• Οικονομία

    Κυριάκος Μητσοτάκης (Αστυπάλαια): Παράδειγμα για την ενεργειακή μετάβαση το σχέδιο στην Αστυπάλαια


    Τα σχέδια για την Αστυπάλαια είναι τολμηρά και θα αποτελέσουν το παράδειγμα για την ενεργειακή μετάβαση, με ενέργεια που θα παράγεται αποκλειστικά από τη φύση, είπε σήμερα μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εκδήλωση στην Αστυπάλαια για το ξεκίνημα του σχεδίου για το πρώτο αυτόνομο  πράσινο βιώσιμο νησί.  Όπως είπε “θα δημιουργηθεί ένα κυκλικό σύστημα ενέργειας που θα αντικαταστήσει τις μονάδες diesel με φωτοβολταϊκά και αιολικά   και αποθήκευση ενέργειας.  Στο μέλλον ανάλογα σχέδια θα λειτουργήσουν σε άλλα σημεία της Ελλάδας για άλλα νησιά”.

    Τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που παρουσιάστηκαν σήμερα θα χρησιμοποιηθούν από το Δήμο, είπε ο Πρωθυπουργός, ενώ όπως είπε σύντομα θα έχουμε και ένα ηλεκτρικό ασθενοφόρο. Φορτιστές θα εγκατασταθούν σε όλο το νησί και ήδη έχουν εγκατασταθεί 12 και ήδη είναι το πιο πυκνό δίκτυο φορτιστών στην Ελλάδα. Οι μισοί φορτιστές θα λειτουργούν χωρίς χρέωση και σύντομα 200 ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα διατεθούν στο νησί προς ενοικίαση, προωθώντας το βιώσιμο τουρισμό.

    Στην πλατφόρμα e-astypalaia, όπως είπε, θα μπορούν να επωφεληθούν από τα κίνητρα (που είναι πιο γενναιόδωρα από όσα ήδη υπάρχουν στην υπόλοιπη χώρα) και οι κάτοικοι με στόχο να αντικατασταθούν τα 5.000 συμβατικά αυτοκίνητα που υπάρχουν σήμερα με ηλεκτρικά.

    “Αυτό το νησί που βρίσκεται πάνω από 2.000 χλμ από τα εργοστάσια της Volkswagen γίνεται η πύλη για ένα πιο καθαρό και πιο πράσινο κόσμο. Το κλίμα θερμαίνεται γρήγορα και οι συνέπειες φαίνονται παντού, και υπάρχει μια άμεση ανάγκη, που δεν γίνεται να λυθεί από όλους. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη κρίση πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί, με πολλούς τρόπους ταυτόχρονα. Και στην Ελλάδα, προχωράμε την απολιγνιτοποίηση, εστιάζουμε στη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας στις περιοχές που ήταν εξαρτημένες από το λιγνίτη, και το 2030 τα 2/3 της ενέργειας που θα παράγεται στην Ελλάδα θα είναι πράσινη” σημείωσε.

    Τον Απρίλιο, σημείωσε, ήμασταν από τις πρώτες χώρες που καταθέσαμε το σχέδιό μας για το Ταμείο Ανάκαμψης, το Ελλάδα 2.0.

    Στην Αστυπάλαια, το κράτος σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα την Volkswagen προχωρούν ένα σχέδιο που θα αποτελέσει το παράδειγμα και για άλλα νησιά και για άλλες χώρες, είπε. “Χρειάζεται να προχωρήσουμε στις αλλαγές με γρήγορο ρυθμό, σημείωσε και όπως αποδείχθηκε, αν δεν βάλουμε το περιβάλλον σε προτεραιότητα ο κόσμος μας απειλείται”.

    “Δεν μπορούμε να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση, αν οι πολίτες δεν καταλάβουν ότι είναι προς όφελός τους” κατέληξε ο Πρωθυπουργός, ευχαριστώντας το Δήμαρχο και τους πολίτες για το πώς αγκάλιασαν την καινοτόμο ιδέα, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι για τους κατοίκους του νησιού, να συμμετέχουν πρώτοι στην καινοτομία και να υποδέχονται πρώτοι το μέλλον.

     

    Κώστας Φραγκογιάννης: Οι μετακινήσεις μπήκαν στην πρίζα

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης παρουσίασε τους τέσσερις πυλώνες του προγράμματος στην Αστυπάλαια και την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα.

    Οι τέσσερις πυλώνες όπως είπε είναι η ηλεκτροκίνηση, η έξυπνη μετακίνηση, η φόρτιση και η ενέργεια και η αυτόνομη οδήγηση. Η ηλεκτροκίνηση είπε αφορά την micromobility (scooters), τα επιβατικά αυτοκίνητα, και τα αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης. Ήδη σημείωσε, έχουν εγκατασταθεί 12 φορτιστές, έχει δημιουργηθεί η πλατφόρμα e-astypalaia, από την οποία οι κάτοικοι μπορούν να αιτούνται επιδότησης για την αντικατάσταση του συμβατικού τους αυτοκινήτου με ηλεκτρικό και οι τράπεζες είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν τα υπόλοιπα ποσά, μετά την επιδότηση.

    H Αστυπάλαια γίνεται το πρώτο ηλεκτροκίνητο νησί και το νησί πρότυπο για τη βιώσιμη κινητικότητα με αντικατάσταση του συνόλου του στόλου των δημοτικών οχημάτων με αμιγώς ηλεκτρικά. Ο υφυπουργός ανακοίνωσε τα σχέδια για το e-van που θα μετακινεί τους κατοίκους μέσω κινητού και για διαμοιρασμό ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

    Ο κ. Φραγκογιάννης ευχαρίστησε για την συνεισφορά τους του υπουργούς Ενέργειας, Υποδομών, Εσωτερικών, την Περιφέρεια Αιγαίου και τη Δημοτική Αρχή του νησιού.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Volkswagen Herbert Diess

    Herbert Diess: Η Αστυπάλαια είναι το μελλοντικό εργαστήρι της Ευρώπης

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Volkswagen Herbert Diess επισημοποίησε τη δωρεά των πρώτων ηλεκτρικών οχημάτων δημόσιας χρήσης δηλώνοντας «Η Αστυπάλαια είναι το μελλοντικό εργαστήρι της Ευρώπης για την απολιγνιτοποίηση. Στο νησί αυτό θα ερευνήσουμε, σε πραγματικό χρόνο, το πως μπορούμε να ενθαρρύνουμε τους κατοίκους να ενσωματώσουν στην καθημερινότητα τους την ηλεκτροκίνηση (e-mobility) και ποια κίνητρα χρειάζονται για τη μετάβαση σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής. Τα αποτελέσματα της Αστυπάλαιας θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού προς βιώσιμες μετακινήσεις με πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η προστασία του κλίματος και η μετάβαση σε βιώσιμη κινητικότητα αποκτούν τεράστιο ενδιαφέρον. Η Volkswagen πρωτοστατεί σε αυτήν την αλλαγή, προσφέροντας ένα πλήρες φάσμα βιώσιμων μετακινήσεων- από αυτοκίνητα, έως έως βιώσιμες ενεργειακές λύσεις φόρτισης. Η Αστυπάλαια μπορεί να γίνει ένα πρότυπο (blueprint) γρήγορου μετασχηματισμού που ενισχύεται από τη στενή συνεργασία κυβερνήσεων και επιχειρήσεων.»

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ