• ΑΓΟΡΕΣ

    ΒΙΣ: Η ΚΕΜ Φιλίππου δεν δεσμεύεται ότι θα κρατήσει τις μετοχές έξι μήνες μετά την αύξηση κεφαλαίου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ιωάννης Φιλίππου

    Ιωάννης Φιλίππου


    H BIΣ της οικογένειας Φιλίππου πραγματοποιεί αύξηση κεφαλαίου, αλλά ο βασικός μέτοχος, η Κοινή Επενδυτική Μερίδα (ΚΕΜ) Ιωάννης Φιλίππου δεν δεσμεύεται ότι

    α) θα κρατήσει το ποσοστό συμμετοχής του 10,91% έως την ολοκλήρωση της αύξησης και

    β)   για χρονικό διάστημα έξι μηνών μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, αποθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο τους επενδυτές εκείνους που θα ήθελαν να συμμετάσχουν. Η αύξηση κεφαλαίου ανέρχεται στα 2,4 εκατ. ευρώ, αλλά ο βασικός μέτοχος στέλνει μήνυμα στην αγορά με την στάση του ότι ούτε ο ίδιος δεν πιστεύει στην εταιρεία του που από το 1971 βρίσκεται στο Χρηματιστήριο και από το 2020 στην Επιτήρηση! Το θέμα τέθηκε και στους χρηματιστές.

    Χαρακτηριστικά, ο κ. Ν. Χρυσοχοϊδης της ομώνυμης χρηματιστηριακής είπε ότι «στα ενημερωτικά δελτία που εκδίδονται από τις εισηγμένες αποτελούν τον οδηγό για τις αυξήσεις κεφαλαίου. Οι εταιρείες περιγράφουν την πραγματική οικονομική τους κατάσταση, δεν κρύβουν τίποτα από τους επενδυτές ώστε οι τελευταίοι να έχουν την  ευθύνη των πράξεων τους και της απόφασης συμμετοχής ή όχι στη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου».

    Από την άλλη ο βασικός μέτοχος της BIΣ, η Hellenic Quality Foods που επίσης ελέγχεται από την οικογένεια Φιλίππου και διατηρεί το 74,6% της εισηγμένης βιομηχανίας συσκευασιών δεσμεύτηκε ότι

    α) θα διατηρήσει το ποσοστό συμμετοχής του έως την ολοκλήρωση της αύξησης, και

    β) για χρονικό διάστημα έξι μηνών μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, και επιπλέον, ότι

    γ) θα καλύψει και όσες νέες μετοχές τυχόν μείνουν αδιάθετες. Σχετικά με τον τρόπο κάλυψης των αδιάθετων μετοχών, ο Βασικός Μέτοχος, γνωστοποίησε στην Εταιρία ότι δεν θα ασκήσει το δικαίωμα προεγγραφής του, αλλά θα καλύψει όσες νέες μετοχές τυχόν μείνουν αδιάθετες μετά το τέλος της περιόδου άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και της ολοκλήρωσης της διαδικασίας της προεγγραφής προκειμένου να καλυφθούν και οι αδιάθετες μετοχές.

    Στη σελίδα 20 του ενημερωτικού αναφέρεται ότι η συνέχιση δραστηριότητας της εταιρείας εξαρτάται από την ικανότητά της να εξασφαλίζει επαρκώς ρευστότητα. Το κεφάλαιο κίνησης της εταιρείας παρουσιάζει κατά την ημερομηνία του παρόντος ενημερωτικού 923/12) σημαντικό έλλειμμα. Ειδικότερα, ενδεχόμενη μη αναδιάρθρωση του ομολογιακού δανείου το οποίο λήγει στις 15/3/23 θα μπορούσε να επηρεάσει, όπως τονίζεται, ουσιωδώς δυσμενώς τα αποτελέσματα και να προκύψει σημαντική αβεβαιότητα ως προς τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητάς της. Σχετικά με το ομολογιακό δάνειο δεν υπάρχει ληξιπρόθεσμη υποχρέωση, καθώς η Εταιρία έχει εξοφλήσει την οφειλόμενη τοκοχρεωλυτική δόση της 15.09.2022. Επιπλέον, κατά την 30.06.2022 και κατά την 30.09.2022 τα Ίδια Κεφάλαια της Εταιρίας εμφανίζονται αρνητικά και ανέρχονται περίπου σε €254 χιλ. και €685 χιλ. αντίστοιχα.

    Κάτι που σημαίνει επιβάρυνση μεταξύ β’ και γ’ 3μήνου 169,67%!

    Η Διοίκηση του Δημήτρη Φιλίππου δεσμεύεται να υλοποιήσει μία σειρά από μέτρα για να αντιμετωπίσει την παρούσα κατάσταση.

    Ειδικότερα:

    • Σκοπεύει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του υφιστάμενου ομολογιακού δανείου πριν την ημερομηνία λήξεως του στις 15.03.2023, με αποτέλεσμα το ποσό των €6.913 χιλ. να μην επιβαρύνει τις μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις πληρωτέες στην επόμενη χρήση (βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις) και το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης να μειωθεί ισόποσα, προς αυτήν την κατεύθυνση έχει αποστείλει σχετικό αίτημα προς τους ομολογιούχος (τράπεζες), και αναμένει να ξεκινήσει η διαδικασία αναδιάρθρωσης. Σημειώνεται ότι το εν λόγω δάνειο έχει συναφθεί αρχικά την 22.01.2002 και η Εταιρία εντός των τελευταίων 20 ετών έχει προχωρήσει με επιτυχία σε αναδιαρθρώσεις όπως έκρινε σκόπιμο.

    • Σκοπεύει επίσης, να επιδιώξει τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης του εμπορικού  κύκλου της και τη δημιουργία θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών. Η προσπάθεια αυτή ήδη επιτυγχάνεται με επαναδιαπραγματεύσεις εμπορικών πολιτικών με τους συνεργαζόμενους προμηθευτές/πελάτες της Εταιρίας και παράλληλα είσπραξη απαιτήσεων, υφιστάμενων ή δυνητικών.

    • Η Διοίκηση της Εταιρίας έχει αντλήσει αυξημένη ρευστότητα κατά την τρέχουσα χρήση 2022 σε σχέση με τη χρήση 2021, από την αύξηση της δραστηριότητάς της, ενδεικτικά ο κύκλος εργασιών της Εταιρίας για το εννεάμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 20,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, βελτιώνοντας τις καθαρές ταμειακές εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες. Η εν λόγω αύξηση στη δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και θα έχει θετική επίδραση στις καθαρές ταμειακές εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες για τους επόμενους δώδεκα μήνες από την Ημερομηνία του Ενημερωτικού Δελτίου.

    Εάν οι προαναφερθείσες ενέργειες δεν καλύψουν το έλλειμμα στο κεφάλαιο κίνησης, η Διοίκηση της Εταιρείας θα εισηγηθεί στην Γ.Σ. των μετόχων για νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Η αύξηση κεφαλαίου γίνεται με την έκδοση 49,686 εκατ. νέων μετοχών σε αναλογία 10 νέες για κάθε μία παλιά μετοχή και σε τιμή 0,05 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Mytilineos: Απόκτηση ιδίων μετοχών συνολικής αξίας €578.287

    ΟΠΑΠ: Στην Allwyn International η μειοψηφική συμμετοχή στην Betano έναντι 74,2 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ