• Οικονομία

    Καμπανάκι από BIS: Υψηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

    • Bloomberg
    Agustin Carstens, Γενικός Διευθυντής, Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Πηγή: Mikael Sjoberg/Bloomberg)

    Agustin Carstens, Γενικός Διευθυντής, Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Πηγή: Mikael Sjoberg/Bloomberg)


    Τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν ψηλά για περισσότερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο, καθώς ο πληθωρισμός απειλεί να παγιωθεί, προειδοποιεί η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), στην ετήσια οικονομική της έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

    Παράλληλα,  τονίζει ότι «Παρά την εντατική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, ο δρόμος για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών θα είναι το πιο δύσκολος».

    Σύμφωνα με την Έκθεση, παρόλο που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αυξήσει «επιθετικά» το κόστος δανεισμού για να τιθασεύσουν τις τιμές, η χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων που παρατηρήθηκε μέχρι στιγμής οφείλεται κυρίως στην ανάκαμψη των αλυσίδων εφοδιασμού και στην πτώση του κόστους των εμπορευμάτων.

    Σημειώνει ότι η «σφιχτή» αγορά εργασίας, όπως και οι επίμονες ακριβότερες υπηρεσίες, δημιουργούν έναν «ουσιαστικό κίνδυνο να επικρατήσει η “πληθωριστική ψυχολογία”, όπου οι αυξήσεις μισθών και τιμών αρχίζουν να αλληλοενισχύονται».

    Στην ουσία, η Έκθεση επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις των κεντρικών τραπεζιτών, οι οποίοι εδώ και καιρό, κάνουν λόγο για μια νέα φάση νομισματικής σύσφιξης, προκειμένου να πέσει ο πληθωρισμός.

    Υπενθυμίζεται ότι μετά από μια προσωρινή παύση των επιτοκίων που αποφάσισε η Fed νωρίτερα τον Ιούνιο, ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ έδωσε ένα επιθετικό τόνο την περασμένη εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να χρειαστούν μία ή δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων.

    Ομοίως, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Norges Bank, επιτάχυναν απροσδόκητα τον ρυθμό σύσφιξης στις 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη.

    Σε κρίσιμη καμπή η οικονομία

    Την ίδια στιγμή, η αστάθεια του πληθωριστικού περιβάλλοντος είναι το θέμα του ετήσιου φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτή την εβδομάδα, στο οποίο θα παραστούν όλοι οι επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

    Ο Πάουελ θα μοιραστεί μια επιτροπή με την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον διοικητή της BOE Andrew Bailey και τον Kazuo Ueda της Τράπεζας της Ιαπωνίας την Τετάρτη.

    «Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της BIS, Agustin Carstens, προσθέτοντας ότι «Υπάρχει μια πιθανότητα να εξασφαλίσουμε μια ήπια προσγείωση, ωστόσο, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους και να μειώσουμε το ρίσκο».

    Εκτός από το ότι η επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο, η έκθεση της BIS επισημαίνει τον κίνδυνο οι συνεχείς κύκλοι σύσφιξης να προκαλέσουν σημαντική πίεση για το χρηματοπιστωτικό σύστημα – το οποίο έχει ήδη δει μια δύσκολη χρονιά στις ΗΠΑ και την Ελβετία.

    Ντε Γκίντος: Στην τελική ευθεία για την αύξηση

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «εισέρχεται στην τελική ευθεία», του κύκλου σύσφιξης των επιτοκίων της.

    Το πότε ακριβώς η ΕΚΤ θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της «θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα», δήλωσε σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα ABC, την οποία επικαλείται το Bloomberg.

    «Αυτό που συμβαίνει με τον πυρήνα του πληθωρισμού είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντε Γκίντος.

    Διαβάστε επίσης: 

    Τζερόμ Πάουελ: Ενδεχομένως να χρειαστούν άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων φέτος

    De Cos (ΕΚΤ): Αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο – Αβεβαιότητα στον ορίζοντα

    Τράπεζα της Αγγλίας: Επιταχύνει τον ρυθμό σύσφιξης-Στο 5% τα επιτόκια

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ