• Οικονομία

    ΗΠΑ: Νέα αύξηση του κόστους εργασίας το δ’ τρίμηνο

    • NewsRoom


    Νέα αύξηση εμφάνισε το κόσμος απασχόλησης στις ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο του έτους, συνεχίζοντας να προβληματίζει τη Federal Reserve που ανησυχεί ότι η ραγδαία αύξηση των μισθών θα μπορούσε να δυσκολέψει την προσπάθειά της να τιθασεύει τον πληθωρισμό.

    Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης κόστους απασχόλησης αυξήθηκε κατά 1% το τελευταίο τρίμηνο του 2022, παρότι όμως ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο, εξακολουθεί να “τρέχει” πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα ήθελε η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

     Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal περίμεναν λίγο μεγαλύτερη αύξηση, κατά 1,1%.

    Όσον αφορά τις συνολικές αποδοχές αυξήθηκαν κατά 5,1% στο σύνολο του προηγούμενου έτους, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο της αύξησης 5% που σημειώθηκε στο τρίτο τρίμηνο, με την αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων να παραμένει κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

    Αντίθετα, οι μισθοί και τα επιδόματα αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 2,7% ετησίως από το 2017 έως το 2019.

     Στο δ’ τρίμηνο του έτους, οι μισθοί εμφάνισαν αύξηση κατά 1%, ενώ τα επιδόματα ενισχύθηκε με ρυθμό 0,8%. Σημειώνεται ότι οι μισθοί αποτελούν περίπου το 70% του κόστους απασχόλησης, με τα επιδόματα να αντιστοιχούν στο υπόλοιπο ποσοστό.

    Για το 12μηνο του 2022, η αύξηση των μισθών διατηρήθηκε αμετάβλητη στο 5%, όπως και η αύξηση των επιδομάτων στο 4,9%.

    Οι αξιωματούχοι της Fed προσδοκούν σε χαλάρωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας και σε περαιτέρω επιβράδυνση των μισθών προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα του 2% περίπου.

    Διαβάστε επίσης

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ενέκρινε ελληνικό σχέδιο ύψους 60 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των αγροτών

    ΔΝΤ: Απομακρύνεται το φάσμα της ύφεσης – Με ρυθμό 2,9% η παγκόσμια ανάπτυξη το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ