• Οικονομία

    Γερμανία: Επιδεινώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα για δεύτερο σερί μήνα

    • NewsRoom
    Κρίστιαν Λίντνερ, υπουργός Οικονομικών στη Γερμανία

    Κρίστιαν Λίντνερ, υπουργός Οικονομικών Γερμανίας


    Eπιδεινώθηκε περαιτέρω τον Ιανουάριο το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα, υποχωρώντας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αγωνίζεται να αποφύγει την παρατεταμένη ύφεση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διενέργησε το ινστιτούτο Ifo.

    Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος που καταρτίζει το ινστιτούτο υποχώρησε τον Ιανουάριο στις 85,2 μονάδες από 86,3 μονάδες τον Δεκέμβριο.

    Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μικρή βελτίωση στις 86,7 μονάδες.

    «Η γερμανική οικονομία έχει “κολλήσει” σε ύφεση», δήλωσε ξανά ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φουεστ.

    Η αβεβαιότητα μεταξύ των εταιρειών έχει αυξηθεί σημαντικά, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής ερευνών του Ifo, Klaus Wohlrabe.

    Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία αγωνίζεται για να βγει από μια ύφεση, μετά τη συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 0,3% το 2023.

    Το περασμένο έτος, επλήγη από τον υψηλό πληθωρισμό, τις υψηλές τιμές ενέργειας και τις αδύναμες εξαγωγές, ενώ το “κερασάκι στην τούρτα” ήταν το φιάσκο του ετήσιου προϋπολογισμού, καθώς ξεκίνησε η χρονιά, χωρίς να έχει εγκριθεί.

    Οι γερμανικές οικονομικές προοπτικές παραμένουν θολές για το 2024.

    Την Τετάρτη, το Ifo αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή του για την ανάπτυξη, με την οικονομία τώρα να αναμένεται να ανακάμψει μόλις κατά 0,7% φέτος.

    Στο τέλος του περασμένου έτους, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) διαβεβαίωνε από το βήμα της Bundestag ότι το «φρένο χρέους» θα τεθεί και πάλι σε ισχύ για το 2024, μετά την έκτακτη άρση του για το τρέχον έτος, η οποία αποφασίστηκε προκειμένου να καλυφθεί η δημοσιονομική «τρύπα».

    Την ίδια στιγμή, λάθη στην κυβέρνησή του παραδέχθηκε, μιλώντας χθες στην εφημερίδα Die Zeit, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναλαμβάνοντας τις προσωπικές του ευθύνες για τις όποιες δυσλειτουργίες της.

    Όλοι αυτή τη στιγμή θεωρούν τη Γερμανία τον “μεγάλο ασθενή” της Ευρώπης, παρόλο που ο Λίντνερ τονίζει ότι είναι απλώς “ένας κουρασμένος άνθρωπος μετά από μια άυπνη νύχτα”.

    Διαβάστε επίσης: 

    Bloomberg: Έρχεται η πρώτη ύφεση της ευρωζώνης μετά την πανδημία

    Κλέμενς Φούεστ (Ifo): Η Γερμανία παραμένει «κολλημένη» σε ύφεση



    ΣΧΟΛΙΑ