• Οικονομία

    ΗΠΑ: Γιατί οι πολίτες είναι οικονομικά ανασφαλείς; – Τι μισθούς επιθυμούν;


    Ανασφάλεια με τα χρήματά τους αισθάνονται σήμερα οι περισσότεροι Αμερικανοί, καθώς μόνο το 1/3 δηλώνει ικανοποιημένο, σύμφωνα με νέα έρευνα της Bankrate σε περισσότερους από 2.500 ενήλικες.

    Επιπλέον, οι πολίτες των ΗΠΑ, σύμφωνα με την έρευνα, για να αισθάνονται άνετα ή οικονομικά ασφαλείς, χρειάζονται μισθό περίπου 233.000 δολάρια ετησίως κατά μέσο όρο.

    Αυτό είναι πάνω από το τριπλάσιο του μέσου εισοδήματος των νοικοκυριών των ΗΠΑ που είναι περίπου 71.000 δολάρια ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Απογραφής.

    «Γνωρίζαμε ανέκαθεν ότι οι προκλήσεις του κόστους ζωής, ταλαιπωρούσαν οικονομικά τους Αμερικανούς, ακόμη και πριν την εκτίναξη του πληθωρισμού», λέει η Σάρα Φόστερ της Bankrate, η οποία συνέταξε την έρευνα.

    Ωστόσο, αν και 1 στους 3 Αμερικανούς ανέφερε ότι η χαμηλές αμοιβές είναι ο λόγος που δεν νιώθει ασφάλεια, άλλοι παράγοντες αυξάνουν το άγχος. Ακολουθεί μια ματιά στο τι εμποδίζει τους Αμερικανούς από το να νιώθουν οικονομική ασφάλεια.

    Τις πταίει;

    Οι μεγαλύτεροι “συνεισφέροντες” στις οικονομικές ανασφάλειες των Αμερικανών μπορεί να είναι πράγματα εκτός του ελέγχου τους. Πάνω από το 60% των ερωτηθέντων είπε ότι ο υψηλός πληθωρισμός ήταν ένας από τους λόγους που δεν αισθάνονται άνετα οικονομικά.

    Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν το οικονομικό περιβάλλον, το οποίο ανέφερε το 48% των ερωτηθέντων, και τα αυξανόμενα επιτόκια, σύμφωνα με το 36% των ερωτηθέντων.

    Πάνω από το 40% των καταναλωτών λέει ότι οι ανεπαρκείς αποταμιεύσεις έκτακτης ανάγκης και τα συνταξιοδοτικά ταμεία συμβάλλουν στην οικονομική τους ανασφάλεια.

    Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι σχεδόν το 40% των Αμερικανών δεν βρίσκεται σε θέση να καλύψει μια έκτακτη ανάγκη 400 δολαρίων, με εξοικονόμηση μετρητών, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Federal Reserve.

    Όσον αφορά τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις, το 60% των Αμερικανών δηλώνουν ότι δεν έχουν λογαριασμό αποταμίευσης συγκεκριμένου συνταξιοδοτικού, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του NerdWallet.

    Ασφαλείς και ανασφαλείς

    Τα άτομα με υψηλότερα εισοδήματα, είπαν ότι αισθάνονται οικονομικά ασφαλείς, με το 42% αυτών που κερδίζουν 80.000 δολάρια ετησίως ή περισσότερα να αναφέρουν πλήρη οικονομική ασφάλεια, σε σύγκριση με το μόλις 17% όσων κερδίζουν λιγότερα από 40.000 δολάρια ετησίως και 27% όσων κερδίζουν μεταξύ 40.000 και 79.999 δολάρια.

    Ωστόσο, αυτοί με τους υψηλότερους μισθούς ήταν επίσης εκείνοι που ανέφεραν μεγαλύτερους αριθμούς ως μισθούς που θα χρειάζονταν για να αισθάνονται άνετα.

    Αν και οι Αμερικανοί κατά μέσο όρο λένε ότι θα χρειάζονταν περίπου 233.000 δολάρια ετησίως για να αισθάνονται άνετα, ο αριθμός αυτός πέφτει στα 184.000 δολάρια ετησίως μεταξύ εκείνων που κερδίζουν σήμερα λιγότερα από 50.000 δολάρια και αυξάνεται στα 341.000 δολάρια ετησίως μεταξύ εκείνων που κερδίζουν αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον 100.000.

    «Είδαμε ότι όσο περισσότερα χρήματα βγάζετε, τόσο υψηλότερο εισόδημα θα χρειάζεστε για να θεωρείτε τον εαυτό σας άνετο και πλούσιο», επισημαίνει η Foster, προτρέποντας τους πολίτες να προσαρμόζουν το βιοτικό τους επίπεδο ανάλογα με τον μισθό τους.

    Εντούτοις, όσοι κερδίζουν 80.000 δολάρια ετησίως ή περισσότερα ήταν εξίσου πιθανό με εκείνους που κερδίζουν λιγότερα από 40.000 δολάρια ετησίως να αναφέρουν ότι η έλλειψη εξοικονόμησης χρήματων για μία ώρα ανάγκης, τους δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια.

    Την ίδια ώρα, τα άτομα με υψηλότερα εισοδήματα, δεν ανησυχούν τόσο για τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις τους.

    Σύμφωνα με την Φόστερ, δεν ήταν περίεργο να βλέπεις τόσους πολλούς ερωτηθέντες να λένε ότι οι χαμηλές αμοιβές τους κάνουν να νιώθουν άβολα.

    «Τα ευρήματα δείχνουν ότι ακόμα κι αν παίρνετε πραγματικά υψηλό μισθό, μπορεί να αισθάνεστε οικονομική ανασφάλεια», είπε.

    Οι αναπόφευκτες υποχρεώσεις και τα στερεότυπα

    Πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως η απόκτηση παιδιών, μπορούν να συμβάλουν στο να αισθάνονται οι άνθρωποι ότι χρειάζονται υψηλότερο εισόδημα για να αισθάνονται ασφαλείς.

    Οι γονείς παιδιών κάτω των 18 ετών δήλωσαν ότι θα χρειάζονταν 247.000 δολάρια το χρόνο για να αισθάνονται ασφαλείς, σε σύγκριση με 236.000 δολάρια μεταξύ γονέων με ενήλικα παιδιά.

    Επίσης, οι ανισότητες μπορεί να κάνουν ορισμένες ομάδες να αισθάνονται ότι πρέπει να υπερβούν τα όρια για να αισθάνονται άνετα.

    Οι Αφροαμερικανοί, που αντιμετωπίζουν επίμονα «κενά εισοδήματος και πλούτου», σημειώνουν ότι θα πρέπει να κερδίζουν κατά μέσο όρο 322.000 δολάρια ετησίως για να αισθάνονται ασφαλείς, διαπίστωσε ο Bankrate.

    Αυτό είναι σχεδόν 100.000 δολάρια περισσότερο από τον μέσο μισθό που λένε οι λευκοί Αμερικανοί ότι θα τους έκανε να νιώθουν άνετα.

    Επιπροσθέτως, οι γυναίκες, που ιστορικά κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες, λένε ότι θα χρειάζονταν υψηλότερο μισθό για να αισθάνονται ασφαλείς – 237.000 δολάρια κατά μέσο όρο στις γυναίκες, έναντι 229.000 δολαρίων στους άνδρες.

    «Τελικά καταλήγεις να χρειάζεσαι ακόμα περισσότερα για να πετύχεις αυτούς τους οικονομικούς στόχους, πέρα από το να ζεις άνετα και να μην ανησυχείς για τα χρήματα», τονίζει χαρακτηριστικά η Foster.

    Διαβάστε επίσης: 

    Συνάντηση Μπάιντεν- Σούνακ στην Ντάουνινγκ Στριτ (upd)

    Ebury: Τα αποτελέσματα των οικονομικών δεικτών στις ΗΠΑ αποδυναμώνουν το δολάριο

    Goldman Sachs: Η Ινδία θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ και θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο



    ΣΧΟΛΙΑ