• Οικονομία

    Προτεραιότητα στην επιστροφή ΦΠΑ και άλλα κίνητρα σε όσους θα περάσουν άμεσα σε ηλεκτρονικά βιβλία

    • Στ. Κ. Χαρίτος
    Μικρότερος ΕΝΦΙΑ, κατά 2,5% - 3% το 2022 – Πρώτη δόση τον Μάρτιο

    Χρήστος Σταϊκούρας. Yπουργός Οικονομικών


    Προτεραιότητα στην επιστροφή ΦΠΑ και άλλων πόρων θα έχουν οι επιχειρηματίες, επιτηδευματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και γενικώς όσοι τηρούν βιβλία όλων των κατηγοριών από τη στιγμή που θα κάνουν χρήση της νέας πλατφόρμας που λανσάρει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μέσω της οποίας θα περνούν όλα τα παραστατικά (έσοδα, έξοδα, δελτία παραγγελίας κλπ.).

    Η πλατφόρμα, που φέρει τον τίτλο mydata, θα λειτουργήσει πιλοτικά εντός του 2019, ενώ μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου οι φορείς της αγοράς θα πρέπει να αποστείλουν τις προτάσεις τους στην ΑΑΔΕ. Μεταξύ αυτών, θα μπορούσαν να είναι και οι καταληκτικές ημερομηνίες ανάρτησης των οικονομικών στοιχείων τους στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, στο πλαίσιο της τεχνολογικής αναβάθμισης εντάσσονται:

    *  Η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

    *  Η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση.

    *  Η τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων.

    *  Η ηλεκτρονικοποίηση δηλώσεων.

    Όπως είπε, «σήμερα, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Κάνουμε πράξη το θεσμό των ηλεκτρονικών βιβλίων.Πρόκειται, για μία ουσιαστική μεταρρύθμιση, μια τεχνολογική αλλαγή στον τομέα των σχέσεων του Κράτους με τις επιχειρήσεις».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, με τον θεσμό των ηλεκτρονικών βιβλίων πετυχαίνουμε, ταυτόχρονα, πολλούς στόχους.

    *  Την αυτοματοποίηση, την τυποποίηση, τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση της διαδικασίας για την επισκόπηση, ανάλυση και παροχή στοιχείων σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων.

    *  Τη μείωση του διαχειριστικού κόστους των επιχειρήσεων.

    *  Την αυτοματοποίηση στη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, με έμφαση στη σταδιακή προ-συμπλήρωση για περιοδικές ΦΠΑ, Φορολογία Εισοδήματος κ.α.

    * Την κατάργηση συγκεντρωτικών καταστάσεων για πελάτες και προμηθευτές.

    *  Τη βελτιστοποίηση της στόχευσης των υποθέσεων που επιλέγονται προς έλεγχο, με σκοπό την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

    Την απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφών Φόρου Εισοδήματος και ΦΠΑ στις συνεπείς επιχειρήσεις. 

    Να σημειωθεί ότι στην παρουσίαση το «παρών» έδωσαν τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο υφυπουργός αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική και τη δημόσια περιουσία, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

    Επίσης, με την ευκαιρία της παρουσίασης ο  κ. Σταϊκούρας στηλίτευσε τη χθεσινή επίθεση επιχειρηματία εναντίον ελεγκτή της ΑΑΔΕ και, προκειμένου να συνδράμει το έργο της ανεξάρτητης Αρχής, αύριο, Παρασκευή, θα επισκεφθεί τα γραφεία της.

    Ηλεκτρονικά βιβλία ΑΑΔΕ: Τι είναι, πώς λειτουργούν, ποιος είναι ο σκοπός τους



    ΣΧΟΛΙΑ