• Τράπεζες

    Θεσμοί: «Τρέξτε» τους πλειστηριασμούς, σταματήστε τις καθυστερήσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τράπεζες - προγραμματίζουν το κλείσιμο 120 καταστημάτων φέτος

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς)


    Να ξεκινήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί επιμένουν οι θεσμοί, και δηλώνουν στην αντίθεση τους στη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας για τους ευάλωτους. Τη θέση τους αυτή επανέλαβαν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και  πιέζουν την ελληνική πλευρά να «τρέξει» τις διαδικασίες για τη σύσταση του Φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης των ακινήτων που θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

    Η μεγάλη αντίδραση των θεσμών έγκειται στο ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας μέχρι τη σύσταση του Φορέα Ακινήτων –ο οποίος όπως είναι γνωστό πήρε παράταση για το τέλος του 2022 αρχές 2023-,  με την κυβέρνηση να έχει δεσμευθεί ότι θα επιταχύνει τη διαδικασία, ωστόσο ο διαγωνισμός για τη σύσταση του Φορέα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

    Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι  θεσμοί με τους τους servicers, αναφέρθηκαν στο θέμα τονίζοντας πως διαφωνούν με το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας, ότι πρέπει να  ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί το συντομότερο και να σταματήσουν οι άτυπες καλύψεις προς τους ευάλωτους, τις οποίες  μάλιστα θεωρούν under cover.

    Οι πιέσεις τους προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει να κάνει με δύο λόγους:

    ο ένας είναι ότι πρέπει να ξεκινήσουν όλοι οι πλειστηριασμοί καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος  για τη διαφύλαξη της κουλτούρας πληρωμών, να πληρώσουν δηλαδή οι  οφειλέτες. Όπως λένε, όσο υπάρχει το άτυπο καθεστώς προστασίας, κάποιοι «κόκκινοι» δανειολήπτες αποφεύγουν να ρυθμίσουν και να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.

    Και ο δεύτετρος λόγος επειδή θεωρούν ότι μόλις ανοίξουν όλοι οι πλειστηριασμοί η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις διαδικασίες για τη σύσταση του Φορέα Ακινήτων.

    Να σημειωθεί ότι στην πλατφόρμα e auction  μέχρι χθες είχαν αναρτηθεί 109.553 πλειστηριασμοί.

    Στη συνάντηση που είχαν τώρα οι εκπρόσωποι των servicers με τους θεσμούς, ανέφεραν πως φέτος –ακτός απροόπτου- θα είναι η πρώτη χρονιά κανονικότητας για τους στόχους των τιτλοποιήσεων, θα ξεκινήσει η δευτερογενής αγορά των «κόκκινων» δανείων οι πωλήσεις δηλαδή χαρτοφυλακίων από τα ήδη τιτλοποιημένα δάνεια, και ακόμα θα φανεί αν θα υπάρχουν χαρτοφυλάκια ενήμερα που θα πωληθούν πίσω στις τράπεζες και πως θα «τρέξουν» οι ανακτήσεις από τις τράπεζες.

    Διαβάστε επίσης

    Πτωχευτικός: Παράταση στην παράταση για το Φορέα Ακινήτων – Η άτυπη συμφωνία των τραπεζών και η προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών

    Πλειστηριασμοί: Άλλαξε χέρια η βίλα του Mr Raxevksy στην Εκάλη για 1,140 εκατ. ευρώ

    Τράπεζες- ΟΤΟΕ: Εθελούσιες, λουκέτα, τηλεργασία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων



    ΣΧΟΛΙΑ