• Οικονομία

    «Μαύρα μαντάτα» για τους επαγγελματίες με μπλοκάκια: Έρχονται διπλές εισφορές τον Δεκέμβριο

    • NewsRoom
    ελεύθεροι επαγγελματίες


    Μαύρα μαντάτα για περίπου 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυταποσχολούμενους με μπλοκάκια και αγρότες, που θα πάρουν την Παρασκευή τα ειδοποιητήρια από τον ΕΦΚΑ καθώς ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών 2017.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ΕΦΚΑ, η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών έτους 2017 αφορά μη μισθωτούς με παράλληλη άσκηση μισθωτής και μη μισθωτής δραστηριότητας υπαγόμενων στις διατάξεις της παρ.9 άρθρ.39 Ν.4387/2016 (Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών). Η ανάρτηση θα γίνει στον Ατομικό τους Λογαριασμό στον ιστότοπο ΕΦΚΑ, το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο 30/11-1/12/2018.

    Την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος από 400 – 650 ευρώ έχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με μπλοκάκια, μικρομεσαίοι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους.

    Το τέλος επιτηδεύματος θα πρέπει να εξοφληθεί μαζί με τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Επιπλέον, χιλιάδες εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα υποχρεούνται και τη φετινή χρονιά να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος 800-1.000 ευρώ.

    Την ίδια ώρα όσοι δήλωσαν το 2016 εισοδήματα υψηλότερα από το 2015 θα κληθούν να πληρώσουν την διαφορά. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι αμειβόμενοι με μπλοκάκι θα επιβαρυνθούν με διπλές εισφορές, τον Δεκέμβριο καθώς την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές του Οκτωβρίου, ταυτόχρονα με την πρώτη δόση των αναδρομικών εισφορών.

    Αντίθετα, όσοι δήλωσαν το 2016 χαμηλότερα εισοδήματα από το ελεύθερο επάγγελμα σε σύγκριση με το 2015, θα δουν πιστωτικά ειδοποιητήρια και θα πρέπει να λάβουν πίσω στον τραπεζικό τους λογαριασμό τη διαφορά που δικαιούνται.

    Και στις δύο περιπτώσεις, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι ίδια με αυτήν που εφαρμόστηκε στην περίπτωση των αμιγώς μη μισθωτών.

    Για τα χρεωστικά ειδοποιητήρια θα προβλεφθούν δόσεις, ενώ για τα πιστωτικά ειδοποιητήρια θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης στον ΕΦΚΑ ώστε το πιστωτικό υπόλοιπο να παραμείνει στον ασφαλιστικό τους λογαριασμό και να συμψηφίζεται με μελλοντικές εισφορές.

    Τρόποι εξόφλησης

    • Εφάπαξ
    • Σε πέντε (5) μηνιαίες δόσεις, της πρώτης καταβαλλόμενης έως την 31.5.2018 (τελευταία δόση 28.9.2018).
    • Με έναντι καταβολές.

    Από την άλλη όσοι δήλωσαν χαμηλότερα εισοδήματα το 2016 σε σχέση με το 2015 θα δουν πιστωτικό το ειδοποιητήριο και μπορούν να το λάβουν στον λογαριασμό τραπέζης τους ή να το πιστώσουν στον ασφαλιστικό τους λογαριασμό. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να κατατεθεί σχετικό αίτημα.

    • Ποσό προς επιστροφή έως 50,00€ θα συμψηφιστεί αυτόματα με ασφαλιστικές εισφορές επόμενων μηνών.
    • Ποσό προς επιστροφή άνω των 50,01€ μπορεί να συμψηφιστεί με ασφαλιστικές εισφορές επόμενων μηνών εφόσον υποβάλετε σχετικό αίτημα.

    Ποιοι δεν θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος

    Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση:
    -Καταργείται η υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος 500 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και τους Συνεταιρισμούς Εργαζομένων.
    -Εξαιρούνται από το φορολογικό έτος 2018 και μετά από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος, οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι σχολικοί συνεταιρισμοί, οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων, καθώς και οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.

    Πρόκειται για μέτρα που στόχο έχουν να στηρίξουν τις εν λόγω επιχειρήσεις, ώστε να παράσχουν φορολογικά κίνητρα για την ένταξη σε συνεταιριστικές μορφές δραστηριότητας και για τη σύσταση συνεταιριστικών επιχειρήσεων, αλλά και για να απαλλάξουν από φορολογικά βάρη τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ή οντότητες που δεν ασκούν πλέον επί της ουσίας επιχειρηματική δραστηριότητα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: H παγίδα από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών: Χαμηλότερες εισφορές=μικρότερη σύνταξη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπλοκάκια και τίτλοι κτήσης: Όλες οι εισφορές που θα πληρώνουν οι επαγγελματίες το 2019 – Αναλυτικοί πίνακες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ανατροπή στις εισφορές 250.000 μισθωτών με «μπλοκάκια»



    ΣΧΟΛΙΑ