Οικονομία

«Καμπάνες» έως €1,5 εκατ. για λαθρεμπόριο στα καύσιμα, αλλά και κίνητρα για τους… καταδότες

Ο υπουργός oικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζει τη δέσμη μέτρων της κυβέρνησης για τη στήριξη εργαζομένων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία COVID-19, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020


Αυστηρά πρόστιμα και καμπάνες, εφοδιασμός με GPS, κίνητρα για όσους παράσχουν πληροφορίες στην ΑΑΔΕ για την αποκάλυψη περιπτώσεων λαθρεμπορίας σε καύσιμα, ποτά και καπνικά, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το λαθρεμπόριο που δόθηκε νωρίτερα την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Οι τελωνειακές αρχές ενισχύονται και ταυτόχρονα καθίσταται υποχρεωτική η εγκατάσταση GPS κατά την μεταφορά καυσίμων, είτε οδικώς, είτε δια θαλάσσης. Οι δε εταιρείες καπνικών και οι καπνοβιομηχανίες θα πρέπει να αποστείλουν όλες τις φίρμες που παράγουν ή εμπορεύονται στην ΑΑΔΕ, διαφορετικά επίκειται πρόστιμο.

Το αυτό θα πρέπει να πράξουν και όλες οι εταιρείες που εμπορεύονται και διακινούν αλκοολούχα ποτά, είτε της αλλοδαπής, είτε εγχωρίως παραγόμενα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, δεν αρκούν πια τα παραστατικά, τιμολόγιο και δελτίο παραγγελίας για τη διακίνηση και την εμπορία των υγρών καυσίμων. Θα μπαίνει πρόστιμο από την εφορία, εκτός κι αν ο μεταφορέας υγρών καυσίμων έχει τοποθετήσει εγκεκριμένο από την ΑΑΔΕ GPS, «ιχνηθέτη».

Και τα πρόστιμα ξεκινούν από 5.000 έως 1,5 εκατ. ευρώ, ανάλογα με την περίσταση. Οι δε δεξαμενές, αν εντοπιστεί η παράβαση επιτόπου, σφραγίζονται από 10 έως 90 μέρες.

Αυστηρότατα, δε, είναι τα πρόστιμα ακόμα και για κάποιον που αγοράζει καπνικά προϊόντα μαϊμού, θα έχει συνέπειες με ποινή φυλάκισης ενός μηνός και 6 για τον διακινητή. Για την παράνομη διακίνηση τσιγάρων και άλλων καπνικών προϊόντων προβλέπεται κάθειρξη 10 ετών, εφόσον από τα προϊόντα της διακίνησης το κράτος στερηθεί φόρους και δασμούς αξίας άνω των 150 χιλιάδων ευρώ.

Ταυτόχρονα, με το νομοσχέδιο δίνεται κίνητρο και για τους… καρφωτές. Δηλαδή για όσους παρέχουν πληροφορίες προς την ΑΑΔΕ για κυκλώματα λαθρεμπορίας. Τότε, οι χρηματικές αμοιβές που καταβάλλονται είναι κατ’ αποκοπή ποσά ή και ποσοστιαίες έως 20% επί των εισπραχθέντων πολλαπλών τελών ή του εκπλειστηριάσματος των κατασχεθέντων λαθραίων ειδών.

Διαβάστε ακόμη:

Χρήστος Σταϊκούρας: Νέα κίνητρα για προσέλκυση ξένων φορολογούμενων στην Ελλάδα

Καταβάλλονται από σήμερα αναδρομικά σε 65.251 συνταξιούχους – Αυξάνονται οι προσωρινές συντάξεις

Κώστας Καραμανλής για ηλεκτροκίνηση: Να πάψει η Ελλάδα να είναι «νεκροταφείο αυτοκινήτων»

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ