• Οικονομία

    Κλέμενς Φούεστ (Ifo): Η Γερμανία παραμένει «κολλημένη» σε ύφεση

    • Bloomberg
    Clemens Fuest (Πηγή: commission.europa.eu)

    Clemens Fuest (Πηγή: commission.europa.eu)


    «Κολλημένη» σε ύφεση βλέπει τη Γερμανία τον Ιούλιο, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου και μέλος της Επιτροπής «Σοφών» της γερμανικής οικονομίας Κλέμενς Φούεστ.

    «Φαίνεται από τα νέα στοιχεία που διαθέτουμε ότι η γερμανική οικονομία δυσκολεύεται να βγει από την ύφεση», ανέφερε σήμερα στο Bloomberg.

    Σύμφωνα με τον Φούεστ, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος έπεσε για τρίτο μήνα, ενώ μειώθηκε επίσης και ο δείκτης προσδοκιών στο 83,5 τον Ιούλιο από το αναθεωρημένο 83,8 τον Ιούνιο – κάτι περισσότερο από ό,τι υπολόγισαν οι αναλυτές.

    Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία υπέκυψε στην πρώτη ύφεση μετά την πανδημία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ως συνέπεια του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Ακόμη, πιο πρόσφατα, μειώθηκε η απόδοση της υπερμεγέθης μεταποιητικής βιομηχανίας της.

    Επιβεβαιώνει η S&P Global

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η S&P Global σε μία επιχειρηματική της έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα και η οποία έδειξε συρρίκνωση της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα στη Γερμανία τον Ιούλιο, σηματοδοτώντας ότι οι κίνδυνοι ύφεσης παραμένουν.

    Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε την ταχύτερη μείωση στις νέες παραγγελίες και τις εκκρεμότητες στη μεταποίηση από την εμφάνιση του Covid-19 το 2020.

    Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανόν να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη, χωρίς σαφείς πληροφορίες για το πώς θα κινηθεί στη συνέχεια.

    Ωστόσο, ο Φούεστ ανέφερε ότι «Θα ήταν σοφό να σταματήσουμε και να περιμένουμε να έχουμε περισσότερα στοιχεία, προτού η ΕΚΤ αυξήσει ξανά τα επιτόκια».

    Καθώς φαίνεται να υποστηρίζει την παύση της σύσφιξης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανό αυτό να κάνει».

    Διαβάστε επίσης: 

    Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Οι πολίτες επιλέγουν τα νέα θέματα στα τραπεζογραμμάτια του ευρώ

    Κριστίν Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεν θα μείνει άπραγη εάν τα περιθώρια κέρδους και οι μισθοί αυξηθούν

    Ο πολυμήχανος Άδωνις, τι θα ανακοινώσει ο Ψάλτης της Alpha, οι νέες εκπλήξεις του Βασιλάκη της Aegean και γιατί η Ellington θυμίζει Folli Follie



    ΣΧΟΛΙΑ