• Οικονομία

    Γερμανία: Σε χαμηλό άνω του ενός έτους ο πληθωρισμός τον Μάιο


    Μεγαλύτερη πτώση από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο, καθώς οι τιμές στην ενέργεια και sτα τρόφιμα συνέχισαν να κινούνται χαμηλότερα.

    Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 6,1% σε ετήσια βάση τον Μάιο έναντι ετήσιας ανόδου 7,2% τον Απρίλιο.

    Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2022.

    Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 6,5%.

    Όπως μεταδίδει το Marketwatch, η επιβράδυνση του πληθωρισμού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στις τιμές της ενέργειας, οι οποίες ενισχύθηκαν 2,6% τον Μάιο, μετά από άνοδο 6,8% τον Απρίλιο.

    Σε χαμηλό έτους υποχώρησε και ο πληθωρισμός στη Γαλλία.

    Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κατέβασε ταχύτητα στο 6% τον Μάιο από 6,9% τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τετάρτη. Η ετήσια άνοδος των τιμών είναι μικρότερη από το 6,4% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου.

    Το αποτέλεσμα προέκυψε χάρη στην άμβλυνση της ανόδου των τιμών σε όλους τους τομείς, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Ο πληθωρισμός των βιομηχανικών αγαθών και υπηρεσιών, τον οποίο παρακολουθούν έντονα τα στελέχη της ΕΚΤ, επιβραδύνθηκε επίσης στο 4,1% και στο 3%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee.

    Διαβάστε επίσης

    Ιταλία: Στο 0,6% η ανάπτυξη το α’ τρίμηνο

    Γιόσουα Μπέντζιο: Χαμένος και ανήσυχος δηλώνει ο «νονός» της Τεχνητής Νοημοσύνης

    ──────────────────

    Εκλογές 2023 – Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ