• Διεθνής πολιτική

    ΗΠΑ: Άνθρωπος “κλειδί” λέει ότι παραμένουν “ακανθώδη ζητήματα” για μια συμφωνία για το όριο χρέους

    Τζο Μπάιντεν (EPA/JIM LO SCALZO)

    Τζο Μπάιντεν (EPA/JIM LO SCALZO)


    “Aκανθώδη ζητήματα” στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του GOP και του Λευκού Οίκου για την αποτροπή μιας καταστροφικής χρεοκοπίας των ΗΠΑ δήλωσε ότι υπάρχουν άνθρωπος – κλειδί των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

    “Μιλάμε για ώρες ή ημέρες, δεν ξέρω πότε”, δήλωσε ο ΜακΧένρι, ένας από τους κορυφαίους διαπραγματευτές του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι. Υπάρχει ένας “πολύ σύντομος κατάλογος” διαφορών που παραμένουν, πρόσθεσε ο Μακάρθι, επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις του βουλευτή των Ρεπουμπλικανών Πάτρικ ΜακΧένρι

    Μία πιθανή χρεοκοπία θα μπορούσε να στείλει τις ΗΠΑ σε ύφεση, με εκτεταμένες απώλειες θέσεων εργασίας και υψηλότερο κόστος δανεισμού για τους καταναλωτές, εκτιμούν οι οικονομολόγοι,

    “Η τρέχουσα αντιπαράθεση για το ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μεγαλύτερη καταστροφή στην οικονομία από οποιαδήποτε προηγούμενη αναμέτρηση”, έγραψε η επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg Economics στις ΗΠΑ, Άννα Γουόνγκ.

    Οι διαπραγματευτές του Μακάρθι και του προέδρου Τζο Μπάιντεν εργάστηκαν για να προσπαθήσουν να επιλύσουν την απειλή της χρεοκοπίας, η οποία, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, θα μπορούσε να συμβεί στις 5 Ιουνίου. Ο ΜακΧένρι δήλωσε ότι είναι “σοβαρή πρόκληση” να περάσει ένα νομοσχέδιο πριν από αυτήν την ημερομηνία.

    Ενώ οι διαπραγματευτές συνεχίζουν τις προσπάθειες εύρεσης συμφωνίας, το ταμειακό υπόλοιπο του Υπουργείου Οικονομικών μειώνεται ραγδαία. Έπεσε στα 38,8 δισ. δολάρια την Πέμπτη, το χαμηλότερο από το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

    Ο Μακάρθι έχει δεσμευτεί να τηρήσει τον κανόνα των 72 ωρών, ώστε να επιτρέψει στους βουλευτές να εξετάσουν το κείμενο πριν από την ψηφοφορία. Ο ΜακΧένρι δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είναι ανυποχώρτοι σε αυτό.

    Ο κανόνας αυτός, σε συνδυασμό με διαδικαστικά εμπόδια στη Γερουσία, κινδυνεύει να ωθήσει το Κογκρέσο μέχρι την προθεσμία της 5ης Ιουνίου.

    Ο ΜακΧένρι δήλωσε ότι η “αλληλεπίδραση όλων των θεμάτων”, τα οποία περιλαμβάνουν τα ανώτατα όρια δαπανών και τη διάρκεια οποιασδήποτε συμφωνίας για το χρέος, σημαίνει ότι “τίποτα” δεν έχει λυθεί πραγματικά.

    Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να δείχνει μια τάση μείωσης των ομοσπονδιακών δαπανών για πολλά χρόνια, πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης:
    Βόρεια Μακεδονία: Στο Σύνταγμα της χώρας θα συμπεριληφθούν ακόμη έξι λαοί

    Σαρμάς: «Σήμερα θα καθορίσουμε την κυβερνητική πολιτική μέχρι τις 25 Ιουνίου»

    Για την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το άνοιγμα της γέφυρας Σερβίων για τα ΙΧ αυτοκίνητα



    ΣΧΟΛΙΑ