• Οικονομία

    ΥΠΟΙΚ: «Καμία παράβαση από τις τράπεζες σε βάρος καταναλωτή το 2017»

    • NewsRoom
    Παπαδημητρίου

    Δημήτρης Παπαδημητρίου, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης


    To 2017 δεν διαπιστώθηκε καμία παράβαση από μέρους των τραπεζών σε βάρος καταναλωτή, ήταν η απάντηση που έδωσε το υπουργείο Οικονομίας σε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τις αυθαίρετες χρεώσεις τραπεζών.

    «Δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις εκ μέρους των  τραπεζών σε σχέση με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών το 2017», ήταν η απάντηση του υπουργείου που αναφέρει πως μεριμνά για την προστασία του καταναλωτικού κοινού στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 2251/1994 και ειδικότερα για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών όσον αφορά σε συναλλαγές τους σε σχέση με την αγορά καταναλωτικών αγαθών, αλλά και την παροχή υπηρεσιών και μεταξύ των άλλων ασχολείται με τη λήψη καταγγελιών, αναφορών και παραπόνων καταναλωτών και ενώσεων καταναλωτών για παράβαση των κανόνων που αποβλέπουν στην προστασία των καταναλωτών στους τομείς των αγαθών και των υπηρεσιών.

    Στα πλαίσια αυτά λαμβάνει και καταγγελίες που αφορούν τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων καταγγελιών που αφορούν παραβάσεις επί των προαναφερόμενων Υπουργικών Αποφάσεων, τις οποίες χειρίζεται ανάλογα.

    «Στο έτος 2017 δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων», τόνισε σχετικά.

    Στην ίδια απάντηση σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, βάσει των αρμοδιοτήτων της για τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών, έχει θεσπίσει κανόνες πληροφόρησης των συναλλασσόμενων με τα πιστωτικά ιδρύματα για τους βασικούς όρους που διέπουν τις τραπεζικές συναλλαγές.

    Στο πλαίσιο των κανόνων αυτών και επιδιώκοντας την πληρέστερη ενημέρωση των συναλλασσόμενων, η Τράπεζα της Ελλάδος εισάγει στον ιστοχώρο της πίνακες στους οποίους παρουσιάζονται συγκριτικά στοιχεία για ορισμένα βασικά προϊόντα που προσφέρουν τα πιστωτικά ιδρύματα (επιτόκια στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης, επιτόκια καταθέσεων, έξοδα δανείων και προμήθειες-έξοδα λοιπών τραπεζικών συναλλαγών).

    Επίσης, τα πιστωτικά ιδρύματα είναι υποχρεωμένα να αναρτούν σε εμφανή θέση με ευκρινή και ευανάγνωστα στοιχεία, πίνακα των προμηθειών που ισχύουν για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, ενώ οι εν λόγω πίνακες είναι αναρτημένοι και στην ιστοσελίδα τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Attica Bank: Υψηλό το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την ΑΜΚ – Τι αναμένουν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Κούρεμα» έως 90% σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια προσφέρει η Eurobank

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κούρεμα 90% προτείνει και η Alpha Bank σε 156.000 δανειολήπτες



    ΣΧΟΛΙΑ