• Οικονομία

    Μακλάουφ (ΕΚΤ): Κοντά στην “κορυφή της σκάλας” για τη σύσφιξη των επιτοκίων

    Γκάμπριελ Μακλάουφ

    Γκάμπριελ Μακλάουφ


    Στην τελική ευθεία του ιστορικού κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων της, φαίνεται πως βρίσκεται η ΕΚΤ, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γκάμπριελ Μακλάουφ.

    “Δεδομένων των σημερινών προοπτικών μας για τον πληθωρισμό, είναι πιθανό να είμαστε κοντά στην “κορυφή της σκάλας””, επεσήμανε σήμερα στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. “Έτσι, η επιβράδυνση του ρυθμού σε στάνταρ βήματα είναι κατάλληλη”.

    Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΚΤ αυτόν τον μήνα προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης. Πρόκειται για τη  μικρότερη κίνηση σε αυτόν τον κύκλο σύσφιξης 375 μονάδων βάσης, ο οποίος ξεκίνησε τον Ιούλιο και είναι πιθανό να δούμε τουλάχιστον δύο ακόμη βήματα αυτού του μεγέθους τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιέζουν για περισσότερα τον Σεπτέμβριο, αν και ο Μακλάουφ δεν δεσμεύτηκε για κάτι τέτοιο.

    “Η βαθμονόμηση της νομισματικής πολιτικής από εδώ και πέρα πρέπει να παραμείνει εξαρτώμενη από τα δεδομένα, δεδομένων των αβεβαιοτήτων που επικρατούν”, δήλωσε, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της ΕΚΤ να “επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα”.

    Ο Μακλάουφ, ο οποίος είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, υπογράμμισε επίσης ότι “σε περιόδους όπως αυτή – όταν ο πληθωρισμός είναι ήδη πολύ υψηλός – η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική κινδυνεύει να υπονομεύσει” τις προσπάθειες των φορέων χάραξης πολιτικής να τιθασεύσουν την αύξηση των τιμών καταναλωτή.

    “Στο ελάχιστο, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να αποφεύγει να συμβάλλει άμεσα στη δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων”, είπε. “Αλλά κατά προτίμηση, οι δημοσιονομικές αρχές θα πρέπει να στηρίξουν την προσπάθεια αποπληθωρισμού μειώνοντας σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διαβαθμίσουν τις πολιτικές τους ώστε να κάνουν την οικονομία μας πιο παραγωγική και να αποφύγουν τις δυσμενείς διανεμητικές επιπτώσεις”.

    Την άποψη αυτή συμμερίστηκε και ο Βέλγος ομόλογός του – Πιερ Βουνς – ο οποίος, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, δήλωσε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες “χρειάζονται δημοσιονομική στήριξη για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2%”.

    Διαβάστε επίσης:
    ΗΠΑ: Άνθρωπος “κλειδί” λέει ότι παραμένουν “ακανθώδη ζητήματα” για μια συμφωνία για το όριο χρέους

    Για την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το άνοιγμα της γέφυρας Σερβίων για τα ΙΧ αυτοκίνητα

    Σερβία: Παραιτήθηκε ο Βούτσιτς – Νέος πρόεδρος του Προοδευτικού Κόμματος ο Μίλος Βούτσεβιτς



    ΣΧΟΛΙΑ