• Οικονομία

    Και νέο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο μέχρι τέλος Αυγούστου

    • Στ. Κ. Χαρίτος
    «Χτίζεται» το παγκόσμιο φορολογικό σύστημα

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Νέο φορολογικό νομοσχέδιο και πάλι φέρνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μέχρι τέλος Αυγούστου με στόχο να ψηφιστεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

    Το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει κίνητρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη δραστική, όπως νομίζουν, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.

    Στόχος των μέτρων, τα οποία εξετάζεται να ισχύσουν από την ερχόμενη χρονιά, είναι να περιοριστεί δραστικά η χρήση μετρητών στις καθημερινές οικονομικές συναλλαγές των φορολογουμένων και οι επιχειρήσεις να «περνούν» μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου τους μέσα από τα μηχανήματα POS ή από άλλα μέσα ηλεκτρονικής πληρωμής, ώστε να υποχρεώνονται να εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσά φορολογητέας ύλης στις υποβαλλόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ.

    Βεβαίως, ερωτηθείς σχετικά την περασμένη Πέμπτη, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, κ. Γ. Πιτσιλής, είπε πως δεν είναι ακόμα έτοιμη η σχετική πλατφόρμα. Η κυβέρνηση, όμως, στοχεύει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

    Όπως αναφέρουν πηγές, επιδιώκει να περιοριστεί δραστικά η χρήση μετρητών στις καθημερινές οικονομικές συναλλαγές των φορολογουμένων και οι επιχειρήσεις να «περνούν» μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου τους μέσα από τα μηχανήματα POS ή από άλλα μέσα ηλεκτρονικής πληρωμής, ώστε να υποχρεώνονται να εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσά φορολογητέας ύλης στις υποβαλλόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ.

    Μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, η μείωση 50% του φόρου στις μεταβιβάσεις νεόδμητων κατοικιών, η μείωση του φόρου στα μερίσματα από 15% στο 5%, μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 24%, βασικός συντελεστής φορολόγησης φυσικών προσώπων 9%, σταδιακή κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης κ.ά., τα οποία έχουν σοβαρό δημοσιονομικό κόστος (έχει υπολογιστεί, μεταξύ άλλων, στα 6 δισ. ευρώ) μετατίθενται για το φθινόπωρο. Τότε που οι τεχνοκράτες των θεσμών θα έχουν επιστρέψει από τις θερινές διακοπές τους και τα Eurogroup θα έχουν μπει σε μία ρουτίνα, προκειμένου να τα αξιολογήσουν.

    Σημειωτέον, ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας διέψευσε μετ’ επιτάσεως την Παρασκευή ότι πραγματοποιεί conference call με τους θεσμούς.



    ΣΧΟΛΙΑ