• Οικονομία

    Κατώτατος μισθός: Με ψηφιακό μηχανισμό η διαμόρφωσή του

    Απεικονίζονται τα χέρια ενός άνδρα, ο οποίος γράφει σε χαρτί ενώ έχει μπροστά του το λάπτοπ του


    Στην ενεργοποίηση ψηφιακού μηχανισμού συγκέντρωσης στοιχείων και για τον υπολογισμό του κατώτατου μισθού αναμένεται να προχωρήσει η επόμενη κυβέρνηση, στο πλαίσιο υλοποίησης των δράσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Η σύμβαση για το έργο του υπουργείου Εργασίας αφορά στον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στην εφαρμογή ενός ψηφιακού μηχανισμού συγκέντρωσης και ανάλυσης στοιχείων καθώς και τη διασφάλιση των κατάλληλων υπολογιστικών εφαρμογών, ώστε να εξάγεται εμπεριστατωμένα ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας. Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία «DELOITTE BUSINESS SOLUTIONS AE» έναντι σύμβασης ύψους 1,1 εκατ. ευρώ και με χρόνο παράδοσης έως 24 μήνες, δηλαδή εντός του 2025.

    Ο μηχανισμός στοχεύει να «ευθυγραμμίζει» το ύψος του κατώτατου μισθού με την πραγματική πορεία της οικονομίας (με βάση τα στοιχεία του πληθωρισμού και της ανάπτυξης), ενώ ταυτόχρονα να στηρίζει και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

    Τα στοιχεία που θα εισάγονται στο νέο πληροφοριακό σύστημα θα προέρχονται από τα επιστημονικά – ερευνητικά ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων, την ΕΛΣΤΑΤ, την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΚΕΠΕ, το ΙΟΒΕ κτλ.

    Ο νέος αυτός ψηφιακός μηχανισμός θα βασιστεί σε μία σειρά μελετών που θα θέσουν τις προδιαγραφές για την ανάπτυξη και την υλοποίηση του, καθώς και σε ανάλυση και αξιολόγηση σύγχρονων ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών. Μετά την ολοκλήρωση των μελετών, θα γίνει η ανάπτυξη του ψηφιακού μηχανισμού και θα διενεργηθεί η πιλοτική εφαρμογή του, από την οποία θα προκύψουν βασικά ευρήματα σχετικά με τις επιμέρους ανάγκες προς επικαιροποίησή του «μηχανισμού» και τα προβλήματα προς επίλυση.

    Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σύμφωνα με την απόφαση ανάθεσης σε ορίζοντα 2 ετών. Το νέο ψηφιακό εργαλείο θα λαμβάνει υπόψη στοιχεία της αγοράς εργασίας, της πορείας της οικονομίας ώστε να μπορεί να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός αυτόματα. Με τον τρόπο αυτό ο κατώτατος μισθός θα είναι πλέον ανεξάρτητος και  από τον κάθε πολιτικό κύκλο της εκάστοτε  κυβέρνησης, καθώς θα βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς εργασίας και της οικονομίας.

    Μέχρι τώρα, ο κατώτατος μισθός προσδιορίζεται ως εξής: Αποστέλλεται  έγγραφη πρόσκληση από την Επιτροπή Συντονισμού  προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για τη σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού.

    Στη συνέχεια λαμβάνει χώρα η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης από την επιτροπή και διαβιβάζεται υπόμνημα  προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων. Στη συνέχεια εξειδικευμένοι επιστημονικοί και ερευνητικοί φορείς συντάσσουν τις εκθέσεις τους ώστε να ενταχθούν στο πόρισμα διαβούλευσης ενώ η τελική εισήγηση για τον κατώτατο μισθό γίνεται από τον υπουργό Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο που έχει και τον τελευταίο λόγο.

    Πόσο αυξάνεται ο κατώτατος το 2024

    Νέα αύξηση έως και 6% στις κατώτατες αμοιβές αναμένεται να εφαρμοστεί το 2024, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, έτσι ώστε σταδιακά ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ στο τέλος της επόμενης κυβερνητική τετραετίας.

    Η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα εκκινήσει – εκ νέου – στο τέλος Ιανουαρίου του 2024 – ούτως ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μισθός μέχρι το τέλος του Μαΐου του 2024.

    Σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία θα υπάρξει αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα €1.500 από €1.170) και αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ εντός της τετραετίας. O κατώτατος μισθός θα αναπροσαρμόζεται βάσει του μέσου όρου του μισθού πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την πρόσφατη αύξηση, η Ελλάδα ανεβαίνει στη 10η θέση μεταξύ των 22 χωρών-μελών της Ε.Ε. που έχουν κατώτατο μισθό, από τη 13η θέση προηγουμένως ενώ με όρους αγοραστικής δύναμης, ανεβαίνει στη 13η θέση από τη 18η που βρισκόταν.

    Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα 22 από τα 27 κράτη μέλη εφαρμόζουν τον κατώτατο μισθό, με τις μόνες χώρες που δεν εφαρμόζεται να είναι η Δανία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία. Τον χαμηλότερο κατώτατο μισθό στην ΕΕ έχει η Βουλγαρία με 399 ευρώ, ενώ τον υψηλότερο το Λουξεμβούργο με 2.387 ευρώ.

    Ανάλογα με το ύψος του κατώτατου μισθού, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατατάσσονται σε τρία γκρουπ, όπου στο πρώτο περιλαμβάνονται το Λουξεμβούργο, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γαλλία και η Ιρλανδία, στις οποίες ο κατώτατος μισθός ξεπερνάει τα 1.500 ευρώ/μήνα ενώ στο δεύτερο, η Ισπανία και η Σλοβενία όπου ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται μεταξύ 1.000 ευρώ – 1.500 ευρώ /μήνα.

    Διαβάστε επίσης:

    Τέλος χρόνου για διορθώσεις σε Ε9 και λύσεις μισθωμάτων στην εφορία

    Σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός στα 780 ευρώ – Πόσο αυξάνονται δώρα και επιδόματα



    ΣΧΟΛΙΑ