• Οικονομία

    ΗΠΑ: Συνέχισε να υποχωρεί και τον Οκτώβριο ο δείκτης πληθωρισμού που εμπιστεύεται η FED

    • NewsRoom
    Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ

    Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ


    Νέα υποχώρηση κατέγραψε τον Οκτώβριο ο δείκτης πληθωρισμού που προτιμά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ένα τελευταίο σημάδι πως οι αυξήσεις των τιμών επιβραδύνονται σημαντικά, δίνοντας ένα νέο στήριγμα στις ελπίδες της αγοράς πως η FED θα σταματήσει οριστικά την αύξηση των επιτοκίων της και θα οδηγηθεί σταδιακά στη μείωσή τους το 2024.

    Ειδικότερα, ο δείκτης  προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), σημείωσε αύξηση κατά 3% σε επίπεδο έτους τον Οκτώβριο, ελαφρά χαμηλότερα από τις προβλέψεις για αύξηση 3,1%. Σε επίπεδο μήνα αυξήθηκε κατά 0,05%, κάτω από τις εκτιμήσεις για αύξηση 0,1%, υποβοηθούμενο από την έντονη πτώση των τιμών της ενέργειας κατά 2,6%.

    Ο δομικός  δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τιμές ενέργειας και τροφίμων, αυξήθηκε κατά 3,5% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, από 3,7% τον Σεπτέμβριο. Η αύξηση ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες της αγοράς. Σε επίπεδο μήνα ο δομικός PCE σημείωσε άνοδο 0,2$, από 0,3% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του FactSet.

    Τα στοιχεία για τον PCE αποκάλυψαν επίσης ότι οι καταναλωτικές δαπάνες για υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 0,2%, εκ των οποίων η μεγαλύτερη συνεισφορά ήταν από τα διεθνή ταξίδια.

    Ο δομικός PCE βρίσκεται τώρα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021, μια ενθαρρυντική ένδειξη ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει ολοένα και περισσότερο τον στόχο του 2% της Fed, 20 μήνες αφότου η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε μια εκστρατεία αύξησης των βασικών της επιτοκίων, τον Μάρτιο του 2022.

    Διαβάστε επίσης

    Bloomberg: Οι ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες που διασώθηκαν την περίοδο της κρίσης ξαναβγαίνουν στις αγορές

    Μπλίνκεν: Ζήτησε από τον Νετανιάχου να προστατεύσει τους πολίτες στη νότια Γάζα

    Σμιθ (Microsoft): Καμία πιθανότητα ανάπτυξης υπερευφυούς AI εντός των επομένων 12 μηνών



    ΣΧΟΛΙΑ