• Οικονομία

    Goldman Sachs: Η Ινδία θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ και θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο

    • NewsRoom
    David Solomon, CEO Goldman Sachs

    David Solomon, CEO Goldman Sachs


    Η Ινδία είναι έτοιμη να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μέχρι το 2075, ξεπερνώντας όχι μόνο την Ιαπωνία και τη Γερμανία, αλλά και τις ΗΠΑ, υποστηρίζει η Goldman Sachs.

    Επί του παρόντος, είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, πίσω από τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Κίνα και τις ΗΠΑ, αναφέρει σε άρθρο του το CNBC.

    Πέρα από τον αυξανόμενο πληθυσμό, που οδηγεί στη συγκεκριμένη πρόβλεψη, η επενδυτική τράπεζα επικαλείται σε πρόσφατη έκθεση της την πρόοδο της χώρας στην καινοτομία και την τεχνολογία, τις υψηλότερες επενδύσεις κεφαλαίου και την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, για να στηρίξει στην εκτίμηση αυτή.

    «Τις επόμενες δύο δεκαετίες, ο λόγος εξάρτησης της Ινδίας θα είναι ένας από τους χαμηλότερους μεταξύ των περιφερειακών οικονομιών», δήλωσε ο οικονομολόγος της Goldman Sachs Research της Ινδίας, Santanu Sengupta.

    Ο λόγος εξάρτησης μιας χώρας μετριέται με τον αριθμό των εξαρτημένων ατόμων έναντι του συνολικού πληθυσμού που είναι σε ηλικία εργασίας.

    Ένας χαμηλός λόγος εξάρτησης δείχνει ότι υπάρχουν αναλογικά περισσότεροι ενήλικες σε ηλικία εργασίας που είναι σε θέση να υποστηρίξουν τους νέους και τους ηλικιωμένους.

    Ο Sengupta πρόσθεσε ότι το κλειδί για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ταχέως αυξανόμενου πληθυσμού της Ινδίας είναι η ενίσχυση της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού της. Παράλληλα πρόσθεσε ότι η Ινδία θα έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες εξάρτησης μεταξύ των μεγάλων οικονομιών για τα επόμενα 20 χρόνια.

    «Έτσι, αυτό είναι το παράθυρο για την Ινδία, να τα καταφέρει σωστά όσον αφορά τη δημιουργία παραγωγικής ικανότητας, τη συνέχιση της ανάπτυξης των υπηρεσιών, τη συνέχιση της ανάπτυξης των υποδομών», είπε.

    Η κυβέρνηση της Ινδίας έχει θέσει προτεραιότητα τη δημιουργία υποδομών, ειδικά δρόμων και σιδηροδρόμων. Ο πρόσφατος προϋπολογισμός της χώρας στοχεύει στη συνέχιση των 50ετούς διάρκειας προγραμμάτων άτοκων δανείων προς τις κρατικές κυβερνήσεις, προκειμένου να τονωθούν οι επενδύσεις σε υποδομές.

    Η Goldman Sachs πιστεύει ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για τον ιδιωτικό τομέα να κλιμακώσει τη δημιουργία δυναμικότητας στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών, προκειμένου να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και να απορροφήσει το μεγάλο εργατικό δυναμικό.

    Τεχνολογία και επενδύσεις

    Αιχμή του δόρατος στην οικονομική τροχιά της Ινδίας είναι επίσης η πρόοδός της στην τεχνολογία και την καινοτομία, ανέφερε η επενδυτική τράπεζα.

    Τα έσοδα της βιομηχανίας τεχνολογίας της Ινδίας αναμένεται να αυξηθούν κατά 245 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με τη Nasscom, τη μη κυβερνητική εμπορική ένωση της Ινδίας. Αυτή η ανάπτυξη θα προέλθει από τις ροές IT, διαχείρισης επιχειρηματικών διαδικασιών και προϊόντων λογισμικού, ανέφερε η έκθεση της Nasscom.

    Επιπλέον, η Goldman προέβλεψε ότι οι επενδύσεις κεφαλαίου θα είναι ένας άλλος σημαντικός μοχλός ανάπτυξης της Ινδίας.

    «Το ποσοστό αποταμίευσης της Ινδίας είναι πιθανό να αυξηθεί με την πτώση των δεικτών εξάρτησης, την αύξηση των εισοδημάτων και τη βαθύτερη ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού τομέα, κάτι που είναι πιθανό να καταστήσει διαθέσιμο το απόθεμα κεφαλαίων για την προώθηση περαιτέρω επενδύσεων», ανέφερε η έκθεση της Goldman.

    Η αχίλλειος πτέρνα

    Ο κίνδυνος στην πρόβλεψη της τράπεζας είναι το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό — και αν αυξάνεται με τον ρυθμό που προβλέπει η Goldman.

    «Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό στην Ινδία έχει μειωθεί τα τελευταία 15 χρόνια», σημειώνει η έκθεση, υπογραμμίζοντας ότι το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό είναι «σημαντικά χαμηλότερο» από αυτό των ανδρών.

    «Μόλις το 20% όλων των γυναικών σε ηλικία εργασίας στην Ινδία εργάζονται», έγραψε η επενδυτική τράπεζα σε ξεχωριστή έκθεση τον Ιούνιο, αναφέροντας ότι ο χαμηλός αριθμός μπορεί να οφείλεται στο ότι οι γυναίκες απασχολούνται κυρίως σε εργασίες με αμοιβή κατ’ αποκοπήν, κάτι που δεν λαμβάνεται υπόψη στα στοιχεία για την επίσημη απασχόληση.

    Οι καθαρές εξαγωγές αποτέλεσαν επίσης βαρίδι για την ανάπτυξη της Ινδίας, επειδή η χώρα παρουσιάζει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, είπε η Goldman. Η τράπεζα τόνισε, ωστόσο, ότι οι εξαγωγές υπηρεσιών έχουν μετριάσει τα υπόλοιπα των τρεχουσών λογαριασμών.

    Η οικονομία της Ινδίας οδηγείται από την εγχώρια ζήτηση, σε αντίθεση με πολλές πιο εξαρτώμενες από τις εξαγωγές οικονομίες της περιοχής, με έως και το 60% της ανάπτυξής της να αποδίδεται κυρίως στην εγχώρια κατανάλωση και τις επενδύσεις, σύμφωνα με την έκθεση της Goldman.

    Σημειώνεται ότι η S&P Global και η Morgan Stanley έχουν επίσης προβλέψει ότι η Ινδία πρόκειται να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία έως το 2030.

    Το ΑΕΠ της Ινδίας το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 6,1% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας με άνεση τις προσδοκίες του Reuters για ανάπτυξη 5%.

    Διαβάστε ακόμη:

    Goldman Sachs: Οι εκτιμήσεις για μετοχές, ομόλογα και οικονομία σε Ευρώπη και ΗΠΑ

    Ντέιβιντ Σόλομον: Ανακατατάξεις στο διοικητικό συμβούλιο εν μέσω εμφυλίου στη Goldman Sachs

    Κολάνοβιτς (JPMorgan): Τι απειλεί την πορεία των μετοχών το β’ εξάμηνο του 2023



    ΣΧΟΛΙΑ