• Οικονομία

    Λαγκάρντ για Ελλάδα: «Μένουν ακόμα να γίνουν πολλά…»

    • NewsRoom
    Λαγκάρντ


    Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι μια διαδικασία με σαφές σημείο τερματισμού προειδοποιεί η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας για την πορεία και τα αποτελέσματα των μνημονιακών μέτρων στην Ελλάδα, σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης ARD. Η επικεφαλής του ΔΝΤ εμφανίζεται, πάντως, ιδιαίτερα αισιόδοξη για την δυνατότητα της Ελλάδας να ανταποκριθεί σε νέες προκλήσεις, καθώς όπως αναφέρει η χώρα είναι πλέον καλύτερα θωρακισμένη.

    «Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η Ελλάδα είναι τώρα καλύτερα θωρακισμένη, ώστε να αναπτυχθεί στο μέλλον», αναφέρει η Κριστίν Λαγκάρντ. «Έγιναν κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μέσω των οποίων ελπίζουμε να προσελκύσει η Ελλάδα επενδύσεις, τις οποίες χρειάζεται οπωσδήποτε η χώρα, για να αναπτυχθεί εντονότερα. Βλέπουμε ήδη να αναπτύσσεται λίγο τώρα, αλλά οι μεταρρυθμίσεις είναι μια διαδικασία χωρίς σαφές σημείο τερματισμού. Μένουν πολλά να γίνουν ακόμα».

    Ερωτηθείσα αν η απόφαση του ΔΝΤ αλλά και της ΕΕ να διασωθεί η Ελλάδα το 2010 προήλθε κυρίως από τη βούληση να σωθούν οι τράπεζες, όπως η Deutsche Bank ή η γαλλική BNP Paribas, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε: «Πήρε χρόνο μέχρι να μάθουμε ποια ήταν η πραγματική κατάσταση της Ελλάδας και πόσο αυξανόταν μήνα με το μήνα το χρέος, επειδή μόνο λίγο-λίγο παίρναμε αυτές τις πληροφορίες. Αλλά μπορώ να σας πω ποια ήταν η πρώτιστη έγνοια μας. Οπωσδήποτε ήταν η ενίσχυση του τραπεζικού τομέα. Προς τούτο χρησιμοποιήσαμε διάφορα εργαλεία. Είτε με τη συμμετοχή σε τράπεζες, όπως έγινε στις ΗΠΑ με το πρόγραμμα TARP, είτε με ημικρατικοποίηση, όπως έγινε στη Μεγάλη Βρετανία. Ή με την επιβολή δανείων, όπως σε ορισμένες άλλες χώρες. Σε κάθε περίπτωση, ήταν η αποφασιστική μας προσπάθεια».

     

    Η Κριστίν Λαγκάρντ επικρίνει το γερμανικό πλεόνασμα εμπορικού ισοζυγίου ως υπερβολικό και ζητά από τη Γερμανία νέες επενδύσεις. «Θεωρούμε μέρος του πλεονάσματος απόλυτα δικαιολογημένο … το επίπεδο όμως, στο οποίο έχει φτάσει τώρα, δεν δικαιολογείται», δήλωσε η πρόεδρος του ΔΝΤ. Τόνισε επίσης ότι η Γερμανία μπορεί να εκμεταλλευτεί τις επενδύσεις, για να αποτελέσει καλό ομαδικό παίκτη (teamplayer) στην παγκόσμια οικονομία. Οι επενδύσεις στην καινοτομία μειώνουν τις ανισότητες και ταυτόχρονα εξοπλίζουν τη Γερμανία για το μέλλον, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

    Στη διαμάχη για την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων η επικεφαλής του ΔΝΤ υποστήριξε τις ενέργειες της ΕΚΤ: «Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ, κάθε Κεντρική Τράπεζα, πρέπει να δρα υποστηρικτικά για όσο χρόνο δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού». Μέχρι τότε θα πρέπει να διατηρεί τη χαλαρή νομισματική πολιτική της, σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, ωστόσο τόνισε: «Όχι για πάντα».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Ναι» από EuroWorking Group για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης



    ΣΧΟΛΙΑ