• Οικονομία

    Μάζεψε τις απώλειες το WTI – Παρέμεινε πάνω από τα 90 δολάρια

    • NewsRoom


    Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν οριακά την Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν την παγκόσμια οικονομία και τη ζήτηση καυσίμων, ενώ ένα ισχυρότερο δολάριο είχε επίσης βάρος.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent για τον Οκτώβριο υποχώρησαν 27 σεντς, ή 0,3%, στα 96,45 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) για παράδοση Σεπτεμβρίου, που θα λήγουν τη Δευτέρα, υποχώρησαν κατά 61 σεντς, ή 0,7%, στα 90,16 δολάρια το βαρέλι. Το πιο ενεργό συμβόλαιο του Οκτωβρίου ήταν στα 90,36 $, μειωμένα κατά 8 σεντς, ή 0,1%.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    «Οι αυξανόμενοι φόβοι για μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση βρίσκονται πίσω από την πτώση των αγορών πετρελαίου», δήλωσε ο Tatsufumi Okoshi, ανώτερος οικονομολόγος στη Nomura Securities. «Ένα υψηλότερο δολάριο ΗΠΑ προκάλεσε επίσης νέες πωλήσεις», είπε. Ένα ισχυρότερο δολάριο κάνει το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους αγοραστές σε άλλα νομίσματα.

    Ο δείκτης του δολαρίου ανήλθε σε υψηλό πέντε εβδομάδων τη Δευτέρα, αφού ο πρόεδρος της Ρίτσμοντ της Fed, Τόμας Μπάρκιν, δήλωσε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες τείνουν προς ταχύτερες, προκαταβολικές αυξήσεις επιτοκίων. Οι επενδυτές θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα σχόλια του προέδρου της Fed, Jerome Powell, όταν θα μιλήσει σε ένα ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο κεντρικών τραπεζών στο Jackson Hole του Wyoming, την Παρασκευή.

    Ο παράγοντας Κίνα

    Οι τιμές μειώθηκαν επίσης λόγω των ανησυχιών για την επιβράδυνση της ζήτησης καυσίμων στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, εν μέρει λόγω της κρίσης ρεύματος στα νοτιοδυτικά που προκλήθηκε από τον καύσωνα. Η επαρχία Σετσουάν θα επεκτείνει τους περιορισμούς στους καταναλωτές βιομηχανικής ενέργειας έως τις 25 Αυγούστου καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη φθίνουσα παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών, ανέφερε η υπηρεσία χρηματοοικονομικών ειδήσεων Caixin.

    Σε ένδειξη γενικής ανησυχίας για την κινεζική οικονομία, το Πεκίνο μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού του και μείωσε την αναφορά των στεγαστικών δανείων με μεγαλύτερο περιθώριο τη Δευτέρα, προσθέτοντας στα μέτρα χαλάρωσης που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, για να αναζωογονηθεί μια οικονομία που έχει ταλαιπωρηθεί από μια κρίση ακινήτων και την αναζωπύρωση του Κρούσματα covid.

    Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας συζήτησαν τις προσπάθειες αναβίωσης της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015, δήλωσε ο Λευκός Οίκος την Κυριακή, η οποία θα μπορούσε να απελευθερώσει το ιρανικό πετρέλαιο στις αγορές.

    Διαβάστε επίσης

    Στο χαμηλότερο επίπεδο 20 ετών το ευρώ

    OPEC+: «Έχουμε επιλογές για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της αγοράς», λέει η Σαουδική Αραβία

    109 φορές περισσότερα παίρνουν οι Βρετανοί διευθυντές των εισηγμένων εταιρειών από εκείνον του εργαζόμενου



    ΣΧΟΛΙΑ