• Οικονομία

    Αποκλειστικό: Ποιες συντάξεις δεν επανυπολόγισε ο ΣΥΡΙΖΑ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Αργυρώ Μαυρούλη


    Έως το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να αποσταλούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα στους συνταξιούχους σχετικά με το ύψος της σύνταξης τους πριν και μετά τον επανυπολογισμό με τις διατάξεις του Νόμου Κατρούγκαλου, προκειμένου να έχουν εικόνα τι ποσό εισπράττουν από την 1η Ιανουαρίου 2019.

    Στόχος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση είναι να βάλει τέλος στην αγωνία των συνταξιούχων, ενώ την ίδια στιγμή καταγγέλλει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε την διαδικασία επανυπολογισμού για 222.989 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, παρά τις εκ διαμέτρου δηλώσεις της προηγούμενης ηγεσίας.

    Το «Mononews» αποκαλύπτει από ποια ταμεία και πόσες συντάξεις δεν επανυπολογίστηκαν:

    • Από το ΝΑΤ (ναυτικοί)  62.402
    • Από το τμήμα απονομής Διεθνών Συντάξεων 54.215
    • Εργαζόμενων συνταξιούχων 10.320
    • Γενικά από διάφορα ταμεία 96.052

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης έχει ήδη ξεκινήσει τη διασταύρωση των στοιχείων για τις συντάξεις που έχουν ήδη επανυπολογιστεί και προχωρά στην έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, ενώ για τις περίπου 223.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις θα απαιτηθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθώς θα αναζητηθούν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και οι χειρόγραφοι φάκελοι των ασφαλισμένων. Σημειώνεται ότι πρέπει να εκδοθούν συνολικά περίπου 1,5 εκατ. εκκαθαριστικά σημειώματα.

     Υπενθυμίζεται ότι ο επανυπολογισμός αφορά τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκδόθηκαν πριν τις 13 Μαΐου 2016. Η  κατηγορία αυτή των συνταξιούχων  δεν έχουν λάβει ενημερωτικά σημειώματα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού αν και εισπράττουν το ίδιο ποσό σύνταξης ή κάποια μικρή αύξηση.

     Η αποστολή των εκκαθαριστικών θα δώσει οριστική λύση στο θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων καθώς ήδη έχει παρέμβει και ο Συνήγορος του Πολίτη και έχει ζητήσει την άμεση γνωστοποίηση στους συνταξιούχους για το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεών τους. Η ανεξάρτητη αρχή έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό αναφορών από πολίτες που διαμαρτύρονται επειδή ο ΕΦΚΑ αρνείται να τους χορηγήσει απόφαση επανυπολογισμού της σύνταξής τους που διενεργήθηκε σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016).

     Σημειώνεται ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δήλωνε ότι η διαδικασία επναυπολογισμού έχει ολοκληρωθεί από το τέλος του 2018 και σε επιστολή της η προηγούμενη διοίκηση του ΕΦΚΑ επισήμανε σε ασφαλισμένο ότι δεν είναι υποχρεωμένη να του γνωστοποιήσει το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού.

    Τι θα περιλαμβάνουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα

    Στα ενημερωτικά σημειώματα θα περιλαμβάνεται: η εθνική σύνταξη, δηλαδή το ποσό της εθνικής σύνταξης που φτάνει τα 384 ευρώ για όλους όσους συνταξιοδοτήθηκαν με 20ετία ασφάλισης και πάνω και μειώνεται 2% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών ασφάλισης και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, οπότε ανέρχεται σε 345,60 ευρώ, η ανταποδοτική σύνταξη, το ποσό της οποίας εξαρτάται από τις εισφορές που είχε πληρώσει ο συνταξιούχος στον ασφαλιστικό του βίο και υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, το χρόνο ασφάλισης και τα ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης και η προσωπική διαφορά, δηλαδή η  διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο καταβλητέο ποσό πριν τον Μάιο του 2016 και το ποσό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό.

    Το άθροισμα της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης όπως και της προσωπικής διαφοράς είναι το νέο ποσό της σύνταξης που λαμβάνει ο συνταξιούχος από 1/1/2019.

    Στην περίπτωση της αρνητικής προσωπικής διαφοράς, όπου ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή της σύνταξης είχαν θετικό πρόσημο, δηλαδή το νέο επανυπολογισμένο ποσό με βάση το νόμο Κατρούγκαλου προέκυψε μεγαλύτερο από το καταβλητέο τον Μάιο του 2016, προβλέπεται αύξηση σε πέντε δόσεις (έως το 2023).

    Στην περίπτωση της θετικής προσωπικής διαφοράς σημαίνει ότι ο  επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή της σύνταξης είχαν αρνητικό πρόσημο, δηλαδή  το νέο επανυπολογισμένο ποσό με βάση το νόμο Κατρούγκαλου προέκυψε μικρότερο από το καταβλητέο τον Μάιο του 2016, προβλέπεται διατήρηση της προσωπικής διαφοράς και «πάγωμα» της σύνταξης.

    Μάλιστα στην περίπτωση αυτή το ποσό της θα συμψηφίζεται με τις γενικότερες αυξήσεις που προβλέπεται να δίνονται στις συντάξεις από το 2023 και μετά (με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) έως ότου η προσωπική διαφορά εξαλειφθεί.



    ΣΧΟΛΙΑ