• Οικονομία

    Λαγκάρντ: Στην τεχνητή νοημοσύνη αναζητεί απαντήσεις για τον πληθωρισμό

    • NewsRoom
    Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)

    Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)


    Ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών επιχειρήσεων που προσπαθούν να ενσωματώσουν τις υπηρεσίες της Τεχνητής Νοημοσύνης στη λειτουργία τους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει τρόπους να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της για να περιορίσει την σκληρή κριτική που δέχεται.

    «Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας προσφέρει νέους τρόπους για να συλλέγουμε, να ξεκαθαρίζουμε, να αναλύουμε και να ερμηνεύουμε τα διαθέσιμα δεδομένα. Αυτό μπορεί να ενισχύσει το έργο σε τομείς όπως η στατιστική, η διαχείριση κινδύνων, η τραπεζική εποπτεία και η ανάλυση της νομισματικής πολιτικής», αναφέρει σε ανάρτησή της η ΕΚΤ στον επίσημο ιστότοπό της.

    Σκληρή κριτική

    Η κεντρική τράπεζα έχει δεχθεί σκληρή κριτική καθώς κατηγορείται ότι υποεκτίμησε τις πιέσεις στις τιμές για πολλά χρόνια και ξεκίνησε τον κύκλο της νομισματικής σύσφιξης πολύ αργότερα, σε σχέση με άλλες κεντρικές τράπεζες.

    Πέραν αυτού, αρκετοί είναι αυτοί που έχουν αμφισβητήσει τα μοντέλα της, μιας και η ίδια η ΕΚΤ έχει αναγκαστεί πολλές φορές να αναθεωρήσει ανοδικά τις δικές τις προβλέψεις.

    Με τη χρήση του web scraping, η ΕΚΤ θα επιχειρήσει να συλλέγει μαζικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και με την χρήση των εργαλείων της Τεχνητής Νοημοσύνης αναζητεί τρόπους ώστε να δομήσει τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που έχει στα χέρια της και να βελτιώσει τον τρόπο ανάλυσής τους.

    Μία άλλη πρωτοβουλία αφορά την αυτοματοποιημένη ταξινόμηση δεδομένων από δεκάδες εκατομμύρια επιχειρήσεις, τράπεζες και φορείς του δημοσίου τομέα, ώστε να έχει καλύτερη εικόνα για την οικονομική τους κατάσταση.

    Πρόβλημα επικοινωνίας

    Στόχος είναι και η βελτίωση της επικοινωνίας της ΕΚΤ προς το κοινό της ευρωζώνης, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την αυστηρή κριτική που δέχεται και να εξηγήσει την πολιτική της με ποιο «εύγλωττο» τρόπο.

    «Ένα γλωσσικό μοντέλο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση κειμένων που γράφονται από μέλη του προσωπικού, ώστε να είναι βελτιωθεί η επικοινωνία της ΕΚΤ με το κοινό της», αναφέρει στην ανάρτησή της, σημειώνοντας ότι εδώ και λίγο  καιρό προσπαθεί μέσω υπηρεσιών μετάφρασης να επικοινωνήσει με τους Ευρωπαίους πολίτες στη μητρική τους γλώσσα.

    Διαβάστε επίσης:

    Λαγκάρντ: Αν τα επιτόκιά μας διατηρηθούν εκεί που βρίσκονται θα μειώσουν τον πληθωρισμό

    Βιλερουά ντε Γκαλό: Ας μη φτάσει η ΕΚΤ την οικονομία στα όρια της

    BofA: Ετοιμαστείτε για «κατάρρευση» στις ευρωπαϊκές μετοχές μόλις τελειώσει η ΕΚΤ με τα επιτόκια



    ΣΧΟΛΙΑ