• ΑΓΟΡΕΣ

    BofA: Ετοιμαστείτε για «κατάρρευση» στις ευρωπαϊκές μετοχές μόλις τελειώσει η ΕΚΤ με τα επιτόκια

    Sebastian Raedler, BofA

    Sebastian Raedler, BofA


    Η ομάδα επενδυτικής στρατηγικής για τις ευρωπαϊκές μετοχές ασχολείται με το ερώτημα του τι συμβαίνει στην αγορά μετοχών όταν οι κεντρικές τράπεζες σταματήσουν να αυξάνουν τα επιτόκια. «Με την ΕΚΤ να έχει πιθανότατα τελειώσει με τις αυξήσεις και τη Fed να πραγματοποιεί ενδεχομένως την τελευταία αύξηση για τον κύκλο αυτό τον Νοέμβριο, μια συχνή ερώτηση των πελατών είναι: τι συμβαίνει στις μετοχές όταν οι κεντρικές τράπεζες σταματήσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων;», εξηγούν οι Sebastian Raedler, Thomas Pearce και Andreas Bruckner της BofA.

    «Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι το τι θα κάνει η αγορά μετοχών εξαρτάται καθοριστικά από την επακόλουθη απόδοση της οικονομίας. Τα τελευταία 50 χρόνια, όταν η οικονομία δεν βρίσκεται ακόμη σε ύφεση όταν σταματά η αύξηση των επιτοκίων, οι ευρωπαϊκές μετοχές τείνουν να αυξάνονται όταν το τέλος των αυξήσεων των κεντρικών τραπεζών δεν ακολουθείται από ύφεση (1984, 1995), ενώ σε κάθε επεισόδιο κατά το οποίο η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής οδήγησε σε ύφεση, παρατηρήθηκε διόρθωση 20% ή και περισσότερο, με τις κυκλικές μετοχές να υπο-αποδίδουν κατά 30% κατά μέσο όρο έναντι των αμυντικών», επισημαίνουν οι Investment Strategists.

    «Αναμένουμε ότι η πρόσφατη νομισματική σύσφιξη θα μεταφραστεί σε απώλεια της αναπτυξιακής δυναμικής στο μέλλον. Κάθε κύκλος αύξησης κατά τα τελευταία 50 χρόνια που η αύξηση του επιτοκίου Fed Funds ήταν πάνω από 300 μονάδες βάσης (μ.β.) ή και περισσότερο σε ετήσια βάση οδήγησε σε απότομη ύφεση.

    Δεδομένου ότι η ετήσια μεταβολή του επιτοκίου Fed Funds έφτασε στο μέγιστο των 450 μ.β. στον τρέχοντα κύκλο, βλέπουμε περιθώρια εξασθένησης της αναπτυξιακής δυναμικής στο μέλλον.

    Παρά την απότομη σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών στις ΗΠΑ, η οικονομία έχει αντέξει μέχρι στιγμής.

    Πιστεύουμε ότι η ανθεκτικότητα οφείλεται στην ώθηση από μια θετική δημοσιονομική ώθηση και στη στήριξη από τις εταιρείες που εξαντλούν τα ανεκτέλεστα επενδυτικά προγράμματα και τις παραγγελίες της εποχής της πανδημίας», συνεχίζει η BofA.

    Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η δυναμική της ανάπτυξης αρχίζει να ανατρέπεται, με τον αμερικανικό δείκτη PMI να πέφτει από το μέγιστο των 54 τον Μάιο σε 49 τον Αύγουστο και τη δημοσιονομική ώθηση των ΗΠΑ να αρχίζει να εξασθενεί.

    «Πιστεύουμε ότι η απώλεια της αναπτυξιακής δυναμικής θα ενταθεί τους επόμενους μήνες, καθώς:

    α) οι πιστωτικές συνθήκες θα συνεχίσουν να στενεύουν λόγω της καθυστερημένης επίδρασης των προηγούμενων αυξήσεων των κεντρικών τραπεζών, β) η δημοσιονομική ώθηση των ΗΠΑ θα εξασθενίσει και πάλι σε ουδέτερο επίπεδο, καθώς η εμπροσθοβαρής καταβολή επιδοτήσεων από τα νομοσχέδια της κυβέρνησης για την τόνωση της οικονομίας τελειώνει και η φορολογική επιβάρυνση θα αυξηθεί λόγω της επανέναρξης των πληρωμών φόρου υπεραξίας και γ) η στήριξη από την εξάντληση των ανεκτέλεστων παραγγελιών των εταιρειών θα εξασθενίσει», προβλέπουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου.

    «Παραμένουμε αρνητικοί για τις ευρωπαϊκές μετοχές και είμαστε υπο-επενδεδυμένοι στις κυκλικές εταιρείες έναντι των αμυντικών εταιρειών.

    Οι βασικές μας προσδοκίες για εξασθένηση της αναπτυξιακής δυναμικής και εξασθένηση του πληθωρισμού, συνεπάγονται υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου για τις μετοχές, χαμηλότερα κέρδη ανά μετοχή και χαμηλότερα επιτόκια στο μέλλον, που συνάδουν με 15% πτώση για τον δείκτη Stoxx 600 σε 390 μονάδες έως τις αρχές του επόμενου έτους (από 452,83 μονάδες τρέχουσα τιμή), 8% περαιτέρω υπο-απόδοση για τους κυκλικούς έναντι των αμυντικών τομέων (μετά από 8% υπο-απόδοση από τον Ιούλιο) και 12% υπο-απόδοση για τις μετοχές αξίας έναντι των μετοχών ανάπτυξης», καταλήγουν οι Raedler, Pearce και Bruckner της BofA.

    Διαβάστε επίσης:

    BofA: Τι βλέπουν οι διαχειριστές κεφαλαίων για τις ευρωπαϊκές μετοχές, ύφεση και πληθωρισμό

    Ευρωζώνη: Καμπανάκι για συρρίκνωση της οικονομίας – Βαρίδι Γερμανία και Γαλλία

    Yποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο



    ΣΧΟΛΙΑ