• Οικονομία

    Λίφτινγκ στη φορολοταρία με κληρώσεις έως και 100.000 ευρώ – Ποιες αποδείξεις κερδίζουν μεγάλα ποσά κάθε μήνα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Λίφτινγκ στη φορολοταρία με κληρώσεις έως και 100.000 ευρώ – Ποιες αποδείξεις κερδίζουν μεγάλα ποσά κάθε μήνα

    Χρ. Σταϊκούρας, Υπ. Οικονομικών


    Ακόμα και τη ζωή των φορολογούμενων θα μπορεί να αλλάξει η νέα φορολοταρία του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία ξεκινά μηνιαίες κληρώσεις με σημαντικά μεγάλα ποσά, τα οποία ευελπιστεί ότι θα αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο προς τους πολίτες, για να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές.

    Πλέον, η νέα φορολοταρία θα κληρώνει ποσά που ξεκινούν από 1.000 ευρώ και θα φτάνουν ακόμα και τα 100.000 ευρώ, όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

    Υπενθυμίζεται πως έως και σήμερα η φορολοταρία μοίραζε κάθε μήνα 1.000 ευρώ σε 1.000 φορολογούμενους, ωστόσο κρίθηκε πως το μέτρο δεν αποτελεί κίνητρο για τον κόσμο και θα πρέπει να υποστεί ένα γερό «λίφτινγκ».

    Τα ποσά κάθε μήνα

    Οι μηνιαίες κληρώσεις πραγματοποιούνται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα εκείνου που πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές, με ηλεκτρονικό τρόπο, σε συνεργασία με ανεξάρτητο πιστοποιημένο φορέα.

    Σε κάθε μηνιαία κλήρωση αναδεικνύονται 556 τυχεροί λαχνοί ως εξής:

    – 1 που κερδίζει χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ,

    – 5 που κερδίζουν χρηματικό έπαθλο 20.000 ευρώ,

    – 50 που κερδίζουν χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ,

    – 500 που κερδίζουν χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ.

    Το μηνιαίο χρηματικό ποσό κατανέμεται σε 556 δικαιούχους, κατά τη σειρά ανάδειξης των τυχερών λαχνών (ο πολίτης που κατέχει τον πρώτο τυχερό λαχνό κερδίζει το έπαθλο των 50.000 ευρώ, οι κατέχοντές τους 2ο έως 6ο το έπαθλο των 20.000 ευρώ κ.ο.κ.).

    Σε περίπτωση ανάδειξης περισσότερων του ενός λαχνών που ανήκουν στον ίδιο πολίτη, στην ίδια μηνιαία κλήρωση, θεωρείται ως τυχερός μόνον ένας λαχνός και, εάν οι λαχνοί κερδίζουν έπαθλα διαφορετικού ποσού, ο μεγαλύτερος σε ποσό. Σε τέτοια περίπτωση η λίστα συμπληρώνεται με τους επόμενους λαχνούς, μέχρι τη συμπλήρωση των 556 επάθλων.

    Η mega-μεγάλη κλήρωση

    Λίγο πριν τα Χριστούγεννα κάθε έτους θα διεξάγεται η mega-κλήρωση στην οποία συμμετέχουν, αθροιστικά, όλοι οι λαχνοί που συγκεντρώθηκαν για κάθε πολίτη, σε όλες τις μηνιαίες κληρώσεις της χρονιάς.

    Στη συγκεκριμένη κλήρωση αναδεικνύονται:

    – 12 τυχεροί λαχνοί που κερδίζουν χρηματικό έπαθλο 100.000 ευρώ έκαστος,

    – τυχεροί λαχνοί που κερδίζουν χρηματικό έπαθλα των 1.000 ευρώ, που το πλήθος τους προσδιορίζεται από το συνολικό χρηματικό ποσό που τυχόν παρέμεινε αδιάθετο κατά τις προηγηθείσες μηνιαίες κληρώσεις, οι οποίες διενεργήθηκαν από τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έως τον Αύγουστο του εκάστοτε τρέχοντος έτους.

    Ειδικά ορίζεται ότι στην πρώτη ετήσια κλήρωση:

    – Συμμετέχουν, αθροιστικά, όλοι οι λαχνοί που συγκεντρώθηκαν για κάθε πολίτη, κατά τις διενεργηθείσες 11 μηνιαίες κληρώσεις στο διάστημα Φεβρουάριος 2022 έως Δεκέμβριος 2022.

    – Για τον υπολογισμό του χρηματικού ποσού που προκύπτει από τα αδιάθετα ποσά προηγούμενων κληρώσεων, λαμβάνονται υπόψη οι μηνιαίες κληρώσεις που διενεργήθηκαν από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο 2022.

    Πολίτες που κερδίζουν έπαθλο/α αξίας τουλάχιστον 5.000 ευρώ σε μηνιαία/-ες κλήρωση/ κληρώσεις εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους, εξαιρούνται της καταβολής επάθλου στις υπολειπόμενες, για το ίδιο ημερολογιακό έτος, μηνιαίες κληρώσεις. Πολίτες που κερδίζουν έπαθλο 50.000 ευρώ σε μηνιαία κλήρωση, εξαιρούνται της συμμετοχής στην ετήσια κλήρωση εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους.

    Ποιες αποδείξουν μπαίνουν στην κλήρωση

    Για τη συμμετοχή σε κάθε μηνιαία κλήρωση, λαμβάνονται υπόψη οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, για την αγορά αγαθών ή την λήψη υπηρεσιών, τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

    Για τη συμμετοχή σε κάθε ετήσια κλήρωση, λαμβάνονται υπόψη οι λαχνοί που συγκεντρώθηκαν για κάθε πολίτη, στις διενεργηθείσες στο ίδιο έτος μηνιαίες κληρώσεις.

    Στις δημόσιες κληρώσεις συμμετέχουν αυτόματα, με βάση τα στοιχεία που συλλέγει η φορολογική διοίκηση, τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ΑΦΜ στην Ελλάδα και έχουν ηλικία άνω των 18 ετών, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

    – Πραγματοποιούν συναλλαγές με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής,

    – Έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το τελευταίο φορολογικό έτος για το οποίο έχει παρέλθει η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής, εφόσον είναι υπόχρεοι.

    Κάθε ευρώ σε e-αποδείξεις μετρά σε έναν λαχνό.

    Για τον υπολογισμό των δικαιούμενων κατά περίπτωση λαχνών:

    – Το ανώτατο όριο συναλλαγών που λαμβάνονται υπόψη για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου, ορίζεται στο ποσό των 10.000 ευρώ ανά μήνα και ανά συμμετέχοντα.

    – Για κάθε ένα ευρώ που καταναλώνεται με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής υπολογίζεται ένας λαχνός.

    Για ποιους τετραπλασιάζονται οι λαχνοί

    Σε περίπτωση που το ποσό που καταναλώνεται με χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής μέσα στο μήνα αναφοράς υπερβαίνει το 30%, 50% ή 70% του μηνιαίου εισοδήματος, οι λαχνοί διπλασιάζονται, τριπλασιάζονται ή τετραπλασιάζονται αντίστοιχα.

    Πολίτες με ετήσιο, ατομικό, πραγματικό καθαρό εισόδημα, φορολογούμενο και απαλλασσόμενο της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που είναι η τελευταία για την οποία έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής, μικρότερο των 1.000 ευρώ καθώς και μη υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, απολαμβάνουν διπλάσιους λαχνούς για κάθε ευρώ που καταναλώνουν χωρίς την περαιτέρω προσαύξηση αναλόγως του ποσοστού επί του μηνιαίου εισοδήματος που καταναλώνεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

    Οι λαχνοί κάθε συμμετέχοντα, προσαυξάνονται κατά 50% επί των υπολογιζόμενων για κάθε προστατευόμενο τέκνο, όπως προκύπτει κατά περίπτωση από την κοινή ή χωριστή δήλωση εισοδήματος των γονέων.

    Πολίτες με ετήσιο, ατομικό, πραγματικό καθαρό εισόδημα, φορολογούμενο και απαλλασσόμενο της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που είναι η τελευταία για την οποία έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής, ίσο ή μεγαλύτερο των 60.000 ευρώ, λαμβάνουν έναν λαχνό για κάθε ευρώ που καταναλώνουν, χωρίς τις προσαυξήσεις των προηγούμενων εδαφίων.

    Πού φαίνεται αν κέρδισες

    Η πληρωμή των επάθλων γίνεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Τα χρηματικά έπαθλα πιστώνονται στον λογαριασμό πληρωμών που έχει δηλώσει ή θα δηλώσει ο ενδιαφερόμενος για το σκοπό αυτό στο myAADE της ΑΑΔΕ, στην επιλογή «Μητρώο και Επικοινωνία» και στον οποίο απαιτείται να εμφανίζεται ως δικαιούχος.

    Το έπαθλο είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

    Διαβάστε επίσης

    Γερό «λίφτινγκ» στη φορολοταρία – Έπαθλα έως και 50.000 ευρώ το μήνα

    Θεσμοί: «Τρέξτε» τους πλειστηριασμούς, σταματήστε τις καθυστερήσεις

    Σταϊκούρας: Υψηλό το κόστος για μείωση του ΦΠΑ σε κάποια αγαθά, ίσως ανοίξει ξανά στο μέλλον η συζήτηση

    Σταϊκούρας: Επιτυχής η έκδοση του 10ετούς ομολόγου – Περίπου στο 1,8% το επιτόκιο



    ΣΧΟΛΙΑ