• Οικονομία

    «Καμπανάκι» BlackRock: Η Fed θα «συντρίψει την ανάπτυξη»

    • NewsRoom
    Jerome Powell, Fed

    Jerome Powell, Fed


    Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Blackrock, εκτιμώντας πως η μεταβλητότητα στις αγορές θα ενταθεί όσο οι κεντρικές τράπεζας πιστεύουν ότι μπορούν να τιθασεύσουν τον υψηλό πληθωρισμό χωρίς “να συντρίψουν την ανάπτυξη”.

    “Αναμένουμε περισσότερη μεταβλητότητα προσεχώς έως ότου οι κεντρικές τράπεζες διαλέξουν πλευρά στον δύσκολο συμβιβασμό μεταξύ της ανάπτυξης και του πληθωρισμού”, ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές του Ινστιτούτου Επενδύσεων της BlackRock σε σημερινό τους σημείωμα.

    Ξεκινά η συνεδρίαση της Fed

    “Πιστεύουμε ότι η Fed θα αυξήσει υπερβολικά τα επιτόκια και θα προκαλέσει οξεία βλάβη στην ανάπτυξη προτού μετατοπίσει την πολιτική της”, τονίζουν. Υπενθυμίζεται ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα ξεκινά αύριο, Τρίτη, τη διήμερη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί με ακόμα μία τεράστια αύξηση των επιτοκίων της.

    “Η Fed πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια κατά επιπλέον 0,75% ή περισσότερο αυτή την εβδομάδα για να περιορίσει τον πληθωρισμό”. ανέφεραν οι αναλυτές στρατηγικής της BlackRock, Όπως σχολιάζουν οι ίδιοι, “οι κεντρικές τράπεζες πιστεύουν ότι μπορούν να περιορίσουν τον πληθωρισμό και να προκαλέσουν μόνο μια ήπια επιβράδυνση, ενώ στην πραγματικότητα αυτό είναι απίθανο, κατά την άποψή μας”.

    «Οι προβλέψεις για την πορεία των επιτοκίων δείχνουν την Fed να μειώνει τα επιτόκια της το 2023»

    “Αγνοούν το σκληρό συμβιβασμό με τον οποίο είναι αντιμέτωποι: να συντρίψουν την ανάπτυξη ή να ζήσουν με κάποιο πληθωρισμό”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με την BlackRock, μια “ήπια προσγείωση” είναι απίθανη και η Fed θα μετατοπίσει την πολιτική της το επόμενο έτος, όταν θα έχει καταστεί σαφής πλέον ο οικονομικός αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων.

    “Η αγορά συμφωνεί. Οι προβλέψεις για την πορεία των επιτοκίων δείχνουν την Fed να μειώνει τα επιτόκια της το 2023”, επισημαίνουν οι αναλυτές.

    Διαβάστε επίσης

    Bitcoin: Ξεπέρασε τα 23.000 δολάρια με το βλέμμα στις νέες κινήσεις της Fed



    ΣΧΟΛΙΑ