• Οικονομία

    Σκυλακάκης: Ύφεση 10,5% φέτος και ανάπτυξη 4,5% το 2021 – 3 δισ. στο Ταμείο COVID

    • NewsRoom
    Ελλάδα 2.0: Έως τα τέλη Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις των κονδυλίων για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών


    Όλα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

    Την έναρξη της χρήσης των κεφαλαίων που θα λάβει η χώρα από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης στις αρχές του νέου έτους προανήγγειλε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

    «Θα αρχίσουμε να δαπανούμε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης από την αρχή του χρόνου, με δικό μας ρίσκο, και από τα δικά μας διαθέσιμα», ξεκαθάρισε ο κ. Σκυλακάκης, την ώρα που το θέμα του Ταμείου έχει «σκαλώσει» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω του ουγγροπολωνικού βέτο.

    «Θα προπληρώσουμε χρήματα, έχοντας ισχυρή πιθανολόγηση, γιατί μιλάμε με την Κομισιόν, είναι ανάγκη να ξεκινήσουμε πολύ νωρίτερα από τη στιγμή που θα έρθει η προκαταβολή», είπε. «Τα χρήματα θα τα δώσουμε στον ιδιωτικό τομέα, σε αυτούς που θέλουν να επενδύσουν», εξήγησε.

    «Η πανδημία του κορονοϊού κατάφερε σοβαρό πλήγμα στην οικονομία και έχει μεταφερόμενη επίδραση στο 2021» δήλωσε ακόμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

    «Η ύφεση θα είναι 10,5% φέτος λόγω του 2ου lockdown και η ανάπτυξη στο 4,8% το 2021, αν και θεωρώ ότι είμαστε αρκετά συντηρητικοί, μπορούμε να πάμε και κάπως καλύτερα», τόνισε, ενώ διευκρίνισε ότι στα νούμερα έχει συνυπολογιστεί και επέκταση του απαγορευτικού για μια με δύο εβδομάδες τον Δεκέμβριο.

    Όπως επισήμανε, «η αντοχή της ελληνικής οικονομίας είναι συνάρτηση της σύνεσης με την οποία θα κινηθούμε στο επόμενο διάστημα. Έχουμε μπροστά μας ακόμη κάποιους μήνες κορονοϊού, μετά τους εμβολιασμούς. Θα νικήσουμε την  ασθένεια το πρώτο μισό του ’21, μέχρι τότε χρειάζεται προσοχή, γιατί η επόμενη φάση της ανάκαμψης δεν πρέπει να μας βρει σε οποιουδήποτε είδους δημοσιονομική αναταραχή».

    «Εάν δούμε, τα ομολόγά μας σήμερα ήταν στο 0,67% με 0,68%, είμαστε σε καλή κατάσταση δημοσιονομικής διαχείρισης. Του χρόνου θα πέσει κάτω από 200% το χρέος και μετά το 2022 θα αρχίσει μια κάπως πιο μεγάλη αποκλιμάκωση, αλλά πρέπει να είμαστε πάντα περιορισμένοι (στις δαπάνες), παρότι έχει καλή διάρθρωση. Χρειαζόμαστε ήπια πρωτογενή πλεονάσματα», σχολίασε ο υπουργός.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έδωσε παράλληλα και ένα παράδειγμα ενίσχυσης μικρής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη λιανική από την πολιτεία:

    «Εάν υποθέσουμε ότι ένα κατάστημα με υποδήματα πουλάει 10.000 ευρώ το μήνα και αγοράζει 5.000 ευρώ παπούτσια. Θα του δώσουμε το Νοέμβριο 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 2.500 ευρώ καθαρή ενίσχυση και 2.500 ευρώ μακρόχρονο χαμηλότοκο δάνειο και θα του δώσουμε και το 40% το ενοικίου, εκ των οποίων το ήμισυ το παίρνουμε εμείς, το ήμισυ ο ιδιοκτήτης και θα πάρουμε εμείς τον υπάλληλο, αν έχει υπάλληλο με βασικό μισθό κι αν έχει επιταγή, πάει μετά από 75 μέρες».

    Με το σχήμα που έχουμε, εξήγησε, καλύπτεται πολύ καλά η μικρή και μεσαία επιχείρηση, τουλάχιστον αυτή που είναι μέσα στην Επιστρεπτέα. Ο κ. Σκυλακάκης αποσαφήνισε, πάντως, ότι για επιχειρήσεις μεγαλύτερες θα χρειαστεί προσθετή βοήθεια, γιατί κάποιες επιχειρήσεις εξαντλούν το περιθώριο των 800.000 ευρώ που έχει η Επιστρεπτέα και θα χρειαστεί να  νέο πλαίσιο που έχει δώσει η ΕΕ για να βοηθηθούν από την πολιτεία.

    «Έχουμε 3 δισ. στο Tαμείο COVID από το 2021 για τις ανάγκες του συστήματος υγείας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, χώρια όσων μέτρων έχουμε θεσπίσει ήδη», διευκρίνισε.

    Ο υπουργός διευκρίνισε ότι «ειδικά στο θέμα των οφειλών υπάρχει πολύ έντονη αντίδραση των θεσμών και είναι δύσκολη εξίσωση. Έχουμε χρήματα, γιατί έχουμε την εμπιστοσύνη των θεσμών που βοηθούν και την εμπιστοσύνη των αγορών κι αυτό δεν πρέπει να διαταραχθεί».

    «Μέρισμα θα υπάρχει όταν θα έχουμε κάποιο χρέος», τόνισε.

    «Έχουμε βάλει επιεικείς προβλέψεις για τα νέα χρέη που δημιουργούνται, οι αναστολές είναι 12 ή 24 μήνες με 0% ή 2,5% επιτόκιο, ενώ στο επόμενο διάστημα θα υπάρχει για τους μικρομεσαίους και μη επιστρεπτέα ενίσχυση από το ΥΠΑΝΕ, από το ΕΣΠΑ, που είναι 800 εκατ. ευρώ από τον επόμενο χρόνο», εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ