• Οικονομία

    Κόκκινα δάνεια, προστασία πρώτης κατοικίας και εξωδικαστικός στο «μενού» της συνάντησης τραπεζιτών-θεσμών


    Ραντεβού σήμερα στις 6 το απόγευμα έχουν οι Έλληνες τραπεζίτες με τους επικεφαλής των θεσμών και μπροστά τους έχουν μία ατζέντα με θέματα «φωτιά»: καθυστερούμενα δάνεια με τα «κόκκινα» στεγαστικά να βρίσκονται στην κορυφή, νέο πλαίσιο για την προστασία πρώτης κατοικίας, εξωδικαστικός μηχανισμός για τα νοικοκυριά και γενικότερα θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

    Θέματα που οι λύσεις είναι δύσκολες, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των συζητήσεων στο mononews.gr, καθώς απαιτείται συντονισμός κινήσεων και δράσεων, ώστε να υπάρξει μακροπρόθεσμα θετικό αποτέλεσμα.

    Θα πρέπει, όπως εξηγούν, να συμφωνηθεί η διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη- Σταθάκη. Και ταυτόχρονα να «κλειδώσει» και να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση της πρότασης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με τη δημιουργία asset protection scheme (ΑPS), για ταχύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Ενώ και ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τα νοικοκυριά, θα δώσει «ανάσα» στο σύστημα καθώς θα επιτρέψει στα νοικοκυριά να εξυπηρετήσουν συντονισμένα και αναλογικά τις οφειλές που έχουν δημιουργήσει προς τράπεζες, εφορίες και ταμεία.

    Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι τραπεζίτες έχουν χαράξει κοινή γραμμή σε ότι αφορά τα θέματα προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό. Προτείνουν το ανώτατο όριο προστασίας να διαμορφωθεί στις 100.000 ευρώ (από τις 280.000 ευρώ σήμερα για οικογένεια με τρία παιδιά) και ταυτόχρονα να λαμβάνεται υπόψη το συνολικό περιουσιακό προφίλ του οφειλέτη. Για τις τράπεζες θα πρέπει να υπάρχει ένα γενικό πλαίσιο, το οποίο ναι μεν θα θέτει το όριο για την αξία της πρώτης κατοικίας, παράλληλα όμως θα προσμετρά και το σύνολο της περιουσίας του δανειολήπτη και θα αξιολογεί την εν γένει συναλλακτική συμπεριφορά του. Διότι βασική δικλείδα ασφαλείας του νέου νόμου, είναι να αποκλειστούν από τις όποιες πρόνοιες του θεσμικού πλαισίου οι κατά σύστημα κακοπληρωτές.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι τράπεζες θα εισηγηθούν σειρά κριτηρίων βάσει των οποίων ένας δανειολήπτης θα μπορεί ή όχι να ενταχθεί στο νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

    Σε ότι αφορά τώρα την επόμενη μέρα του νόμου Κατσέλη –δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα μικρή παράταση- που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, κυβέρνηση και τράπεζες συμφωνούν στην υιοθέτηση του κυπριακού μοντέλου «Εστία», το οποίο θα προσαρμοστεί σε ότι αφορά το ύψος των οφειλών και την αξία της πρώτης κατοικίας στα ελληνικά δεδομένα. Και συγκεκριμένα σε ότι έχει να κάνει με την επιδότηση της δόσης του στεγαστικού κατά το 1/3.

    Ωστόσο «αγκάθια» υπάρχουν σε ότι αφορά το «κούρεμα» που προβλέπει το κυπριακό μοντέλο «Εστία».

    Σήμερα τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια διαμορφώνονται στο 35% μέχρι και 50% στο συνολικό στεγαστικό χαρτοφυλάκιο των συστημικών τραπεζών, ποσοστά που δεν αφήνουν περιθώρια καθυστερήσεων στη διαχείριση τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έρχονται οι τελικές ρυθμίσεις για «κόκκινα» και στεγαστικά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζες: «Η προσπάθεια μείωσης κόκκινων δανείων έχει ήδη αποτελέσματα»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνάντηση Αντρέα Ενρία – τραπεζιτών: Τι θα πουν και τι θα ακούσουν οι ελληνικές διοικήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ