• Οικονομία

    Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας: Κλείνει τον κύκλο των αυξήσεων με τα επιτόκια στο 45%

    • NewsRoom
    Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

    Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας


    Για όγδοη και τελευταία φορά η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια στο 45% από 42,5% στην προηγούμενη συνεδρίασή της.

    Η αύξηση ήταν αναμενόμενη από τους περισσότερους αναλυτές, αφού ο πληθωρισμός στη χώρα σκαρφάλωσε τον Δεκέμβριο στο 64,8% από 62% τον Νοέμβριο, ενώ η τουρκική λίρα έχει διολισθήσει σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με την ισοτιμία της σε πάνω από 30 λίρες ανά αμερικανικό δολάριο.

    «Η επιτροπή εκτιμάει ότι το τρέχον επίπεδο του επιτοκίου θα διατηρηθεί έως ότου υπάρξει σημαντική μείωση της τάσης του υποκείμενου πληθωρισμού», ανέφερε η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής με επικεφαλής την διοικητή της Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν.

    Η λίρα δεν παρουσίασε σημαντικές μεταβολές μετά την ανακοίνωση της απόφασης της κεντρικής τράπεζας, ενώ οι τουρκικές μετοχές μείωσαν τα κέρδη τους.

    Υπενθυμίζεται ότι η  λίρα έχει υποχωρήσει 38% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, ενώ έχει χάσει περισσότερο από το 80% της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος τα τελευταία πέντε χρόνια.

    Το επόμενο ερώτημα για τους αναλυτές είναι για πόσο καιρό θα διατηρήσει η Τουρκία τα επιτόκια σε αυτά τα επίπεδα, τα οποία επιβαρύνουν καταναλωτές και επιχειρήσεις.

    Η Morgan Stanley και η Goldman Sachs βλέπουν τις πρώτες μειώσεις το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ η JP Morgan προβλέπει μεγαλύτερο διάστημα παραμονής στα υψηλά επιτόκια.

    Διαβάστε επίσης:

    Γερμανία: Επιδεινώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα για δεύτερο σερί μήνα

    «Ξεσκονίζει» τα social media η ΑΑΔΕ για φοροφυγάδες – Ο γάμος που «καίει» influencers και παρουσιαστές με «χρυσές» αναρτήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ