• Οικονομία

    «Κερδισμένοι» και «χαμένοι» του νέου ΕΝΦΙΑ – Σήμερα το νομοσχέδιο στη Βουλή

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Σταϊκούρας-Υπουργός Οικονομικών

    Χρήστος Σταϊκούρας-Υπουργός Οικονομικών


    «Φουσκωμένα» εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να πάρουν φέτος στα χέρια τους πάνω από 180.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, με φόντο την ανακοίνωση του τελικού σχεδίου για το φόρο ακινήτων, που θα καταθέσει εντός της ημέρας το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.

    Στη «μεγάλη εικόνα» του νέου φόρου, η μέση μείωση θα αγγίζει το 13%, μια ελάφρυνση η οποία θα έρθει να προστεθεί στη μεσοσταθμική μείωση του 22% που έχει ήδη εφαρμόσει το Υπουργείο Οικονομικών τα τελευταία χρόνια.

    Με βάση τους υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών:

    • Μικρότερο εκκαθαριστικό θα λάβουν δηλαδή σχεδόν 5 εκατ. φορολογούμενοι, εκ των οποίων 2,2 εκατ. ιδιοκτήτες θα δουν μείωση άνω του 20% και οι 900.000 πάνω από 30%.

    • Αύξηση θα δει το 6% των φορολογουμένων, που στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές με μεγάλη αύξηση των τιμών- ζώνης ή βρίσκονται σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών οι 3 στους 100 ιδιοκτήτες θα δουν αύξηση έως 50 ευρώ, ενώ άλλοι τόσοι θα λάβουν «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σε σχέση με πέρυσι.

    • Το 14% περίπου των φορολογουμένων δεν θα δει καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ.

    Ποιοι θα πληρώσουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ

    Μεγαλύτερο φόρο θα πληρώσουν όσοι ιδιοκτήτες διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης αυξήθηκε σημαντικά με τις νέες αντικειμενικές αξίες που τέθηκαν σε εφαρμογή στις αρχές του έτους, ενώ υπάρχει μια σημαντική μερίδα ιδιοκτητών που έως σήμερα πλήρωναν πολύ χαμηλότερο φόρο, καθώς τα ακίνητά τους βρίσκονται σε περιοχές που δεν είχαν ενταχθεί μέχρι πριν λίγους μήνες, στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

    Μάλιστα, δεν αποκλείεται να προκύψουν σε ορισμένες περιπτώσεις και εκκαθαριστικά με διπλάσια ποσά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που έχει παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της άσκησης που έχει πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών τους περασμένους μήνες.

    Μεγάλοι «χαμένοι» αναμένεται να είσαι και όσοι διαθέτουν ακίνητα άνω των 400.000 ευρώ, καθώς για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος. Σημειώνεται πως ο εν λόγω «έξτρα» φόρος δεν αλλάζει για τα νομικά πρόσωπα και επιβάλλεται με τους ίδιους συντελεστές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, φαίνεται πως όσοι διαθέτουν πολύ μεγάλες περιουσίες θα κληθούν να πληρώσουν και έναν επιπλέον φόρο, με συντελεστές που θα λειτουργήσουν αντίθετα με την έκπτωση φόρου που θα έχουν όσοι διαθέτουν χαμηλές περιουσίες.

    Με άλλα λόγια, όσο μια περιουσία πλησιάζει προς τα 400.000 ευρώ θα υπάρχει ένα συντελεστής έκπτωσης που θα φθίνει, ενώ όταν ξεπεραστεί το συγκεκριμένο όριο θα δρομολογείται ένας «επιβαρυντικός» συντελεστής.

    Οι «κερδισμένοι» του νέου ΕΝΦΙΑ

    Ωφελημένοι από το νέο φόρο ακινήτων θεωρούνται κυρίως οι ευπαθείς οικονομικά ομάδες, για τις οποίες διατηρείται η μείωση του φόρου, αλλά και οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, οι οποίοι θα έχουν σημαντική ελάφρυνση.

    Ωστόσο, τη μεγαλύτερη ελάφρυνση θα δουν οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν περιουσία πάνω από 250.000 ευρώ, αλλά κανένα από τα ακίνητά του δεν ξεπερνά τις 400.000 ευρώ. Ο συμπληρωματικός φόρος έως και σήμερα επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας ενός ιδιοκτήτη αν η αξία τους ξεπερνούσε τα 250.000 ευρώ.

    Πλέον, από τον έξτρα φόρο απαλλάσσονται τα φυσικά πρόσωπα, που διαθέτουν ακίνητο έως 400.000 ευρώ και θα επιβάλλεται στο εξής ανά ακίνητο και όχι στο σύνολο της περιουσίας.

    Μάλιστα, και φέτος θα ισχύσει κανονικά η έκπτωση 50% αλλά και η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Ο υπολογισμός των εκπτώσεων θα γίνει με βάση τα εισοδήματα του 2020 που δήλωσαν οι φορολογούμενοι το καλοκαίρι του 2021.

    Συγκεκριμένα, έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

    • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

    • Το σύνολο της επιφανείας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

    • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

    Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

    • Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

    • Το σύνολο της επιφανείας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

    Οι συντελεστές στα οικόπεδα

    Στον νέο ΕΝΦΙΑ μειώνονται οι συντελεστές σε όλα τα κλιμάκια υπολογισμού φόρου των οικοπέδων, ενώ οι αλλαγές αφορούν τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα. Έτσι, για παράδειγμα, οι συντελεστές του βασικού φόρου κτισμάτων διαμορφώνονται ως εξής:
    για τιμή ζώνης από 1.051 έως 1.500 ευρώ/τ.μ. σε 2,80 ευρώ/τ.μ. αντί 3,70 που ισχύει σήμερα, δηλαδή μείωση 27%.
    για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.500 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 3,70 ευρώ/τ.μ., ενώ με το ισχύον καθεστώς για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 4,5 ευρώ/τ.μ. και από 2.001 έως 2.500 είναι 6 ευρώ/τετραγωνικό.

    Ακόμη όμως μεγαλύτερες είναι οι μειώσεις του φόρου στα οικόπεδα, με αποτέλεσμα:

    • το 91% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση,

    • το 7% να μείνει σταθερό,

    • το 2% να έχει αύξηση.

    Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι για αξία οικοπέδου από 75 έως 100 ευρώ / τ.μ. ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 0,0375 αντί για 0,1850, δηλαδή μειώνεται κατά 80%.

    Διαβάστε επίσης

    Ξεκινά φοροκαταιγίδα εν μέσω ακρίβειας – Έρχονται ταυτόχρονα ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος 



    ΣΧΟΛΙΑ