ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης και η αρμόδια γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να υπολογιστούν οι νέες συντάξεις με ποσοστό αναπλήρωσης από το 50 στο 70% της σύνταξης του θανόντα και να δοθούν τα αναδρομικά ποσά από τον Ιούνιο, με τις συντάξεις Οκτωβρίου, δηλαδή στο τέλος Οκτωβρίου. Στη συνέχεια θα επικεντρωθούν στην αποστολή των ενημερωτικών σημειωμάτων που η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν έκανε φοβούμενη το πολιτικό κόστος.

    Πρόκειται για τις παλιές συντάξεις, οι οποίες εκδόθηκαν πριν τις 13 Μαΐου 2016, και έχουν επανυπολογιστεί με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, χωρίζοντας της συντάξιμες αποδοχές σε εθνική και ανταποδοτική σύνταξη.

    Η διαφορά (θετική ή αρνητική) μεταξύ του καταβαλλόμενου ποσού και το επανυπολογισμένου ποσού λογίζεται ως «προσωπική» διαφορά. Όσοι λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις μέχρι σήμερα δεν έχουν υποστεί καμία μείωση, αλλά στο μέλλον με βάση το νόμο η οποιαδήποτε αύξηση θα συμψηφιστεί, ενώ όσοι παίρνουν χαμηλότερες συντάξεις ήδη από φέτος είδαν μικρή αύξηση στο εισόδημα τους.

    Όμως κανένας από τους ασφαλισμένους δεν έλαβε, ως όφειλε να κάνει ο πρώην υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, ενημερωτικό σημείωμα για να μάθει ποιο είναι το ποσό της σύνταξης του μετά το ασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

    Η νέα διοίκηση του ΕΦΚΑ με διοικητή του Χρήστο Χάλαρη έχει ήδη λάβει εντολή, αμέσως μετά τις συντάξεις χηρείας, να επανυπολογιστούν εκ νέου όλες οι καταβαλλόμενες συντάξεις έως τις 12 Μαΐου 2016 και να αποσταλούν στους ασφαλισμένους τα εκκαθαριστικά ενημερωτικά σημειώματα.

    Η αποστολή των εκκαθαριστικών θα δώσει οριστική λύση στο θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων καθώς ήδη έχει παρέμβει και ο Συνήγορος του Πολίτη και έχει ζητήσει την άμεση γνωστοποίηση στους συνταξιούχους για το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεών τους,αλλα και τις δικαστικές προσφυγές.

    Η ανεξάρτητη αρχή έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό αναφορών από πολίτες που διαμαρτύρονται επειδή ο ΕΦΚΑ αρνείται να τους χορηγήσει απόφαση επανυπολογισμού της σύνταξής τους που διενεργήθηκε σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016). Ουσιαστικά ο ΕΦΚΑ δεν έχει εκδώσει από τις αρχές του έτους ενημερωτικά σημειώματα, στα οποία θα έπρεπε να φαίνονται τα αποτελέσματα του επανυπολογισμού των παλαιών συντάξεων με βάση τον τελευταίο νόμο, ήτοι το νέο ποσό της βασικής και ανταποδοτικής σύνταξης, καθώς και της προσωπικής διαφοράς, η οποία έχει κοπεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κατατίθενται δικαστικές προσφυγές από χιλιάδες συνταξιούχους οι οποίοι ζητούν ενημέρωση.

    Μετά την ακύρωση των περικοπών του 2019, η προσωπική διαφορά διατηρείται ως «μαξιλάρι» για τις παλιές συντάξεις. Το άθροισμα της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης όπως και της προσωπικής διαφοράς είναι το νέο ποσό της σύνταξης που λαμβάνει ο συνταξιούχος από 1/1/2019. Με τον μηχανισμό αυτό, το καθαρό ποσό που μπαίνει στην τσέπη δεν έχει καμία μείωση, ενώ τα μεικτά ποσά για τους περισσότερους αλλάζουν.

    Οικογενειακά επιδόματα -τέκνων, συζύγου που ελάμβαναν ως συνταξιοδοτική παροχή μερικές κατηγορίες συνταξιούχων έχουν συμπεριληφθεί μέσα στην προσωπική διαφορά.



    ΣΧΟΛΙΑ