• Οικονομία

    Κωστής Χατζηδάκης στο mononews: “Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια βαριά βιομηχανία fake news”- Τι αποκαλύπτει για την έκδοση των συντάξεων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Νέος επανυπολογισμός 50.000 συντάξεων φέρνει πληρωμή 2,5 εκατ. ευρώ το φθινόπωρο

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Άκυρη η απόλυση για τη μη αποδοχή 10ωρου απασχόλησης – 300 εκατ. για την ενίσχυση της απασχόλησης το φθινόπωρο.

    Μόνο κατόπιν αίτησης του ίδιου του εργαζόμενου θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή η αύξηση των ωρών απασχόλησης έως και 10 ώρες την ημέρα, όπως εξηγεί σε συνέντευξή του στο «Mononews» ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι «οι συζητήσεις για κατάργηση του 8ώρου είναι ανόητες».

    Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ψήφιση της τροπολογίας για την ταχύτερη απονομή των συντάξεων, ο κ. Χατζηδάκης “επιτίθεται”  στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι πρόκειται για μια βαριά βιομηχανία fake news, καθώς ασκεί κριτική επί ρυθμίσεων που υπάρχουν μόνο στη φαντασία του.

    Ασπίδα προστασίας των εργαζομένων από την επιβολή του 10ωρου αποτελεί η σχετική διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι απαγορεύεται η απόλυση σε περίπτωση που ο εργαζόμενος διαφωνήσει με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

    «Σύμφωνα με τη λογική τους, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που ισχύει επί 30 χρόνια (και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), δεν καταργούσε τότε το 8ωρο, αλλά το καταργεί τώρα!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Η διασφάλιση απέναντι στην πίεση του εργοδότη να δουλέψει απλήρωτες υπερωρίες ή να μην πάρει την ανάπαυση που δικαιούται μέσω της διευθέτησης του χρόνου εργασίας θα έρθει, όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, μέσω της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

    Μέσω της κάρτας αυτής (ή ενός κινητού τηλεφώνου ή ενός τάμπλετ) θα καταγράφονται αυτόματα οι ώρες εργασίας και η υπερωριακή απασχόληση και τα δεδομένα αυτά θα συνδέονται με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μέσω του αναβαθμισμένου συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, με το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο θα ελέγχει την όλη διαδικασία.

    Ο κ. Χατζηδάκης ανοίγει τα «χαρτιά» του για τις δράσεις που θα στηρίξουν επιχειρήσεις, εργαζόμενους και ανέργους την επόμενη μέρα από την πανδημία, με τα πρώτα 300 εκατ. ευρώ να δίνονται σε προγράμματα που θα τρέξουν το φθινόπωρο.

    «Οι βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου μας για την επόμενη μέρα θα είναι: Οι πολιτικές επιδοτούμενης απασχόλησης, στο βαθμό που επιτρέπονται από το ενωσιακό δίκαιο, ιδιαίτερα για τους περισσότερο πληττόμενους κλάδους φυσικά.

    Και οι δυναμικές πολιτικές κατάρτισης με έμφαση στην επανακατάρτιση (reskilling) και την αναβάθμιση δεξιοτήτων (upskilling) των εργαζομένων και των ανέργων, με ιδιαίτερη έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες».

    Όσον αφορά την έκδοση συντάξεων από ιδιώτες, ο κ. Χατζηδάκης εκτιμά ότι η αποζημίωση- η οποία θα καθοριστεί μετά από διαβουλεύσεις με το Οικονομικό Επιμελητήριο και με την ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων- θα καλύπτεται πλήρως από τον ΕΦΚΑ.

    Αναλυτικά η συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στην Αργυρώ Μαυρούλη:

    -Επειδή έχει ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση τις τελευταίες ημέρες, περιγράψετε μας την εφαρμογή της απασχόλησης έως και 10 ώρες την ημέρα; Θα εφαρμόζεται μόνο μετά από συλλογική ή ατομική σύμβαση εργασίας;

    -Το 8ωρο ήταν, είναι και θα παραμείνει κατοχυρωμένο! Πώς άλλωστε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Είμαστε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Οι συζητήσεις λοιπόν για κατάργηση του 8ώρου είναι ανόητες. Εκτός τόπου και χρόνου. Υποτιμούν τους εαυτούς τους, όσοι συνεχίζουν αυτή τη συζήτηση.

    Ακριβώς όμως επειδή είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα εφαρμόζει εδώ και πολλά χρόνια την ευρωπαϊκή Οδηγία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ή μήπως όχι; Κάνω λάθος; Υπάρχει κανείς που υποστηρίζει ότι δεν υφίσταται ήδη αυτή η νομοθεσία στην Ελλάδα; Υπάρχει άραγε κανείς που να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ήδη επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, μεταξύ δηλαδή της εργοδοσίας και των εργαζομένων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να δουλεύουν για κάποιες περιόδους περισσότερο και σε αντάλλαγμα για άλλες περιόδους του χρόνου να μη δουλεύουν; Να παίρνουν δηλαδή παραπάνω άδειες ή να δουλεύουν μόνο 4 μέρες την εβδομάδα, εφόσον το επιθυμούν.

    Τι αλλάζουμε λοιπόν με τη συγκεκριμένη ρύθμιση; Δίνουμε τη δυνατότητα εφαρμογής της εκεί που δεν υπάρχουν σωματεία. Είναι άραγε παράλογο; Είναι λογικό, εκεί που δεν υπάρχουν σωματεία, να απαγορεύεται οι εργαζόμενοι να δουλεύουν 4 μέρες την εβδομάδα, αν το επιθυμούν; Είναι φιλεργατικό να δουλεύουν ακατέβατα 5 μέρες την εβδομάδα, ακόμα και αν αυτό είναι κόντρα στη θέλησή τους επειδή έτσι π.χ. δεν τους επιτρέπεται να βλέπουν όσο θέλουν τα παιδιά τους;

    Επίσης, δίνουμε αυτή τη δυνατότητα στον εργαζόμενο, ο οποίος θα πρέπει πρώτα να το ζητήσει ο ίδιος, αν κρίνει ότι τον διευκολύνει στη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή του ζωή. Πόσο φιλεργατικό είναι να λέμε στον εργαζόμενο ότι θα παίρνει το πολύ 4 εβδομάδες άδειας το χρόνο, αν ο ίδιος μπορεί να βρει με τον εργοδότη του μια μέθοδο να παίρνει 6 εβδομάδες άδεια το χρόνο; Πόσο φιλεργατικό είναι να εξαναγκάζουμε τον εργαζόμενο να δουλεύει οπωσδήποτε 5 μέρες την εβδομάδα, αν μπορεί να συμφωνήσει να δουλεύει 4 μέρες την εβδομάδα.

    Αυτές οι αντιλήψεις που επιχειρούν να εμποδίσουν αυτή την αλλαγή- λυπάμαι που θα το πω- είναι αραχνιασμένες και πέρα από τις ανάγκες του οποιουδήποτε εργαζόμενου. Ο εργαζόμενος, με βάση το 8ωρο, μπορεί, είτε, αν θέλει, να δουλέψει παραπάνω ώρες και να τις πληρωθεί σε υπερωρίες, είτε, πάντα με βάση το 8ωρο, να δουλέψει για κάποιες περιόδους παραπάνω ώρες και σε αντάλλαγμα να έχει ελεύθερες τις Παρασκευές ή να έχει παραπάνω άδειες σε κάποιες περιόδους του χρόνου που επιθυμεί. Και είναι ελεύθερος να διαλέξει όποια λύση βολεύει τον ίδιο και όχι εσάς, εμένα ή το ΣΥΡΙΖΑ!

    -Πότε θα εφαρμοστεί καθολικά σε όλες τις επιχειρήσεις η ψηφιακή κάρτα εργασίας;

    -Θα ήθελα να επιμείνουμε λίγο στη Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας γιατί είναι η μεγάλη καινοτομία του νέου νομοσχεδίου, που θα φέρει επανάσταση στο χώρο εργασίας. Σε συνέχεια της προηγούμενης απάντησης, μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος, πώς ο εργαζόμενος διασφαλίζεται απέναντι στην πίεση του εργοδότη να δουλέψει απλήρωτες υπερωρίες ή να μην πάρει την ανάπαυση που δικαιούται μέσω της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Πώς με λίγα λόγια μπορεί να προστατευθεί ο εργαζόμενος από καταχρηστικές πρακτικές του εργοδότη;

    Η απάντηση είναι, πως σίγουρα υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Γι’ αυτό και υιοθετούμε το αίτημα των ίδιων των εργαζομένων, της ΓΣΕΕ! Προχωρούμε με τη Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Μέσω της κάρτας αυτής (ή ενός κινητού τηλεφώνου ή ενός τάμπλετ) θα καταγράφονται αυτόματα και χωρίς την παρέμβαση τρίτου οι ώρες εργασίας και η υπερωριακή απασχόληση και τα δεδομένα αυτά θα συνδέονται με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μέσω του αναβαθμισμένου συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, με το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο θα ελέγχει την όλη διαδικασία. Θα καταγράφονται πλέον τα πάντα, δεν θα μπορεί κάποιος να κλέβει ώρες δουλειάς από τον εργαζόμενο.

    Έτσι, θα διασφαλίζεται η υπερωριακή απασχόληση, το ωράριο εργασίας, θα καταπολεμάται η μαύρη εργασία. Θα προστατεύεται με λίγα λόγια ο εργαζόμενος από αθέμιτες πρακτικές, αλλά και οι έντιμοι εργοδότες στον ανταγωνισμό τους με τους «πονηρούληδες». Στόχος μας είναι η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας να ξεκινήσει από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (τράπεζες–βιομηχανία) και να επεκταθεί το συντομότερο δυνατό σε όλο τον χώρο της εργασίας. Πρόκειται για ένα σύστημα πρωτοποριακό ακόμη και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα!

    -Ποιες κατηγορίες εργαζομένων θα προστατεύονται από τις απολύσεις με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο; Τι αλλάζει στις περιπτώσεις των νομικά άκυρων απολύσεων;

    -Στο νέο νομοσχέδιο θα υπάρχει ειδική διάταξη όπου θα αναφέρονται όλοι οι λόγοι που καθιστούν άκυρες τις απολύσεις. Για παράδειγμα, όπως ανέφερα, θα απαγορεύεται να γίνει απόλυση σε περίπτωση που ο εργαζόμενος διαφωνήσει με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Θα απαγορεύεται επίσης να γίνει απόλυση για λόγους καταγωγής, φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, συνδικαλιστικής δραστηριότητας κλπ, κλπ. Ένας μακρύς κατάλογος. Όπως επίσης θα απαγορεύεται να απολυθεί νέος πατέρας μέσα στους πρώτους έξι μήνες από τη γέννηση του κάθε παιδιού του. Ρύθμιση που δεν υπήρχε στο προηγούμενο εργασιακό καθεστώς.

    Σε αντίθεση λοιπόν με τα fake news της αντιπολίτευσης περί κύματος απολύσεων, εμείς διευρύνουμε το φάσμα προστασίας από τις απολύσεις! Και κάθε ρύθμιση του νομοσχεδίου για τις απολύσεις θα είναι εναρμονισμένη με αυτά που ισχύουν στις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

    -Όπως έχετε εξαγγείλει, ο τηλεργαζόμενος θα έχει πλέον ωράριο. Πώς θα διασφαλίσετε την δυνατότητα του να αποσυνδεθεί με την ολοκλήρωση του ωραρίου του και να αρνηθεί την επιπλέον απασχόλησή του;

    -Η τηλεργασία που μπήκε στη ζωή μας λόγω κορωνοιού, ήρθε για να μείνει, ας μην έχουμε καμία αμφιβολία. Επομένως πρέπει τα πράγματα να μπουν σε ένα πλαίσιο και αυτό κάνουμε. Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται για πρώτη φορά οι συνθήκες «τηλεργασίας». Για παράδειγμα τηλεργασία θα επιτρέπεται μετά από συμφωνία μεταξύ σωματείων και εργοδοτών, πέρα από την υποχρεωτικότητά της σε περίπτωση που υπάρχουν λόγοι προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως τώρα με τον κορωνοϊό. Κατοχυρώνεται το «δικαίωμα αποσύνδεσης», δηλαδή το δικαίωμα του εργαζομένου να μην απαντά σε κλήσεις, μηνύματα, e-mails του εργοδότη εκτός του συμφωνημένου ωραρίου, για να προστατεύεται η οικογενειακή και προσωπική του ζωή. Και αυτό είμαστε από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που το κάνουμε, μετά τη Γαλλία και την Ιταλία.

    Εισάγονται επίσης δικλείδες ασφαλείας για τα προσωπικά δεδομένα, ενώ τον εξοπλισμό θα τον πληρώνει ο εργοδότης (τα κομπιούτερς και ό,τι χρειάζεται κάποιος για να δουλεύει από το σπίτι του). Όπως επίσης απαγορεύεται και κάθε δυσμενής διάκριση σε βάρος τηλεργαζομένου, επειδή άσκησε το δικαίωμα αποσύνδεσης. Καταλαβαίνετε, ότι δεν θεσπίζουμε μόνο δικαιώματα για τους εργαζομένους, αλλά δημιουργούμε και τους απαραίτητους μηχανισμούς εφαρμογής και προστασίας τους!

    -Ο ΣΥΡΙΖΑ σας ασκεί σκληρή κριτική. Κάνει λόγο για ένα αντεργατικό νομοσχέδιο στο σύνολό του, που καταργεί το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία, τις υπερωρίες…

    – Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια βαριά βιομηχανία fake news.

    Ασκεί κριτική επί ρυθμίσεων που υπάρχουν μόνο στη φαντασία του. Σύμφωνα με τη λογική τους, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που ισχύει επί 30 χρόνια (και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), δεν καταργούσε τότε το 8ωρο, αλλά το καταργεί τώρα! Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιεργατικό να έχει τη δυνατότητα ο εργαζόμενος να ρυθμίζει το ωράριό του με βάση τις ανάγκες του και να δουλεύει 4ήμερο!

    Δείτε ποιο νομοσχέδιο κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντεργατικό: Το νομοσχέδιο που υιοθετεί την ψηφιακή κάρτα εργασίας η οποία κατοχυρώνει τις ώρες εργασίας και καταγράφει τις υπερωρίες, προστατεύοντας τον εργαζόμενο από καταχρηστικές πρακτικές. Το νομοσχέδιο που για πρώτη φορά ρυθμίζει την τηλεργασία προστατεύοντας τον ελεύθερο χρόνο και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων. Το νομοσχέδιο που στηρίζει τους εργαζόμενους γονείς, θεσπίζοντας  την άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών, αλλά και  ενισχύοντας τη γονική άδεια, καθώς θα είναι πλέον επιδοτούμενη για δύο μήνες από τον ΟΑΕΔ και για τους δύο γονείς, αντιμετωπίζοντας έτσι και ένα αντικίνητρο για την πρόσληψη γυναικών στην εργασία. Το νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει για πρώτη φορά  περιστατικά βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας. Το νομοσχέδιο που εισάγει προβλέψεις για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων σε συνεργατικές πλατφόρμες, όπως τα delivery, courier κλπ.

    Είναι μια κωμικοτραγική αντιπολίτευση. Τους ξέρουν οι εργαζόμενοι. Τους έχουν ζήσει. Δεν χρειάζεται να επιμείνουμε πολύ πάνω σε αυτό. Εμείς πρέπει να νοιαστούμε για τον εργαζόμενο που δεν του μετράει τις υπερωρίες ο εργοδότης του, για το παιδί των ντελίβερι που δεν έχει όλες τις εγγυήσεις για την υγεία και την ασφάλειά του στην εργασία, γι’ αυτόν που κάνει τηλεργασία και δεν πρέπει προφανώς να δουλεύει πέρα από το ωράριό του. Γι’ αυτούς νοιαζόμαστε, όχι με λόγια, αλλά με συγκεκριμένες ρυθμίσεις.

    «Στον τομέα της κατάρτισης προωθούμε μία ριζική μεταρρύθμιση»

    – Θα συνεχιστούν και τον Μάιο οι αναστολές συμβάσεων εργασίας και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για το σύνολο των επιχειρήσεων;

    – Σε όλη την διάρκεια της πανδημίας βρεθήκαμε δίπλα στην κοινωνία, στηρίξαμε εισοδήματα και θέσεις εργασίας. Μόνο από το Υπουργείο Εργασίας, διοχετεύθηκαν 7,1 δισ. ευρώ προς 3 εκατ. συμπολίτες μας, ενώ το συνολικό πακέτο της κυβερνητικής στήριξης ξεπέρασε τα 40 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα αυτών, έχουμε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ΕΕ στη συγκράτηση της ανεργίας μετά την Ιταλία.

    Οι αναστολές συμβάσεων και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ήταν από τα βασικά εργαλεία στήριξης, παρά βέβαια τις όποιες παραβατικές συμπεριφορές, τις οποίες ελέγχουμε και δεν θα διστάζουμε να στέλνουμε στον εισαγγελέα.

    Αξιολογούμε κάθε εβδομάδα την κατάσταση στην αγορά και με βάση τα δεδομένα αποφασίζουμε. Όπως γνωρίζετε έχει ξεκινήσει η διαδικασία σταδιακού και προσεκτικού ανοίγματος της οικονομίας. Και προσδοκούμε ότι θα συνεχίσουν να ανοίγουν κλάδοι οι οποίοι υπολειτουργούν ή παραμένουν κλειστοί. Για τον μήνα Μάιο θα υπάρξουν ανακοινώσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις στη δημόσια υγεία και στην οικονομία, οι οποίες θα αντανακλούν μια φιλοσοφία που είναι ήδη γνωστή. Είμαστε εδώ, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας να στηρίξουμε την αγορά, αλλά και να δημιουργήσουμε τη «γέφυρα» μετάβασης στην επόμενη μέρα!

    -Πάμε λοιπόν στην επόμενη μέρα. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την επόμενη μέρα στην αγορά εργασίας; Ποιοι κλάδοι και με ποιο τρόπο θα στηριχθούν με την σταδιακή «αποσωλήνωση» της οικονομίας;

    Οι βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου μας για την επόμενη μέρα θα είναι: Οι πολιτικές επιδοτούμενης απασχόλησης, στο βαθμό που επιτρέπονται από το ενωσιακό δίκαιο, ιδιαίτερα για τους περισσότερο πληττόμενους κλάδους φυσικά. Και οι δυναμικές πολιτικές κατάρτισης με έμφαση στην επανακατάρτιση (reskilling) και την αναβάθμιση δεξιοτήτων (upskilling) των εργαζομένων και των ανέργων, με ιδιαίτερη έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες. Όλη αυτή η προσπάθεια θα γίνει με αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ και μάλιστα εμπροσθοβαρώς.

    Ιδιαίτερα στον τομέα της κατάρτισης προωθούμε μία ριζική μεταρρύθμιση. Βασικές αρχές της είναι η πιστοποίηση παρόχων και καταρτιζομένων, η αξιολόγηση των προγραμμάτων και η αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων. Με έμφαση στην απόκτηση σύγχρονων δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες σε ένα κόσμο που αλλάζει διαρκώς. Ξεκινάμε ήδη το φθινόπωρο με 300 εκατ. ευρώ για τα πρώτα προγράμματα. Το χρωστάμε τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους ανέργους!

    -Τι αλλάζει με το νόμο για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων;

    -Έχουμε ως τώρα ρίξει πολλά όπλα σε αυτή τη μάχη: πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, ενίσχυσή του με συμβασιούχους οικονομολόγους και συνταξιούχους του ΕΚΦΑ (πρόσφατα συνταξιοδοτηθέντες) που θα αμείβονται ανά σύνταξη που εκδίδουν, τοποθέτηση 1.700 νέων ηλεκτρονικών υπολογιστών, προκαταβολές εθνικών συντάξεων έως 384 ευρώ, οι οποίες θα καταβληθούν όπως με διαβεβαιώνει ο ΕΦΚΑ πριν το Πάσχα σε όλους εκείνους τους συνταξιούχους που θέλησαν να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυνατότητα. Στην ίδια κατεύθυνση ρίχνουμε ένα ακόμα όπλο με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

    Δύο είναι οι πιο σημαντικές προβλέψεις: Η μία είναι ότι καθίσταται υποχρεωτική η προσωρινή σύνταξη, την οποία σήμερα παίρνει λιγότερο από το ένα τρίτο των συνταξιούχων. Μία σημαντική κοινωνική ανακούφιση! Η άλλη σημαντική πρόβλεψη είναι το μέτρο με τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές, οι οποίοι αφού εκπαιδευτούν και περάσουν από σχετικά σεμινάρια, θα μπορούν και αυτοί να εκδίδουν διάφορες πράξεις.

    Θα μπορούν δηλαδή να διαπιστώνουν το χρόνο ασφάλισης και να εκδίδουν σχετική βεβαίωση, να διαπιστώνουν την ύπαρξη ή μη οφειλόμενων εισφορών του αυτοαπασχολούμενου ή του ελεύθερου επαγγελματία, να εκδίδουν προσυνταξιοδοτική βεβαίωση (και σε περιπτώσεις διαδοχικών συντάξεων), να κάνουν σχέδιο πράξης διακανονισμού οφειλών, αλλά και να εκδίδουν σχέδια απόφασης είτε προσωρινής είτε οριστικής σύνταξης.

    Ο ΕΦΚΑ θα είναι υποχρεωμένος να απαντά εντός 30 ημέρων. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε, με βάση το νόμο, θα θεωρείται πως εγκρίθηκε και η σύνταξη θα καταβάλλεται με βάση αυτό. Και βεβαίως θα γίνεται έλεγχος για το πώς δουλεύουν αυτοί οι επαγγελματίες και θα υπάρχουν «καμπάνες» σε περίπτωση που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

    Ενώ, η αποζημίωση- η οποία θα καθοριστεί μετά από διαβουλεύσεις που έχουμε ξεκινήσει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε με το Οικονομικό Επιμελητήριο και με την ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων- θα καλύπτεται πλήρως από τον ΕΦΚΑ.  Ρίχνουμε, όπως καταλαβαίνετε, όλα τα όπλα στη μάχη!

    -Επίσης, πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους ασφαλισμένους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και στους συνταξιούχους που απασχολούνται;    

    -Όπως ανέφερα, δίνουμε μία προτεραιότητα αυτή τη στιγμή στους συνταξιούχους που δεν έχουν πάρει τίποτα. Η αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων είναι προτεραιότητά μας. Διότι συμπολίτες μας που έχουν πληρώσει εισφορές περιμένουν (πολλοί από αυτούς για χρόνια και χωρίς καθόλου εισόδημα) να πάρουν τη σύνταξή τους. Είναι χρέος της Πολιτείας να αντιμετωπίσει οριστικά και αποτελεσματικά αυτό το πρόβλημα. Φροντίζουμε όμως και για τους συνταξιούχους που αναφέρετε και για αυτό και η καταβολή των αναδρομικών τους θα προχωρήσει σταδιακά την περίοδο που θα ακολουθήσει μετά το Πάσχα.



    ΣΧΟΛΙΑ