• Οικονομία

    Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ έχει τα εργαλεία να στηρίξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης

    • NewsRoom
    Κριστίν Λαγκάρντ

    Κριστίν Λαγκάρντ


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαθέτει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τόσο τον πληθωρισμό όσο και τις αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ.

    Ως εκ τούτου, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως η μάχη της ΕΚΤ θα συνεχιστεί χωρίς να επηρεάζεται από τις πιέσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

    Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως «δεν υπάρχει κανένας συμβιβασμός μεταξύ της σταθερότητας των τιμών από τη μία πλευρά και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από την άλλη». Όπως πρόσθεσε «για καθεμία από τις δύο χρησιμοποιούμε διαφορετικά εργαλεία».

    Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, οι τράπεζες της ευρωζώνης εξακολουθούν να είναι ανθεκτικές. «Είμαστε αρκετά πεπεισμένοι ότι οι κεφαλαιακές θέσεις και η ρευστότητα των τραπεζών της ευρωζώνης είναι πολύ ικανοποιητικές, με σημαντικό δείκτη κεφαλαίων και δείκτη κάλυψης ρευστότητας που υπερβαίνουν και οι δύο τις ρυθμιστικές απαιτήσεις», τόνισε.

    Η ΕΚΤ έχει την ετοιμότητα να στηρίξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης με όλη την εργαλειοθήκη της, τόνισε η Λαγκάρντ.

    «Αν τα εργαλεία που έχουμε στην εργαλειοθήκη δεν εμφανίζονταν επαρκή, γνωρίζω ότι το προσωπικό μας είναι σε θέση να παρέχει την προσαρμογή ή την αναδιάταξη που θα απαιτούνταν για την αντιμετώπιση τυχόν κινδύνου ρευστότητας που θα βλέπαμε να αναπτύσσεται», είπε.

    Διαβάστε επίσης

    Γιάννης Στουρνάρας: Οι εξελίξεις στην Ελβετία δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες – Είμαστε κοντά στο τέλος των αυξήσεων επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ