• Οικονομία

    Βιλερουά ντε Γκαλό: Ας μη φτάσει η ΕΚΤ την οικονομία στα όρια της

    • NewsRoom
    Ο Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά Ντε Γκαλό

    Ο Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά Ντε Γκαλό


    Επιμονή στα υψηλά επιτόκια και όχι άλλες αυξήσεις ήταν το μήνυμα του Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

    Ύστερα από δύο εβδομάδες κρίσιμων αποφάσεων για την νομισματική σύσφιξη διεθνώς, η EKT διαφοροποιήθηκε από την Τράπεζα της Αγγλίας και τη Fed και προχώρησε σε μία νέα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, προκαλώντας την οργή των κυβερνήσεων του Νότου.

    Διχασμός για τις επόμενες κινήσεις

    Έκτοτε αρκετά γεράκια του Δ.Σ. επιμένουν στις δηλώσεις τους να στέλνουν το μήνυμα ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αύξησης τους επόμενους μήνες, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός.

    «Δοκιμές μέχρι να σπάσει η οικονομία δεν είναι μία λογική επιλογή», ανέφερε ο Βιλερούα ντε Γκαλό. «Πρέπει να επικεντρωθούμε στην επιμονή της πολιτικής και όχι στη συνεχή αύξηση των επιτοκίων. Στη διάρκεια και όχι στο επίπεδο των επιτοκίων».

    Τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρώπης δείχνουν οριακή βελτίωση, με την οικονομία της Γερμανίας να αναμένεται να συρρικνωθεί το τρέχον τρίμηνο.

    Η ευρωζώνη σύμφωνα με τους αναλυτές δείχνει να αποφεύγει προς το παρόν την ύφεση, η ανάπτυξη όμως παραμένει αδύναμη.

    Στο απέναντι μέτωπο, από τον Βιλερουά Ντε Γκαλό, ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί.

    Ο Μάρτινς Καζάκς της Λετονίας δήλωσε ότι η απαραίτητη αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας του Σεπτεμβρίου μπορεί να επιτρέψει μια παύση τον Οκτώβριο. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Πάμπλο Ερνάντες ντι Κώος δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να επιστρέψει στο στόχο εάν το κόστος δανεισμού διατηρηθεί στο σημερινό του επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα.

    Στο επίκεντρο η ανάπτυξη

    Ο Βιλερουά- η ομιλία του οποίου είχε τίτλο «Νομισματική πολιτική στη ζώνη του ευρώ: ήταν πολύ αργά Ή μήπως τώρα είναι πάρα πολύ;» – είπε ότι η ΕΚΤ είναι όλο και πιο σίγουρη ότι μπορεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό προς το 2% μέχρι το 2025, πράγμα που σημαίνει ότι οι αξιωματούχοι μπορούν να ενσωματώσουν στην πολιτική τους τον στόχο για την εξασφάλιση μιας ομαλής πορείας για την οικονομία.

    «Αν μπορούμε να φτάσουμε στον προορισμό με μια ήπια αντί για μια σκληρή προσγείωση, θα έχουμε μία καλύτερη διαδρομή», ανέφερε.

    Ακόμα κι έτσι, επισήμανε τον κίνδυνο να χαλαρώσει η νομισματική πολιτική γρηγορότερα απ’ ότι πρέπει, προτρέποντας την ΕΚΤ να παρακολουθεί στενά το πρόσφατο άλμα στις τιμές του πετρελαίου και τις επιπτώσεις για στον πληθωρισμό και τους μισθούς.

    Διαβάστε επίσης:

    Πρωτογενές πλεόνασμα 5,5 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο – Ξεπέρασε τον στόχο

    Σούπερ μάρκετ: Τι κέρδη τους αφήνει ο πληθωρισμός

    ΟΟΣΑ: Προειδοποιεί για νέα «σοκ» στις διεθνείς αγορές τροφίμων και ενέργειας



    ΣΧΟΛΙΑ