• Οικονομία

    Με δεκάδες «κόφτες» το «ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ»

    • Βασίλης Τσεκούρας
    Αναλυτική παρουσίαση για τις πλατφόρμες ρύθμισης χρεών στους θεσμούς

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Την επιδότηση της δόσης των επιχειρηματικών δανείων ετοιμάζεται να εισηγηθεί η κυβέρνηση στους θεσμούς, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, με το οικονομικό επιτελείο να προτείνει ένα σχέδιο που «πατά» πάνω στο υφιστάμενο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», που επιδοτεί τη δόση δανείου των φυσικών προσώπων που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχουν δάνειο πρώτης κατοικίας.

    Η πρόταση

    Το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ» αναμένεται να καλύψει τη δόση των επιχειρηματικών δανείων για διάστημα 9 μηνών.

    Σύμφωνα με την πρόταση που θα καταθέσει η κυβέρνηση στους θεσμούς, το υψηλότερο ποσοστό επιδότησης θα λάβουν οι ενήμεροι δανειολήπτες, ενώ όσοι έχουν «κόκκινο» δάνειο θα πρέπει να μεταβούν στην τράπεζα, προκειμένου να προχωρήσουν σε διακανονισμό του δανείου τους και έπειτα να λάβουν την επιδότηση της δόσης.

    Στόχος του οικονομικού επιτελείο είναι να στηριχθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, που έχουν πληγεί σφοδρά από την κρίση. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν και οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, με κρατική εντολή. Πάντως, από την επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων θα εξαιρεθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις.

    «Αγκάθι» η χρηματοδότηση

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα «αγκάθια» είναι που θα βρεθούν τα χρήματα για τη χρηματοδότηση του προγράμματος. Πηγές του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν πως ο προϋπολογισμός διαθέτει ένα κονδύλι ύψους 280 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2021, ωστόσο με αυτό το ποσό θα καλυφθεί το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» για την πρώτη κατοικία των φυσικών προσώπων.

    Το οικονομικό επιτελείο αναζητά τη φόρμουλα για να βρεθούν τα χρήματα, με το πιθανότερο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι, είναι να αντληθούν από το έκτακτο «μαξιλάρι» των 3 δις ευρώ, που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2021.

    Αυστηρά κριτήρια

    Το πρόγραμμα επιδότησης της δόσης επιχειρηματικών δανείων θα έχει αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά στελέχους του οικονομικού επιτελείου ότι «στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» για τα φυσικά πρόσωπα, οι θεσμοί απαίτησαν να μπουν 40 κριτήρια. Για το νέο πρόγραμμα θα είναι ακόμα περισσότερα».

    Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως για να λάβει κάποιος την κρατική επιδότηση, θα συνυπολογίζεται:

    – το υπόλοιπο του δανείου,
    – το ύψος της μηνιαίας δόσης, καθώς στα επιχειρηματικά δάνεια οι δόσεις είναι υψηλότερες απ’ ό,τι στα στεγαστικά δάνεια που καλύπτει το «ΓΕΦΥΡΑ»,
    – θα τεθεί ανώτατο όριο στο προσωπικό που απασχολεί,
    – θα μπει πλαφόν στις καταθέσεις που διαθέτει, αλλά και
    – στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας.

    Το ύψος της χρηματοδότησης

    Το κράτος θα προτείνει στους θεσμούς, η επιδότηση της μηνιαίας δόσης να χορηγείται ανάλογα με την κατηγορία του δανείου, με τα ίδια ποσοστά του ισχύουν και στο υφιστάμενο πρόγραμμα για τα φυσικά πρόσωπα.

    Συγκεκριμένα:

    -για τους ενήμερους δανειολήπτες, η επιδότηση ξεκινά από το 90% της μηνιαίας δόσης για το α΄ τρίμηνο, υποχωρεί στο 80% το β΄ τρίμηνο και το γ΄ τρίμηνο διαμορφώνεται στο 70. Το μέγιστο ποσό της επιδότησης αναμένεται να καθοριστεί τους επόμενους μήνες.
    -Για τα «κόκκινα» δάνεια η επιδότηση της μηνιαίας δόσης να ξεκινά από το 80% το α΄ τρίμηνο, υποχωρεί στο 70% το β΄ τρίμηνο και στο 60% το γ΄ τρίμηνο.

    Ο δανειολήπτης θα πρέπει να καταβάλει κάθε μήνα το υπόλοιπο ποσό της δόσης δανείου, το οποίο δεν καλύπτει το κράτος, ενώ μετά τη λήξη της επιδότησης, θα πρέπει να καταβάλει εμπρόθεσμα τη μηνιαία δόση του δανείου, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που μπορεί να φτάνει έως και 18 μήνες, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματοδότηση €3,2 εκατ. στους ΤΟΕΒ Κεντρικής Ελλάδος για ζημιές λόγω «Ιανού», με απόφαση Σταϊκούρα – Λιβανού

    Νόμος Κατσέλη: Παρατείνεται μέχρι την 31η Ιανουαρίου η προθεσμία υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού

    Θα πέσουν… «κεφάλια» με τις επιστρεπτέες προκαταβολές!



    ΣΧΟΛΙΑ